January 16, 2017

Kisah 16 Januari

Assalamualaikum
Tarikh 16 Januari adalah tarikh yang penting dalam hidup saya. Pastinya tarikh ini sering diingati kerana ada banyak kenangan.

Pada tarikh ini, 14 tahun yang lalu, saya melahirkan anak saya, Adham, di Hospital KPJ Tawakal pada pukul 4.15 pm. Alhamdulillah, hari ini umur anak saya genap 14 tahun.


Moga anak saya, Adham, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, menjadi anak yang soleh dan taat kepada ibu bapa serta tercapai segala cita-cita dan hajat.

Anak kesayangan Mama dan Ayah 

Pada tarikh yang sama juga, 16 Januari, berbelas tahun sebelum Adham dilahirkan, saya memulakan sesi persekolahan di sebuah sekolah berasrama penuh di Kuala Lumpur.
Setelah itu, bermulalah kisah hidup saya yang berjauhan dengan keluarga semenjak umur saya 13 tahun.

Bangunan Sekolah Seri Puteri sebelum berpindah ke Cyberjaya.

Terkenang kisah 'home sick', telefon Mak dan Abah setiap hari, makan nasi kawah, hidup penuh disiplin dengan jadual dan lain-lain lagi.
5 tahun di sekolah berasrama, pastinya ia satu pengalaman yang tidak mungkin dilupakan.
Alhamdulillah, hubungan dengan sahabat-sahabat sekolah juga masih berkekalan hingga kini.


Pandangan dari ward Hospital KPJ Tawakkal 

Dan pada tarikh ini juga, genap sebulan tangan anak saya, Afiq di 'operate'.
Tangan Afiq di'operate' pada 16 Disember 2016.
Saya masih ingat lagi di pagi itu, kami sudah berada di ward hospital dan bersiap sedia untuk operation tersebut. Saya menemankan Afiq hingga ke bilik pembedahan dan menunggu dengan penuh debaran hingga pembedahan selesai.

Selepas pembedahan #kpjtawakkal

Ada orang bertanya, kenapa memilih hospital itu kerana agak jauh dari rumah. Tidak dinafikan, memang agak jauh....tapi tak de la sampai gi obersea pun...hihi
Sebenarnya saya harus mencari doktor yang pakar tentang 'plastic & reconstructive surgery' untuk memulihkan tangan Afiq. Tambahan pula doktor dan kebanyakan pekerja di hospital itu adalah orang melayu dan beragama Islam.
Alhamdulillah, kini tangannya hampir sembuh dan akan memulakan sesi fisioterapi hari Sabtu depan. In shaa Allah.
Moga Allah memberi kesembuhan dan kesihatan pada anak saya.

Semoga segala urusan kita semua juga dimudahkan. Aamiin

Sekian. Wassalam.




December 30, 2016

Surgery : Terima Kasih Semua

Assalamualaikum.

Sebenarnya sudah seminggu Afiq dibenarkan keluar dari hospital. Sekejap saja masa berlalu.
Memang agak sibuk akhir-akhir ini dengan follow up check up Afiq dan persediaan anak-anak untuk ke sekolah.

Anyway, terima kasih banyak-banyak pada pihak hospital kerana layanan yang cukup baik terutamanya kepada nurse-nurse dan doktor-doktor  yang merawat, menjaga dan melayan kerenah Afiq. Juga kepada kakitangan hospital yang melayan kami dengan baik dan mesra.


Kepada my Mr Hubby dan Adham, terima kasih banyak-banyak kerana sama-sama menjaga Afiq. In shaa Allah bila Afiq dah sihat nanti kita boleh pergi makan besar atau pergi holiday..hihi
Kepada keluarga dan sahabat-sahabat, terima kasih kerana prihatin dan sentiasa mendoakan.
Kepada bos-bos, terima kasih kerana approve-kan cuti yang panjang untuk menjaga Afiq (and also to the doctor for the supporting letter, which facilitate my application for the unpaid leave).

Kini Afiq harus menjalani rawatan susulan supaya tangannya pulih kembali dan esok masih ada lagi appointment di hospital.

Cuti hujung tahun ini, memang tak sempat nak bercuti-cuti Malaysia lah nampaknya. Tak mengapalah, asalkan tangan anak saya cepat-cepat sembuh dan pulih kembali.

Sedih jugak bila Afiq tanya "Mama, bila Afiq nak pakai baju putih dengan seluar biru tu?"
Afiq sepatutnya mula masuk darjah satu minggu depan, tapi mungkin juga dapat MC lagi kerana luka operation di tangannya masih belum pulih.

Terharu juga bila Afiq berusaha untuk menggunakan tangan kirinya untuk menulis..." Tapi tulisan Afiq tak cantik"
"Tak apa lah. Nanti kalau tangan Afiq dah baik, bolehlah tulis guna tangan kanan" saya cuba memujuknya.

Moga segala urusan keluarga kami dipermudahkan. Aamiin.


Sekian. Wassalam.


December 22, 2016

Surgery : Antara Tangan Dan Jantung

Assalamualaikum


Hari ini masuk hari ke 8 saya dan Afiq berada di hospital. Hari ni saya nak bercerita tentang tangan dan jantung.

Tangan dan jantung...kedua-duanya anggota badan yang amat penting bagi kita.

Kalau denyut jantung berhenti, kita akan mati.
Kalau tangan tak ada, pasti hidup rasa tak sempurna.

Jadi apa kaitannya dengan entri kali ni?
Tak ada apa. Cuma Doktor pesan, kedudukan tangan Afiq mesti sentiasa berada lebih tinggi dari kedudukan jantung. Tak kiralah masa berjalan, berdiri, duduk, baring atau tidur. Itu adalah salah satu cara untuk luka pembedahan ditangan Afiq cepat kering dan sembuh. In shaa Allah.

Itulah antara tugasan saya sekarang...untuk memastikan kedudukan tangannya sentiasa mengikut peraturan yang telah ditetapkan.

Sempat juga berbincang dengan Doktor yang baru saja habis melawat petang tadi tentang penjagaan Afiq selepas keluar hospital. Banyak juga yang perlu dijaga. Kerana itu juga Afiq tidak boleh dihantar ke nurseri selagi tangannya belum betul-betul pulih.
Dan kerana itu juga saya harus menyambung cuti untuk menjaga Afiq serta membawanya ke rawatan susulan.

Alhamdulillah. Doktor kata, esok dah boleh keluar hospital. Next appointment adalah hari Selasa depan dan nampaknya saya harus membawa Afiq ke hospital dahulu sebelum singgah ke office untuk memohon cuti.

Moga anak saya Afiq diberikan kesembuhan dan segala urusan keluarga kami dipermudahkan.

Minumlah susu untuk kesihatan serta tulang dan gigi yang kuat :)


Sekian. Wassalam.
pic : Google





December 21, 2016

Surgery : Warna Indah Di Atas Kanvas Alam


Assalamualaikum
Hari ini adalah hari yang ke 7 saya menjaga Afiq di hospital.

Gambar di atas adalah gambar yang diambil petang tadi dari tingkap ward hospital. Afiq mengajak saya melihat matahari dan itu pandangan dari belakang bangunan hospital ketika hampir senja.

Alhamdulillah, Allah masih berikan nikmat melihat.
Tak kiralah kita melihatnya dari sudut depan, belakang atau mana saja. Jika kita melihatnya secara positif, in shaa Allah, pasti kita akan dapat melihat setiap keindahan dan kebaikan yang ada padanya.
Dan semua itu adalah untuk disyukuri.

Moga anak saya, Afiq diberikan kesembuhan dan segala urusan saya serta keluarga semuanya dipermudahkan.
Aamiin.

Sekian. Wassalam