April 28, 2017

De'Xandra: You Don't Need To Spend More To Smell Expensive


Assalamualaikum

Minggu lepas saya membeli sebotol (lagi) perfume dari kawan. Sebenarnya saya suka haruman dari De'Xandra ni. Baunya memang best dan tahan lama.

Kali ni saya try chloe pulak. Sebelem ini saya pernah membeli haruman fresh blossom and forbidden rose.

Apa yang best tentang perfume De'Xandra ni adalah:
  • Botolnya tak besar sangat. Jadi senang nak dibawa ke mana-mana.
  • Boleh digunakan untuk solat
  • Yang paling penting, harganya juga berpatutan serta mampu milik. 
  • Bau?...mestilah wangi kan..
Itu saja pendapat saya tentang perfume ni.
Memang sangat puas hati  :)



Sekian. Wassalam.


April 24, 2017

Apa Ada Dengan 24 April


Alhamdulillah
Tarikh 24 April tiba lagi.
Bersyukur kerana masih dipanjangkan usia untuk meraikan ulang tahun yang ke ehem..ehem..:D


Moga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dimudahkan segala urusan, tercapai segala cita-cita dan hajat, diberikan keselamatan serta kebahagiaan di dunia dan akhirat..aamiin


Baca juga : Perjalanan Hidup

Sekian. Wassalam



April 18, 2017

Lapan Jenis Rezeki Dari Allah


Rezeki yang telah dijamin
"Tidak ada makhluk mana pun yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin Allah rezekinya"
(Surah Hud : 6)

Rezeki kerana usaha
"Tidaklah manusia mendapatkan apa-apa kecuali apa yang dikerjakannya"
(Surah An-Najm : 39)

Rezeki kerana bersyukur
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah nikmat kepadamu"
(Surah Ibrahim : 7)

Rezeki tidak terduga
"Barang siapa yang bertakwa kepada Allah nescaya dia akan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka"
(Surah At-Talaq : 2-3)

Rezeki kerana Istighfar
"Beristighfarlah kepada Tuhan mu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti dia akan mengirimkan hujan kepada mu dengan lebat dan memperbanyakkan harta"
(Surah Nuh : 10-11)

Rezeki kerana menikah
"Dan nikahlah orang-orang yang masih membujang diantara kamu, dan juga orang-orang yang layak dari hamba sahaya mu baik lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, maka Allah akan memberikan kecukupan kepada mereka dengan kurnia-Nya"
(Surah An Nur : 32)

Rezeki kerana anak
"Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takut miskin. Kamilah yang akan menanggung rezeki mereka dan juga (rezeki) bagi mu"
(Surah Al-Israa' : 31)

Rezeki kerana sedekah
"Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada Allah, pinjaman yang baik (infak & sedekah), maka Allah akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipatan yang banyak"
(Surah Al Baqarah : 245)

-Rotibul Attas dan Rotibul Haddad

***perkongsian rakan dari group wa

Gambar: Kenangan di Bukit Safa





April 12, 2017

Breakfast Like A King

Antara pilihan utama rakyat Malaysia adalah nasi lemak.  Kena  pulak dengan sambal yang sedap, gabungan ikan bilis dan telur, mesti makan berbungkus-bungkus.


Sebagai anak Johor jati, saya panggil kuih ni epok-epok. Korang tau tak epok-epok? Orang tempat lain panggil kuih ni karipap.


Ni pulak roti goyang... silalah bergoyang. Jangan tak goyang. Makan roti bakar dan telur rebus juga boleh menjadi sarapan yang mengenyangkan.


Ada jugak orang memilih makanan yang ber-sup. Kalau tekak Johor saya ni, dapat soto pun best jugak.


Kalau rasa sakit gigi atau demam, boleh ler makan bubur. Senang. Tak payah nak guna banyak tenaga nak mengunyah :)


Ni sarapan versi Pantai Timur. Tapi kat mana-mana dalam Malaysia ni pun tak susah nak dapat. Saya layan jugak laksam ni. Sedap.


Untuk lebih kenyang dan bertenaga, layan nasi kerabu pun ok jugak. Sejak zaman kolej dan ber-roommate dengan orang Kelantan dulu, saya dah reti makan nasi kerabu campur budu.


Ini bolehlah dikategorikan sebagai sajian makanan sihat. Gabungan granola dan yogurt nampaknya boleh mengenyangkan juga.


Nak lagi sihat, makan yang ni. Low sodium hi fiber lagi. Kau haddo?


Dan kalau rasa tak kenyang lagi, boleh jugak makan lagi nasi lemak. Kali ni versi pinggan pulak...barulah breakfast like a KING KONG.

Korang breakfast apa hari ni?

Sekian. Wassalam.


Credit to #ikhti and #kakshikin for some of the photos