May 20, 2017

Nostalgia Kopi O Kampung Pengkalan Raja

Assalamualaikum

Kopi O Kampung 

Kopi bukan sebarang kopi
Kopi dari Pengkalan Raja
Kalau beli bungkus ikat tepi
Straw air jangan lupa :)

Kebetulan Abang saya balik ke Pontian dan singgah ke gerai ni. Dapatlah dia belanja gambar
..haha (sabar aje lah).

Kopi ni memang sedap. Masa kecik-kecik dulu selalu jugak pergi gerai ni.
Sebenarnya ada banyak kenangan saya dekat kampung Pengkalan Raja dan juga di Pekan Nanas, Pontian.




Berbalik pada cerita kopi O Kampung. Rasanya memang best. Asli. Rasa kopi sebenar.
Sesuai sangat kalau nak minum lepas makan nasi goreng macam kat gambar tu.

Kalau nak dapatkan kopi O Kampung ni, boleh contact nombor yang ada digambar atau datang saja ke gerai Za & Za. Lokasinya di jalan besar antara bandar Pontian ke Pekan Nanas


Gerai Za&Za, Kampung Pengkalan Raja


Selamat mengopi...
Sekian. Wassalam.




May 19, 2017

Amalan Sebelum Tidur

Assalamualaikum



Pada suatu hari Rasulullah SAW pernah bersabda kepada Ali (R.A):
Wahai Ali, lakukan 5 perkara ini sebelum kamu tidur...

  • Berikan sedekah 4000 dinar, kemudian tidurlah
  • Khatamkan Al Quran, lalu tidurlah
  • Belilah suyrga, lalu tidurlah
  • Perbaikilah hubungan 2 orang yang sedang berselisih, kemudian kamu tidurlah
  • Tunaikan Haji, kemudian kamu tidurlah
Saidina Ali R.A pun menjawab " Ya Rasulullah, mana mungkin aku boleh melakukan semua itu?

Lalu Nabi Muhammad S.A.W pun menjawab:
  • 4 kali membaca Fatihah adalah sama dengan sedekah 4000 dinar
  • 3 kali membaca surah Al Ikhlas adalah sama nilainya dengan menamatkan bacaan satu Al Quran
  • 3 kali membaca Shalawat adalah sama nilai dengan harga syurga
  • 10 kali bacaan 'Istighfar' adalah sama nilainya dengan menyambungkan silaturrahim dua orang yang sedang berselisih
  • 4 kali membaca 'Subhanallah, Alhamdulillah, La Ilaaha Ilallah, Allahu Akhbar' adalah sama dengan menunaikan satu kali Haji
Lalu Saidina Ali R.A pun berkata "Ya Rasulullah SAW, kini aku akan menjalankan semua nasihat mu sebelum aku tidur"

Sekian. Wassalam

***perkongsian dari WA group***

May 17, 2017

May 14, 2017

Jalan-jalan Langkawi

Assalamualaikum

Baru-baru ini saya ke Pulau Langkawi, Kedah kerana ada staff day di sana.

Memang dah lama tak pergi. Rasanya kali terakhir saya ke sana adalah pada tahun 2009. Dah lama kan...

Macam biasa, saya tak nak cerita panjang-panjang. Cuma nak tepek gambar aje.

Jom tengok gambar-gambar di Pulau Langkawi.

Blue sky, Tanjung Rhu, Langkawi

Siapa bilang pantai di Malaysia tak cantik. Pemandangan semasa perjalanan ke Telaga Harbour Marina, Langkawi

View from swimming pool, Adya Hotel, Kuah, Langkawi

Tanjung Rhu Beach, Langkawi

Tanjung Rhu, Langkawi

Tanjung Rhu, Langkawi

Telaga Harbour Marina, Langkawi

Telaga Harbour Marina, Langkawi

Sky, boat and bird @ Telaga Harbour Marina
Credit #euriicawong

Langkawi Island...view from the sky

Sunrise. View from Adya Hotel, Kuah, Langkawi

Sunset somewhere near Pantai Cenang, Langkawi

Sunset at Pantai Cenang, Langkawi
Credit #shikinrazali

Back to nature. On the way to Tanjung Rhu, Langkawi

Di air yang tenang. Jalan-jalan Langkawi

Telajak perahu boleh diundur. #Langkawi

Warna Alam.  #Langkawi

Kalau padi katakan padi. #Langkawi

Hari yang cerah

Masa untuk pulang