Jun 28, 2018

Bijan

Apa yang korang tahu tentang bijan?
Bijan adalah sejenis herba. Ianya tiada kaitan langsung dengan 'bohjan'.
Nama saintifik bijan adalah sesamun indicum. Bijan juga dikenali sebagai 'lenga'.


  • Roti Bijan - Roti yang ditabur bijan dipermukaannya nampak lebih menarik. Jadi, tidak hairan jika bijan juga menjadi salah satu bahan penting dalam pembuatan roti


  • Kuih Bijan - Kuih atau biskut bijan ini memang popular sepanjang zaman, tidak kira masa raya atau masa-masa lain. Nak buat mudah (cuma.malas tak malas ajelah) dan bahan-bahannya juga senang untuk didapati. Rasanya pun sedap.


  • Minyak bijan - Ada yang menggunakan minyak bijan untuk memasak. Tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai penambah rasa  dalam makanan. Di sesetengah tempat, minyak bijan digunakan dalam perubatan.


  • Beg bijan - Sejujur jujurnya, saya baru tahu tentang kewujudan jenama ini. Bukan bijan biasa tau. Nampak jenamanya bermula dengan huruf 'B'...tapi tak sama dengan jenama Bonia yang korang jumpa kat shopping complex. Harganya memang tidak terjangkau dan hanya orang ada-ada saja mampu memilikinya. 

Apa lagi tentang bijan yang korang tau?

Sekian. Wassalam.


Sumber : pelbagai
Gambar: google




18 ulasan:

  1. sapalah org ada2 kt Msia ni yang beli beg Bijan tu ya...huhu..bijan hitam dibuat jem..sesame spread..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni ada-ada tahap tinggi. Bukan biasa2..hihi
      Sedap jem tu..

      Padam
  2. naik mendadak terus saham Bijan ehhe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dari tak pernah dengar langung nama bijan ni, terus golongan marhain ni tau dah.

      Padam
  3. kalu ikut sebutan sebenar (jenama ni) tergeliat jg lidah ni hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hari tu...siap google lagi nak tau macam mana nk sebut.

      Padam
  4. bijan familiar dengan kuih je. tak tau plak ade beg jenama bijan.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun baru tau ada beg bijan...

      Padam
  5. Teringin nak pakai beg Bijan tu hehee :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau beli, nak kirim satu. Warna merah...hahaha

      Padam
  6. Balasan
    1. Sedap Kak...krup krap krup krap tak perasan dah abih setengah balang.

      Padam
  7. kartunis Bijan kat majalah Ujang satu masa dulu ehehehe

    BalasPadam
  8. hi hi hi hi aida tau dah, mesti ada citer pasal beg bijan at the end of entry.

    first time terjah blog ni.
    pepetang ni, free... just klik memana link yg ternampak oleh mata.
    done follow u.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Aida. Done follow blog sana juga.
      Beg bijan ni saya baru tau.

      Padam
  9. Brand apa yg ada kat AEON je yang saya tau FS hihihi.... Apa lagi Bijan ni.... Tak sangka cenggitu harganya ek. Beg tak delah lawo sangat pun

    BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut