Januari 25, 2018

OPR Naik Kepada 3.25%

Assalamualaikum



Bank Negara Malaysia hari ini membuat keputusan untuk menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.25%. 
Kali terakhir perubahan dibuat ke atas OPR adalah pada Julai 2016, iaitu pada kadar 3%.


Bagaimana penurunan OPR mempengaruhi kehidupan kita?
Bila OPR naik, interest rate yang dikenakan terhadap pinjaman akan juga naik. Umumnya, jika kadar interest naik, ianya tidak menggalakkan orang untuk meminjam wang (di bank). 

Sebaliknya, jika anda adalah penyimpan wang tegar di bank, kenaikan OPR akan turut memberi kesan kepada faedah deposit yang anda perolehi. Secara teori, bila interest rate atau faedah tinggi, ianya akan menggalakkan orang menyimpan wang di bank. 

Apa lagi. Jom kita menyimpan.
Banyak wang, hati senang :)

Sekian. Wassalam.

Sumber: utusan online
Gambar: google

12 ulasan:

  1. awl thn naik, ni mmg berita menggembirakn utk mrk yg (a psg niat nk menyimpan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya betul..bagi yang nak menyimpan.

      Padam
  2. Ohhh mcm tu.... maklumlah bukan line ekonomi pas tu tak rajin pulak nak ambik tau hihi...
    Thanks perkongsiannya FS

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama Mak..
      Semoga negara kita bertambah maju...aamiim

      Padam
  3. berita baik bg penyimpan tp kasihan pd yg nak buat loan..

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah....terima kasih atas perkongsian.

    BalasPadam
  5. nice sharing.. tak pernah amek tahu tentang ni. kena mula ambil tahu =)

    BalasPadam
  6. simpanan yang macam mana tu?
    macam ASB n tabung haji tu ker?

    BalasPadam
  7. Pinjaman besar2 pasti terasa ni nak bayar balik.. skrng mmg waktu menyimpan je lah utk anak2, kita cari duit je nak meminjam bnyk2 pun dah rasa tua dah hahaa

    BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut