<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: OPR Naik Kepada 3.25%

Januari 25, 2018

OPR Naik Kepada 3.25%

Assalamualaikum



Bank Negara Malaysia hari ini membuat keputusan untuk menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.25%. 
Kali terakhir perubahan dibuat ke atas OPR adalah pada Julai 2016, iaitu pada kadar 3%.


Bagaimana penurunan OPR mempengaruhi kehidupan kita?
Bila OPR naik, interest rate yang dikenakan terhadap pinjaman akan juga naik. Umumnya, jika kadar interest naik, ianya tidak menggalakkan orang untuk meminjam wang (di bank). 

Sebaliknya, jika anda adalah penyimpan wang tegar di bank, kenaikan OPR akan turut memberi kesan kepada faedah deposit yang anda perolehi. Secara teori, bila interest rate atau faedah tinggi, ianya akan menggalakkan orang menyimpan wang di bank. 

Apa lagi. Jom kita menyimpan.
Banyak wang, hati senang :)

Sekian. Wassalam.

Sumber: utusan online
Gambar: google

Label:

12 Ulasan:

Di 1/25/2018 07:29:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

awl thn naik, ni mmg berita menggembirakn utk mrk yg (a psg niat nk menyimpan

 
Di 1/26/2018 07:29:00 PG, Blogger hainom OKje berkata...

Ohhh mcm tu.... maklumlah bukan line ekonomi pas tu tak rajin pulak nak ambik tau hihi...
Thanks perkongsiannya FS

 
Di 1/26/2018 07:43:00 PG, Blogger White Barley berkata...

Ya betul..bagi yang nak menyimpan.

 
Di 1/26/2018 07:45:00 PG, Blogger White Barley berkata...

Sama-sama Mak..
Semoga negara kita bertambah maju...aamiim

 
Di 1/26/2018 12:00:00 PTG, Blogger nohas berkata...

berita baik bg penyimpan tp kasihan pd yg nak buat loan..

 
Di 1/27/2018 05:39:00 PG, Blogger Bunda_nora berkata...

Alhamdulillah....terima kasih atas perkongsian.

 
Di 1/27/2018 03:11:00 PTG, Blogger paridah berkata...

ADA LEBIHAN ELOKLH SIMPAN

 
Di 1/27/2018 06:20:00 PTG, Blogger Hasliynda Umairah berkata...

terima kasih info yg menarik

 
Di 1/29/2018 08:42:00 PG, Anonymous raihanah berkata...

berita baik ni kan?

 
Di 1/30/2018 06:24:00 PTG, Blogger Siti Yang Menaip berkata...

nice sharing.. tak pernah amek tahu tentang ni. kena mula ambil tahu =)

 
Di 1/31/2018 05:31:00 PTG, Blogger Hans berkata...

simpanan yang macam mana tu?
macam ASB n tabung haji tu ker?

 
Di 2/03/2018 11:01:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Pinjaman besar2 pasti terasa ni nak bayar balik.. skrng mmg waktu menyimpan je lah utk anak2, kita cari duit je nak meminjam bnyk2 pun dah rasa tua dah hahaa

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama