Januari 25, 2015

Read Between The Lines

Assalamualaikum

"Read between the lines"
Boss saya suka sebut phrase ni.."Kalau dapat instruction from big bosses, jangan baca aje..cuba fikir apa maksud tersurat dan tersirat". Aduhai...Nampak macam tiga atau empat patah perkataan aje, tapi..macam-macam pulak maksud disebaliknya"...Ni yang akak lemah ni!



Kadang-kadang tu nak aje cakap.."Boleh tak bagi instruction tu jelas siket....I tak paham, OK?. Lebih teruk kalau tersalah interpret. Kena lagi. Eerrmmmmm...dah namanya hidup ibarat mentimun, digolek, menggolek, tergolek..semuanya kena!

Saya tidak nafikan, kadang kala, kegagalan memahami maksud tersurat atau tersirat boleh membawa masalah yang besar. Termasuk juga semasa berblogging....
Contohnya sewaktu memberi komen atau membalas komen. Pada saya, kalau kena bagi komen tu, komen aje lah..After all, itulah idea yang keluar.
Tapi pernah juga di tegur dan dikatakan menyindir atau disalah tafsir. Sebenarnya masa tu, tak ada niat apa pun. Tapi, kalau ada yang terasa, mintak maaf lah ya.
Sama juga di blog-blog yang perlu berpuisi atau berpantun. Buat ajelah yang sesuai topik...Nama pun berblogging....

Lagi satu tentang entri atau posting. Biasanya bila buat sesuatu entri, ianya bergantung pada bahan yang telah dikumpul. Tak kiralah apa topik sekali pun..contohnya ekonomi, belanjawan, kisah sedih atau pun cintan cintun. Tapi kadang kala, entri atau posting tu mungkin keluar tak kena masa. Akak pun mungkin salah jugak sebab gatai tangan layan komen-komen tu....sesuai topik. Tapi lepas tu, orang akan fikir yang bukan-bukan. Akhirnya,..akak jugak lah yang bersalah...Oh TIDAK!!!!

Sekian. Wassalam.
p/s : layanz aje lah entri emo kali ni. Minta maaf kalau ada salah dan silap :)

Gambar : Google













28 ulasan:

  1. asik dapat petrol/pertamax.. hehehe..!

    Kak Fidah tuh orang baek.. ! sukak silahturahmi, asik diajak berbincang, dan masih banyak lagi..
    everything it's OK.. no problemo.. Kak..!,

    Baby Afiq sudah masuk tadika tak Kak..!,
    pasti dijaga terus ya.. hehehe,.

    BalasPadam
  2. Di sini pertamax nya murahlah Adik :)

    Afiq, dah 2 minggu masuk sekolah...cuma entri/posting tentang 1st day nya belum sempat di buat lagi..Lagi mau ajar ABC nih!

    Terima kasih ya Mr Aldino.. :)
    Semoga silaturrahim berkekalan..aamiin :)

    BalasPadam
  3. apatah lagi kak fidah punya banyak sahabat blogging kat indon.
    dah pasti lah banyak tersilap kata,pasal tak tahu artinya.
    tak apa kakak,buat senang saja tak payah layan

    BalasPadam
    Balasan
    1. inih nih yg sy suka dari Mas Yanto..!,
      yaa mungkin ada misunderstanding..

      Padam
    2. Betul..mungkin juga kadang kala ada misunderstanding...

      Kalau tersilap tu..minta maaf ya..
      thanks komennya..Mas Yan & Mr Aldino :)

      Padam
    3. Om Yanto kok bisa bahasa malaysia yah. Pakai google translate yah. hehehe

      Padam
    4. Ni kena om Yanto sendiri yg jawab..

      Padam
  4. Laaaa ada yang terasa dengan komen akak ke?? Kekadang tak faham... kalau nak terasa jangan bukak kotak komen... kita pun takde la gatal jari nak komen kan kan...??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kannn...
      sabar aje lah..buat tak reti aje..banyak lagi benda best yang boleh di fikirkan..

      Padam
  5. nah..nah... saya juga tak paham tu apa maksud tersiratnya, memang betul gambar itu "read between lines" hi..hi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mari kita sama-sama baca Mba Nove Hasnah...hehe

      salam kenal..terima kasih sudi ke sini :)

      Padam
  6. saya fikir positif je..setiap manusia pandang sesuatu benda dari sudut berbeza...yang penting buka minda..hehe, tul tu kak, saya pun kadang-kadang dah sedap komen, tersalah taip jugak.kita lupa, kawan blog, mesra macam mana pun kita tak kenal dia macam kenal kawan yang nampak depan mata.

    BalasPadam
  7. Betul tu FS....kadang kita maksud A, org maksud B....tak pelah janji kita ikhlas dan tak de niat utk menyindir. Eh okje ni rajin gak mengusik tau.....harapnya FS tak cepat terasa yer....

    BalasPadam
  8. Mangkanya Kak, kadang suka hati-hati mau komentar di sini. Apalagi kadang Bahasa Indonesia dan Bahasa Melayu Malaysia punya perbedaan yang khas. Ntar yang bacanya malah putar-putar lagi, eh pusing ding. heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau saya ke blog teman2 di sana juga....kadang2 keliru. Memang kadang-kadang terpaksa tengok kamus juga..Kamus Bahasa Indonesia, Jawa, Sunda..fahamnya pun kadang2 tidak 100%..
      Kasihan saya kan...huhu :(

      Padam
  9. Alah,kalau nak fikir apa yang ' orang fikir tentang kita' tak ada sudahnya sampai tahun depan.
    Tulis ajalah apa yang nak ditulis. Komen ajalah kalau rasa patut tinggalkan komen.
    Biar yang membaca tafsirkanlah ikut tafsiran mereka.
    Sesak, sesakkan fikiran buat apa Fidah.
    Bak kata Raja Azura dolu-dolu ' tak suka tengok --- tutup mata.'
    Tak suka baca - klik je le ke blog seterusnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang ni...dah malas nak pikir apa yg orang cakap atau pikir tentang kita...
      Biarlah kak lin...saya pun, bukannya mintak makan dengan dia orang..Lantak la nak jadi apa.

      Padam
  10. setiap orang mempunyai tafsiran yang berbeza terhadap sesuatu kisah atau situasi.. sama macam menulis blog, ada orang fikir entri kita sensitif atau menyinggung perasaannya, tapi sebaliknya ada orang yang boleh menerimanya dengan baik.. sedaya upaya cuba menulis komen yang tidak menyentuh sensitiviti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sgt setuju...kadang2 tu niat nak cerita pasal lain. Tapi, bila orang baca...dia ingat cerita yang lain...Haha..Layan aje la

      Padam
  11. kadang kesalah itu harus terjadi agar kita lebih memahami akan langkah kita selanjutnya....kalau ada kesilapan dan lainnya, mohon dimaafkan...karena kesempurnaan datang Tuhan...yang penting bangun persahabatan dan pertahankan penyebaran ilmu untuk kehidupan....makasih dan salam sahabat blogger.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Mbah..
      Jujur..kadang2 bila baca komen dan nasihat dari blogger berpengalaman ni, rasa sejuk hati...
      Thanks again..and really appreciate your visit..
      Jadi malu ni..sebab lambat membalas kunjungan..

      Padam
  12. tu lah masalahnya . bila kita cakap terus terang , ada yg terasa . bila kita berkias , mrk tak fahamlah pulak ... saya pun selalu kena komen yg grrr . dulu rajin delete . sekrang saya publish jer . bkn nak malukan mrk tapi dah mrk yg tak reti nak jaga hati org kan ... dah namanya entry , tentulah ada mcm2 citer . ikut suka pemilik blog lah kan ... ermmm .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cakap terus terang nanti takut gaduh...jadi lagi susah. Kadang2 tu..memang bengang jugak...rasa nak asah balik aje skill 'mulut laser' ni..huhu..thanks CM

      Padam
  13. Saya ok je.. kdg2 ada komen yg kontroversi pun best gak hehee.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kontroversi...I like :)
      best jugak kan...hahaha

      Padam

Google+ Followers

Pengikut