<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Read Between The Lines

Januari 25, 2015

Read Between The Lines

Assalamualaikum

"Read between the lines"
Boss saya suka sebut phrase ni.."Kalau dapat instruction from big bosses, jangan baca aje..cuba fikir apa maksud tersurat dan tersirat". Aduhai...Nampak macam tiga atau empat patah perkataan aje, tapi..macam-macam pulak maksud disebaliknya"...Ni yang akak lemah ni!



Kadang-kadang tu nak aje cakap.."Boleh tak bagi instruction tu jelas siket....I tak paham, OK?. Lebih teruk kalau tersalah interpret. Kena lagi. Eerrmmmmm...dah namanya hidup ibarat mentimun, digolek, menggolek, tergolek..semuanya kena!

Saya tidak nafikan, kadang kala, kegagalan memahami maksud tersurat atau tersirat boleh membawa masalah yang besar. Termasuk juga semasa berblogging....
Contohnya sewaktu memberi komen atau membalas komen. Pada saya, kalau kena bagi komen tu, komen aje lah..After all, itulah idea yang keluar.
Tapi pernah juga di tegur dan dikatakan menyindir atau disalah tafsir. Sebenarnya masa tu, tak ada niat apa pun. Tapi, kalau ada yang terasa, mintak maaf lah ya.
Sama juga di blog-blog yang perlu berpuisi atau berpantun. Buat ajelah yang sesuai topik...Nama pun berblogging....

Lagi satu tentang entri atau posting. Biasanya bila buat sesuatu entri, ianya bergantung pada bahan yang telah dikumpul. Tak kiralah apa topik sekali pun..contohnya ekonomi, belanjawan, kisah sedih atau pun cintan cintun. Tapi kadang kala, entri atau posting tu mungkin keluar tak kena masa. Akak pun mungkin salah jugak sebab gatai tangan layan komen-komen tu....sesuai topik. Tapi lepas tu, orang akan fikir yang bukan-bukan. Akhirnya,..akak jugak lah yang bersalah...Oh TIDAK!!!!

Sekian. Wassalam.
p/s : layanz aje lah entri emo kali ni. Minta maaf kalau ada salah dan silap :)

Gambar : Google













Label:

28 Ulasan:

Di 1/25/2015 06:09:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

asik dapat petrol/pertamax.. hehehe..!

Kak Fidah tuh orang baek.. ! sukak silahturahmi, asik diajak berbincang, dan masih banyak lagi..
everything it's OK.. no problemo.. Kak..!,

Baby Afiq sudah masuk tadika tak Kak..!,
pasti dijaga terus ya.. hehehe,.

 
Di 1/25/2015 07:08:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Di sini pertamax nya murahlah Adik :)

Afiq, dah 2 minggu masuk sekolah...cuma entri/posting tentang 1st day nya belum sempat di buat lagi..Lagi mau ajar ABC nih!

Terima kasih ya Mr Aldino.. :)
Semoga silaturrahim berkekalan..aamiin :)

 
Di 1/25/2015 08:01:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

apatah lagi kak fidah punya banyak sahabat blogging kat indon.
dah pasti lah banyak tersilap kata,pasal tak tahu artinya.
tak apa kakak,buat senang saja tak payah layan

 
Di 1/25/2015 08:01:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

amiin

 
Di 1/25/2015 10:57:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

inih nih yg sy suka dari Mas Yanto..!,
yaa mungkin ada misunderstanding..

 
Di 1/25/2015 11:01:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

aamiin..yaa rabbal aalamiin..!

 
Di 1/25/2015 11:07:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Aamiin..

 
Di 1/25/2015 11:09:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul..mungkin juga kadang kala ada misunderstanding...

Kalau tersilap tu..minta maaf ya..
thanks komennya..Mas Yan & Mr Aldino :)

 
Di 1/26/2015 12:02:00 PG, Blogger TunSha Ayunie berkata...

Laaaa ada yang terasa dengan komen akak ke?? Kekadang tak faham... kalau nak terasa jangan bukak kotak komen... kita pun takde la gatal jari nak komen kan kan...??

 
Di 1/26/2015 12:08:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kannn...
sabar aje lah..buat tak reti aje..banyak lagi benda best yang boleh di fikirkan..

 
Di 1/26/2015 08:18:00 PG, Blogger nove hasanah berkata...

nah..nah... saya juga tak paham tu apa maksud tersiratnya, memang betul gambar itu "read between lines" hi..hi..

 
Di 1/26/2015 09:23:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mari kita sama-sama baca Mba Nove Hasnah...hehe

salam kenal..terima kasih sudi ke sini :)

 
Di 1/26/2015 11:16:00 PG, Blogger SalbiahM berkata...

saya fikir positif je..setiap manusia pandang sesuatu benda dari sudut berbeza...yang penting buka minda..hehe, tul tu kak, saya pun kadang-kadang dah sedap komen, tersalah taip jugak.kita lupa, kawan blog, mesra macam mana pun kita tak kenal dia macam kenal kawan yang nampak depan mata.

 
Di 1/26/2015 01:31:00 PTG, Blogger hainom OKje berkata...

Betul tu FS....kadang kita maksud A, org maksud B....tak pelah janji kita ikhlas dan tak de niat utk menyindir. Eh okje ni rajin gak mengusik tau.....harapnya FS tak cepat terasa yer....

 
Di 1/27/2015 08:16:00 PG, Blogger Ridha Harwan berkata...

Mangkanya Kak, kadang suka hati-hati mau komentar di sini. Apalagi kadang Bahasa Indonesia dan Bahasa Melayu Malaysia punya perbedaan yang khas. Ntar yang bacanya malah putar-putar lagi, eh pusing ding. heheheh

 
Di 1/27/2015 04:26:00 PTG, Blogger Lynn Munir berkata...

Alah,kalau nak fikir apa yang ' orang fikir tentang kita' tak ada sudahnya sampai tahun depan.
Tulis ajalah apa yang nak ditulis. Komen ajalah kalau rasa patut tinggalkan komen.
Biar yang membaca tafsirkanlah ikut tafsiran mereka.
Sesak, sesakkan fikiran buat apa Fidah.
Bak kata Raja Azura dolu-dolu ' tak suka tengok --- tutup mata.'
Tak suka baca - klik je le ke blog seterusnya.

 
Di 1/28/2015 07:20:00 PG, Blogger Ridha Harwan berkata...

Om Yanto kok bisa bahasa malaysia yah. Pakai google translate yah. hehehe

 
Di 1/28/2015 07:39:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ni kena om Yanto sendiri yg jawab..

 
Di 1/28/2015 02:41:00 PTG, Blogger Cik Zaza berkata...

setiap orang mempunyai tafsiran yang berbeza terhadap sesuatu kisah atau situasi.. sama macam menulis blog, ada orang fikir entri kita sensitif atau menyinggung perasaannya, tapi sebaliknya ada orang yang boleh menerimanya dengan baik.. sedaya upaya cuba menulis komen yang tidak menyentuh sensitiviti..

 
Di 1/28/2015 02:42:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

kadang kesalah itu harus terjadi agar kita lebih memahami akan langkah kita selanjutnya....kalau ada kesilapan dan lainnya, mohon dimaafkan...karena kesempurnaan datang Tuhan...yang penting bangun persahabatan dan pertahankan penyebaran ilmu untuk kehidupan....makasih dan salam sahabat blogger.

 
Di 1/30/2015 09:22:00 PG, Blogger Cetusan Minda berkata...

tu lah masalahnya . bila kita cakap terus terang , ada yg terasa . bila kita berkias , mrk tak fahamlah pulak ... saya pun selalu kena komen yg grrr . dulu rajin delete . sekrang saya publish jer . bkn nak malukan mrk tapi dah mrk yg tak reti nak jaga hati org kan ... dah namanya entry , tentulah ada mcm2 citer . ikut suka pemilik blog lah kan ... ermmm .

 
Di 2/01/2015 09:41:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Saya ok je.. kdg2 ada komen yg kontroversi pun best gak hehee.. :D

 
Di 2/15/2015 10:59:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau saya ke blog teman2 di sana juga....kadang2 keliru. Memang kadang-kadang terpaksa tengok kamus juga..Kamus Bahasa Indonesia, Jawa, Sunda..fahamnya pun kadang2 tidak 100%..
Kasihan saya kan...huhu :(

 
Di 2/15/2015 11:01:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sekarang ni...dah malas nak pikir apa yg orang cakap atau pikir tentang kita...
Biarlah kak lin...saya pun, bukannya mintak makan dengan dia orang..Lantak la nak jadi apa.

 
Di 2/15/2015 11:02:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sgt setuju...kadang2 tu niat nak cerita pasal lain. Tapi, bila orang baca...dia ingat cerita yang lain...Haha..Layan aje la

 
Di 2/15/2015 11:06:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima kasih Mbah..
Jujur..kadang2 bila baca komen dan nasihat dari blogger berpengalaman ni, rasa sejuk hati...
Thanks again..and really appreciate your visit..
Jadi malu ni..sebab lambat membalas kunjungan..

 
Di 2/15/2015 11:07:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Cakap terus terang nanti takut gaduh...jadi lagi susah. Kadang2 tu..memang bengang jugak...rasa nak asah balik aje skill 'mulut laser' ni..huhu..thanks CM

 
Di 2/15/2015 11:08:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kontroversi...I like :)
best jugak kan...hahaha

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama