<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Harga Minyak Turun Lagi

Januari 14, 2015

Harga Minyak Turun Lagi

Assalamualaikum

Harga minyak turun lagi di bawah USD50 se-tong (per barrel).
Penurunan yang ketara dari USD115 se-tong (per barrel) semenjak Jun tahun lalu.
Yang Mak Jemah nak cerita ni, bukanlah pasal minyak masak, minyak rambut, apatah lagi minyak urut...tapi minyak petrol, okay..


Sedikit latar belakang sebagai 'Refresher'....
Semua orang pun sudah tahu, semenjak pertengahan tahun lepas, harga minyak mentah (contoh Brent Crude) telah pun menurun dengan ketara.
Kenapa harga minyak turun?
Secara amnya harga minyak adalah ditentukan oleh Pembekalan dan Permintaan (Supply and Demand Economic). Semenjak beberapa tahun yang lalu, permintaan minyak mentah adalah tinggi, selaras dengan pertumbuhan ekonomi global. Ini menyebabkan permintaan melebihi pembekalan. Jadi, harga minyak adalah tinggi.

Namun, semenjak kebelakangan ini, Amerika telah menemui sumber minyaknya (shale oil) dan sudah pun mendapat hasil yang bertambah-tambah dari sumber ini. Pertumbuhan ekonomi yang perlahan di sesetengah negara juga telah menyebabkan permintaan terhadap minyak mentah berkurangan. Dalam pada itu, pengeluaran minyak dari negara OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) tetap seperti biasa. Perkara ini telah menyebabkan pembekalan melebihi permintaan. Akibatnya, harga minyak mulai turun.

Kenapa OPEC tidak mengurangkan pengeluaran minyak mentah?
Jika pengeluaran minyak dikurangkan, mereka takut kehilangan 'penguasaan pasaran' atau 'market share'... Jangan lupa ya Long Senah, OPEC menguasai lebih 40% daripada pasaran dunia.
Sebab lain?...eerrrmmmmm

Kesan daripada penurunan harga minyak kepada kita (end-user)
Mestilah best kan..kurang sedikit perbelanjaan minyak petrol terutamanya pengguna tegar. Semoga harga barang-barang lain turut turun dengan kejatuhan harga minyak ini. Sebelum ini juga, kita memang menganggap harga minyak petrol sebagai salah satu 'driver' kepada harga barang-barang lain. Jadi apa lagi..Shopping yuk!!!....hehe.
Tapi masalahnya sekarang, macam tak berapa nampak pulak 'positive correlation' diantara kejatuhan harga minyak dengan harga barang-barang atau perkhidmatan lain...Ni yang buat Mak Jemah sedih. Tambang bas sekolah anak Mak Jemah naik...walau harga kos pengangkutan sepatutnya turun...uuhhh

Bila harga minyak turun, perasan tak.... nilai Ringgit pun ikut sekali. Inilah masalah yang dialami oleh negara pengeluar minyak bila pelabur dah mula rasa seram-seram...huk..huk.. :(
Payah juga kan, especially to those yang berurusan dengan pertukaran wang asing. Semenjak bulan lalu, nilai ringgit telah jatuh kepada sekitar RM3.42 - RM3.57 bagi USD1.00. Ni yang kawan-kawan Mak Jemah komplen. Usahkan nak pergi melancong ke luar negara, nak beli barangan import pun, pasti terasa kesannya. Semakin mahal...aduhai..

Lama-lama fikir, konfius jugak jadinya, kuasa membeli atau 'purchasing power'  kita ni, semakin tinggi ke semakin rendah?...atau kuasa membeli terhadap barangan import sahaja yang akan berkurangan?
Kalau ini lah keadaannya..susah juga ya. Mungkin inilah masa yang paling sesuai untuk terus menyokong dengan sepenuh hati segala produk buatan tempatan. Jangan lupa ya Mak Limah, Kak Kiah, Ngah Aton...pesanlah kat kawan-kawan yang lain, Belilah Barangan Buatan Malaysia. Bila lagi...kaaaaannnnn!!!

Sekian. Wassalam.

Gambar : Google/search
Rujukan  : The Economist (Why the oil price is falling), The Edge (Weak ringgit adds to pain of rising cost of living)







Label:

54 Ulasan:

Di 1/14/2015 07:24:00 PG, Blogger Ridha Harwan berkata...

Lebih bersyukurnya kalau harga minyak turun dan harga barang-barang lainnya juga ikut turun. Di Indonesia juga turun loh harga minyak. :D

 
Di 1/14/2015 10:10:00 PG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Harga minyak turun
Namun di negriku malah nanjak gak turun

 
Di 1/14/2015 10:53:00 PG, Blogger Khir Khalid berkata...

Minyak turun tapi orang tetap ramai yg naik minyak huhu... Harap2 tahun 2015 ni tak membebankan bila minyak turun.. cuma harap harga barangan termasuk hartanah pun turunlah sikit.. tol pun sama.. :D

 
Di 1/14/2015 11:37:00 PG, Blogger Wicky Barcelonista berkata...

kalo di indonesia premium yang naik,,tapi sekarang dah turun lagi mbak..

 
Di 1/14/2015 12:48:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

tp sayangnya kat sini petrol naik dari harga Rp.6500/liter menjadi Rp.7600 nih kak

 
Di 1/14/2015 12:48:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

takapa
yang penting kita bisa

 
Di 1/14/2015 01:12:00 PTG, Blogger Ainnul Yaqin berkata...

wahhhh enak yahhh kalo di luar negara saya pada kompak turun beda ama di negara saya :3

 
Di 1/14/2015 04:40:00 PTG, Blogger Ipah Kholipah berkata...

walaupun harga minyak udah turun tapi sekarang jarang ada yang jual minyak di tempat saya mba hehe kebanyakan memakai gas ..

 
Di 1/14/2015 05:00:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

so true kak..kita negara pengeluar minyak akan mendapat habuan nilai ringgit jatuh.so,kena kurangkan beli barang import.nak berjalan ke luar negara pun kena fikir 2,3 kali.

 
Di 1/14/2015 08:41:00 PTG, Blogger Ibrahim M.Pd.I berkata...

terkadang dampak turunya minyak tidak terlalu berpengaruh ama bahan bahan yang lain mbak, mereka terkadang para penjual tetap menaikkan harga barang walaupun minyak dah turun, itulah pasar ekonomi di Idonesia ini :D

 
Di 1/15/2015 10:01:00 PG, Blogger santika fadilah berkata...

semoga dengan turunya harga minyak menjadi keberkahan bagi semuanya ya kak..

 
Di 1/15/2015 06:44:00 PTG, Blogger Khai♥Rin : anies berkata...

p/s mohon saudari respon segera ya kt entry ni:

http://aniesandyou.blogspot.com/2015/01/perhatian-kepada-blogger2-berikut.html

tqvm

 
Di 1/15/2015 06:55:00 PTG, Blogger Ainnul Yaqin berkata...

masih naik mas :3

 
Di 1/15/2015 07:13:00 PTG, Blogger Info Menarik berkata...

tapi harga-harga dipasaran masih belum turun, termasuk transport kendaraan juga masih tinggi ...

 
Di 1/15/2015 09:48:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

kadang saya curiga juga kalau minyak dari timur tengah diembargo secara gelap oleh amrik....selain itu meungkin beberapa negara timur tengah juga lagi bertikai danini dimanfaatkan oleh pemain pasar minyak dunia untuk menaikkan harga,,,kalau sekarang turun harga se tong minyaknya, paling nanti juga naik lagi...menurut anda gimana gan?

 
Di 1/15/2015 09:49:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

amin yaa Robbal alamin...semoga turunnya harga minyak bisa membawa angin segar bagi perkembangan usaha kita semua....eh ngomong-ngomong teh santika ada usaha apa nih...lalu admin gimana?

 
Di 1/15/2015 09:53:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

yah kenyataannya memang begitu...kemarin sempat beli beberapa bumbu masak, sayur mayur, dan lauk pauk...setelah saya bayar ternyata banyak juga dananya...sementara kayaknya belanjaan saya sedikit, saya tanya...kok harga pada naik semua ya? sipenjual menjawab: kan mau imlek bang, biasa setahun sekali...saya jawab aja, itu bukan setahun sekali, belum lagi maulid dan maulud, belum lagi lebaran, belum lagi natal dan tahun baru, belum lagi nyepi, belum lagi galungan, belum lagi sembahyang kubur, sekalian aja setiap hari minggu naikkan harga tinggi bu...sipenjual gak bisa ngomong, karena habis bayar saya langsung beranjak pergi....heheheee kenyataannya memang #maburadul

 
Di 1/15/2015 10:12:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Harga barang di sini nampaknya masih sama...malah ada yang semakin naik...

Terima kasih Mr Ridha & Mas Ainnul :)

 
Di 1/15/2015 10:15:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Walau minyak turun harga
Barangan lain tiada impaknya
Hehe...thanks Mba Ayu & Mas Yanto :)

 
Di 1/15/2015 10:17:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Bila harga barang semakin naik..memang boleh naik minyak jadinya..
Kalau harga barang-barang turun sekali pun...lepas ditambah GST...tak tau lah macam mana...huhu

 
Di 1/15/2015 10:33:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya pernah baca..harganya naik pertengahan bulan Nov 2014 lalu...

Dengarnya mau turun...tapi tak tahu la..
Thanks Wicky :)

 
Di 1/15/2015 10:38:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mas Yanto ****eerrr..kenapa ada yang panggil mang yanto sekarang? :) :)
Kalau dibanding kan harga Rp7600 = RM2.49 di sini..Tapi petrol di sini (RON 95) harganya dalam RM1.91.
Jadi mahal ya petrol di sana..

 
Di 1/15/2015 10:39:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Masa untuk melancong ke sini Mas Ainnul :)

 
Di 1/15/2015 10:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Oo...pakai gas..biasanya lebih murahkan harganya...

Terima kasih ya..sudi ke sini :)

 
Di 1/15/2015 10:43:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Semalam check..RM turun lagi..:(
Harapnya kesan sementara aje..Kalau pikir balik, benda makanan macam tepung gandum pun kita import..jadi susah jugak kalau nak elak..

Part melancong tu..mungkin kena pikir 3-4 la rasanya..

 
Di 1/15/2015 10:45:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Di sini..walau harga minyak sudah pun turun..harga barang-barang lain nampaknya belum lagi...
Harap turun lah dengan cepat..hehe

Terima kasih komentarnya Mr Ibrahim & Mbah Dinan :)

 
Di 1/15/2015 10:47:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

**3-4×

 
Di 1/15/2015 10:48:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Aamiin...semoga berkah..

 
Di 1/15/2015 10:50:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mbah Dinan,
Neng Santika kan pengusaha bahan-bahan kecantikan..lebih-lebih lagi yang berunsur alami..
Lihat saja orangnya..pasti terbukti..

Terima kasih Santika & Mbah Dinan :)

 
Di 1/15/2015 10:52:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Already replied..
Thanks Anies... :)

 
Di 1/15/2015 10:53:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Harga barangan belum.turun lagi..walau harga minyak sudah pun turun

Terima kasih ya..sudi ke sini :)

 
Di 1/15/2015 11:16:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Wah..berat soalan ni..hehe..
Saya rasa, faktor turunnya harga minyak ni bukan sahaja kerana fakor ekonomi sahaja....faktor -faktor lain yang melibatkan politik pasti ada..

Untuk negara pengeluar minyak..pastinya berharap agar harga minyak akan naik dan stabil semula..cuma..soalaan seterusnya bila?..huhu
Tapi, oleh kerana kos pengluaran shale oil itu dikatakan lebih tinggi dari minyak mentah biasa...mungkin kita harus tunggu dan lihat, apakah episode seterusnya..

Thanks Mbah Dinan :)

 
Di 1/16/2015 12:44:00 PG, Blogger yanto cungkup berkata...

itulah kak
lagi susah orang kebanyakan apabila semua barangan tetap banyak mahal

 
Di 1/16/2015 12:47:00 PG, Blogger yanto cungkup berkata...

iyalah kak ,lagi murah kat situ,kalau petorl kat malay=pertamax kat sini harganya malah 7600/liter kak

paling yg manggil mang mah kang lembu kak....biasalah canda dianya

 
Di 1/16/2015 01:40:00 PG, Blogger Cik Zaza berkata...

bila harga minyak turun semua orang gembira.. tapi realitinya ekonomi juga yang terkesan..

 
Di 1/16/2015 12:54:00 PTG, Blogger mama amir berkata...

walaupun harga minyak turun, kita tetap kena berbelanja dengan berhemah...

 
Di 1/16/2015 03:42:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Harapnya harga barang lain pun turun juga....tapi macam sayup-sayup aje...huhu...
Thanks Cik Zaza:)

 
Di 1/16/2015 03:44:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sangat setuju...terutamanya dlm keadaan ekonomi skrg..'menyimpan' atau saving...memang sgt penting..
Thanks MPA

 
Di 1/16/2015 06:15:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

hehehe.. Kak Fidah pengamat minyak juga rupanya..

kalau harga minyak turun, minyak bagusnya ditampung Kak.. biar kalau harga naik..
bakalan banyak untung Kak..:)

 
Di 1/16/2015 06:33:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sudah kembali rupanya orang yang ahli tentang minyak ini ya.. :)

Lagi mengumpul minyak ...boleh untung ya..kalau harga sudah mahal nanti...hehe

Thanks Mr Aldino!

 
Di 1/16/2015 10:54:00 PTG, Blogger Ibrahim M.Pd.I berkata...

Kalau gas ditempat saya agak langka mbak Ipah :D

 
Di 1/17/2015 07:33:00 PG, Blogger Ridha Harwan berkata...

Sama-sama Kakak Fidah :)

 
Di 1/17/2015 07:42:00 PG, Blogger Aldino Sya berkata...

Kak Fidah..!
Maksudnya bukan minyak petrol..!, tapi minyak senyongyong..! :)
(minyak/oil khusus ramuan yang dipakai agar orang suka pada kita. hehehe)

 
Di 1/17/2015 08:25:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Eeerrmm..mau minyak senyonyong yea..
Nanti saya carikan...Di sini mahal tau..Bayar!!..hehe

 
Di 1/17/2015 11:02:00 PG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Ya naik tetap bisa
selagi harga teejangkau usaha
dan rezeki makin besar nilainya
Untuk semuanya

 
Di 1/17/2015 12:10:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima kasih Mba Ayu
Saya suka puisi mu...
Keren selalu...

 
Di 1/17/2015 08:43:00 PTG, Blogger Info Menarik berkata...

mulai hari Senin harga bensin menjadi Rp. 6.600 ya ? sukses buat pak Jokowi ... :)

 
Di 1/18/2015 09:52:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ooo...macam tu rupanya...

 
Di 1/18/2015 09:53:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Alhamdulillah..
semoga semuanya dipermudahkan...

 
Di 1/18/2015 09:38:00 PTG, Blogger Khamsi Abdullah berkata...

kesaan die lagi...kampeni kontraktor dah pening kepala sebab projek banyak dibekukan..hee.

 
Di 1/18/2015 09:38:00 PTG, Blogger Khamsi Abdullah berkata...

lupa nak tekan butang notify...

 
Di 1/20/2015 04:03:00 PG, Blogger Pha Is berkata...

naik salah, turun pun salah.. hehehe

 
Di 1/21/2015 11:08:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu...turun salah..naik lagi lah salah..
Thanks Pha is :)

 
Di 1/21/2015 06:21:00 PTG, Blogger Cik Zaza berkata...

harap-harap macam tu la.. tapi kebelakangan ini saya tengok harga beberapa jenis sayur-sayuran semakin naik..

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama