January 14, 2015

Harga Minyak Turun Lagi

Assalamualaikum

Harga minyak turun lagi di bawah USD50 se-tong (per barrel).
Penurunan yang ketara dari USD115 se-tong (per barrel) semenjak Jun tahun lalu.
Yang Mak Jemah nak cerita ni, bukanlah pasal minyak masak, minyak rambut, apatah lagi minyak urut...tapi minyak petrol, okay..


Sedikit latar belakang sebagai 'Refresher'....
Semua orang pun sudah tahu, semenjak pertengahan tahun lepas, harga minyak mentah (contoh Brent Crude) telah pun menurun dengan ketara.
Kenapa harga minyak turun?
Secara amnya harga minyak adalah ditentukan oleh Pembekalan dan Permintaan (Supply and Demand Economic). Semenjak beberapa tahun yang lalu, permintaan minyak mentah adalah tinggi, selaras dengan pertumbuhan ekonomi global. Ini menyebabkan permintaan melebihi pembekalan. Jadi, harga minyak adalah tinggi.

Namun, semenjak kebelakangan ini, Amerika telah menemui sumber minyaknya (shale oil) dan sudah pun mendapat hasil yang bertambah-tambah dari sumber ini. Pertumbuhan ekonomi yang perlahan di sesetengah negara juga telah menyebabkan permintaan terhadap minyak mentah berkurangan. Dalam pada itu, pengeluaran minyak dari negara OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) tetap seperti biasa. Perkara ini telah menyebabkan pembekalan melebihi permintaan. Akibatnya, harga minyak mulai turun.

Kenapa OPEC tidak mengurangkan pengeluaran minyak mentah?
Jika pengeluaran minyak dikurangkan, mereka takut kehilangan 'penguasaan pasaran' atau 'market share'... Jangan lupa ya Long Senah, OPEC menguasai lebih 40% daripada pasaran dunia.
Sebab lain?...eerrrmmmmm

Kesan daripada penurunan harga minyak kepada kita (end-user)
Mestilah best kan..kurang sedikit perbelanjaan minyak petrol terutamanya pengguna tegar. Semoga harga barang-barang lain turut turun dengan kejatuhan harga minyak ini. Sebelum ini juga, kita memang menganggap harga minyak petrol sebagai salah satu 'driver' kepada harga barang-barang lain. Jadi apa lagi..Shopping yuk!!!....hehe.
Tapi masalahnya sekarang, macam tak berapa nampak pulak 'positive correlation' diantara kejatuhan harga minyak dengan harga barang-barang atau perkhidmatan lain...Ni yang buat Mak Jemah sedih. Tambang bas sekolah anak Mak Jemah naik...walau harga kos pengangkutan sepatutnya turun...uuhhh

Bila harga minyak turun, perasan tak.... nilai Ringgit pun ikut sekali. Inilah masalah yang dialami oleh negara pengeluar minyak bila pelabur dah mula rasa seram-seram...huk..huk.. :(
Payah juga kan, especially to those yang berurusan dengan pertukaran wang asing. Semenjak bulan lalu, nilai ringgit telah jatuh kepada sekitar RM3.42 - RM3.57 bagi USD1.00. Ni yang kawan-kawan Mak Jemah komplen. Usahkan nak pergi melancong ke luar negara, nak beli barangan import pun, pasti terasa kesannya. Semakin mahal...aduhai..

Lama-lama fikir, konfius jugak jadinya, kuasa membeli atau 'purchasing power'  kita ni, semakin tinggi ke semakin rendah?...atau kuasa membeli terhadap barangan import sahaja yang akan berkurangan?
Kalau ini lah keadaannya..susah juga ya. Mungkin inilah masa yang paling sesuai untuk terus menyokong dengan sepenuh hati segala produk buatan tempatan. Jangan lupa ya Mak Limah, Kak Kiah, Ngah Aton...pesanlah kat kawan-kawan yang lain, Belilah Barangan Buatan Malaysia. Bila lagi...kaaaaannnnn!!!

Sekian. Wassalam.

Gambar : Google/search
Rujukan  : The Economist (Why the oil price is falling), The Edge (Weak ringgit adds to pain of rising cost of living)







54 comments:

  1. Lebih bersyukurnya kalau harga minyak turun dan harga barang-barang lainnya juga ikut turun. Di Indonesia juga turun loh harga minyak. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga barang di sini nampaknya masih sama...malah ada yang semakin naik...

      Terima kasih Mr Ridha & Mas Ainnul :)

      Delete
  2. Harga minyak turun
    Namun di negriku malah nanjak gak turun

    ReplyDelete
    Replies
    1. takapa
      yang penting kita bisa

      Delete
    2. Walau minyak turun harga
      Barangan lain tiada impaknya
      Hehe...thanks Mba Ayu & Mas Yanto :)

      Delete
    3. itulah kak
      lagi susah orang kebanyakan apabila semua barangan tetap banyak mahal

      Delete
    4. Ya naik tetap bisa
      selagi harga teejangkau usaha
      dan rezeki makin besar nilainya
      Untuk semuanya

      Delete
    5. Terima kasih Mba Ayu
      Saya suka puisi mu...
      Keren selalu...

      Delete
  3. Minyak turun tapi orang tetap ramai yg naik minyak huhu... Harap2 tahun 2015 ni tak membebankan bila minyak turun.. cuma harap harga barangan termasuk hartanah pun turunlah sikit.. tol pun sama.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila harga barang semakin naik..memang boleh naik minyak jadinya..
      Kalau harga barang-barang turun sekali pun...lepas ditambah GST...tak tau lah macam mana...huhu

      Delete
  4. kalo di indonesia premium yang naik,,tapi sekarang dah turun lagi mbak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pernah baca..harganya naik pertengahan bulan Nov 2014 lalu...

      Dengarnya mau turun...tapi tak tahu la..
      Thanks Wicky :)

      Delete
  5. tp sayangnya kat sini petrol naik dari harga Rp.6500/liter menjadi Rp.7600 nih kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Yanto ****eerrr..kenapa ada yang panggil mang yanto sekarang? :) :)
      Kalau dibanding kan harga Rp7600 = RM2.49 di sini..Tapi petrol di sini (RON 95) harganya dalam RM1.91.
      Jadi mahal ya petrol di sana..

      Delete
    2. iyalah kak ,lagi murah kat situ,kalau petorl kat malay=pertamax kat sini harganya malah 7600/liter kak

      paling yg manggil mang mah kang lembu kak....biasalah canda dianya

      Delete
    3. Ooo...macam tu rupanya...

      Delete
  6. wahhhh enak yahhh kalo di luar negara saya pada kompak turun beda ama di negara saya :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa untuk melancong ke sini Mas Ainnul :)

      Delete
  7. walaupun harga minyak udah turun tapi sekarang jarang ada yang jual minyak di tempat saya mba hehe kebanyakan memakai gas ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo...pakai gas..biasanya lebih murahkan harganya...

      Terima kasih ya..sudi ke sini :)

      Delete
    2. Kalau gas ditempat saya agak langka mbak Ipah :D

      Delete
  8. so true kak..kita negara pengeluar minyak akan mendapat habuan nilai ringgit jatuh.so,kena kurangkan beli barang import.nak berjalan ke luar negara pun kena fikir 2,3 kali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semalam check..RM turun lagi..:(
      Harapnya kesan sementara aje..Kalau pikir balik, benda makanan macam tepung gandum pun kita import..jadi susah jugak kalau nak elak..

      Part melancong tu..mungkin kena pikir 3-4 la rasanya..

      Delete
  9. terkadang dampak turunya minyak tidak terlalu berpengaruh ama bahan bahan yang lain mbak, mereka terkadang para penjual tetap menaikkan harga barang walaupun minyak dah turun, itulah pasar ekonomi di Idonesia ini :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yah kenyataannya memang begitu...kemarin sempat beli beberapa bumbu masak, sayur mayur, dan lauk pauk...setelah saya bayar ternyata banyak juga dananya...sementara kayaknya belanjaan saya sedikit, saya tanya...kok harga pada naik semua ya? sipenjual menjawab: kan mau imlek bang, biasa setahun sekali...saya jawab aja, itu bukan setahun sekali, belum lagi maulid dan maulud, belum lagi lebaran, belum lagi natal dan tahun baru, belum lagi nyepi, belum lagi galungan, belum lagi sembahyang kubur, sekalian aja setiap hari minggu naikkan harga tinggi bu...sipenjual gak bisa ngomong, karena habis bayar saya langsung beranjak pergi....heheheee kenyataannya memang #maburadul

      Delete
    2. Di sini..walau harga minyak sudah pun turun..harga barang-barang lain nampaknya belum lagi...
      Harap turun lah dengan cepat..hehe

      Terima kasih komentarnya Mr Ibrahim & Mbah Dinan :)

      Delete
  10. semoga dengan turunya harga minyak menjadi keberkahan bagi semuanya ya kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin yaa Robbal alamin...semoga turunnya harga minyak bisa membawa angin segar bagi perkembangan usaha kita semua....eh ngomong-ngomong teh santika ada usaha apa nih...lalu admin gimana?

      Delete
    2. Mbah Dinan,
      Neng Santika kan pengusaha bahan-bahan kecantikan..lebih-lebih lagi yang berunsur alami..
      Lihat saja orangnya..pasti terbukti..

      Terima kasih Santika & Mbah Dinan :)

      Delete
  11. p/s mohon saudari respon segera ya kt entry ni:

    http://aniesandyou.blogspot.com/2015/01/perhatian-kepada-blogger2-berikut.html

    tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Already replied..
      Thanks Anies... :)

      Delete
  12. tapi harga-harga dipasaran masih belum turun, termasuk transport kendaraan juga masih tinggi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga barangan belum.turun lagi..walau harga minyak sudah pun turun

      Terima kasih ya..sudi ke sini :)

      Delete
    2. mulai hari Senin harga bensin menjadi Rp. 6.600 ya ? sukses buat pak Jokowi ... :)

      Delete
    3. Alhamdulillah..
      semoga semuanya dipermudahkan...

      Delete
  13. kadang saya curiga juga kalau minyak dari timur tengah diembargo secara gelap oleh amrik....selain itu meungkin beberapa negara timur tengah juga lagi bertikai danini dimanfaatkan oleh pemain pasar minyak dunia untuk menaikkan harga,,,kalau sekarang turun harga se tong minyaknya, paling nanti juga naik lagi...menurut anda gimana gan?

    ReplyDelete
  14. Wah..berat soalan ni..hehe..
    Saya rasa, faktor turunnya harga minyak ni bukan sahaja kerana fakor ekonomi sahaja....faktor -faktor lain yang melibatkan politik pasti ada..

    Untuk negara pengeluar minyak..pastinya berharap agar harga minyak akan naik dan stabil semula..cuma..soalaan seterusnya bila?..huhu
    Tapi, oleh kerana kos pengluaran shale oil itu dikatakan lebih tinggi dari minyak mentah biasa...mungkin kita harus tunggu dan lihat, apakah episode seterusnya..

    Thanks Mbah Dinan :)

    ReplyDelete
  15. bila harga minyak turun semua orang gembira.. tapi realitinya ekonomi juga yang terkesan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya harga barang lain pun turun juga....tapi macam sayup-sayup aje...huhu...
      Thanks Cik Zaza:)

      Delete
    2. harap-harap macam tu la.. tapi kebelakangan ini saya tengok harga beberapa jenis sayur-sayuran semakin naik..

      Delete
  16. walaupun harga minyak turun, kita tetap kena berbelanja dengan berhemah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat setuju...terutamanya dlm keadaan ekonomi skrg..'menyimpan' atau saving...memang sgt penting..
      Thanks MPA

      Delete
  17. hehehe.. Kak Fidah pengamat minyak juga rupanya..

    kalau harga minyak turun, minyak bagusnya ditampung Kak.. biar kalau harga naik..
    bakalan banyak untung Kak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah kembali rupanya orang yang ahli tentang minyak ini ya.. :)

      Lagi mengumpul minyak ...boleh untung ya..kalau harga sudah mahal nanti...hehe

      Thanks Mr Aldino!

      Delete
    2. Kak Fidah..!
      Maksudnya bukan minyak petrol..!, tapi minyak senyongyong..! :)
      (minyak/oil khusus ramuan yang dipakai agar orang suka pada kita. hehehe)

      Delete
    3. Eeerrmm..mau minyak senyonyong yea..
      Nanti saya carikan...Di sini mahal tau..Bayar!!..hehe

      Delete
  18. kesaan die lagi...kampeni kontraktor dah pening kepala sebab projek banyak dibekukan..hee.

    ReplyDelete
  19. naik salah, turun pun salah.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...turun salah..naik lagi lah salah..
      Thanks Pha is :)

      Delete