December 24, 2014

Bintang Di Langit

Assalamualaikum


"This evening late, i went to the door, and then to the gate, there were more stars...and more"

Biasa melihat bintang di langit?...Cantikkan..

Kalau dulu bintang menjadi petunjuk dalam perjalanan atau pelayaran, kini, kajian ke atas bintang telah menjadi "petunjuk" kepada kebesaranNya.

"Kami telah menciptakan gugusan bintang (di langit) dan Kami menghiasi langit itu bagi orang yang memandangnya" - Al Hijr,16

'Allah jualah yang menciptakan langit dan bumi (dengan segala keindahannya); dan apabila ia berkehendakkan sesuatu, maka ia hanya berfirman kepdanya "Jadilah engkau", lalu menjadilah ia" - Al Baqarah 117

Kalau kita melihat ke langit malam, ada berjuta-juta bintang. Namun, kebanyakannya adalah terlalu jauh untuk dilihat walaupun dengan teleskop. Ianya mungkin hanya kelihatan seperti satu titik yang bersinar di langit malam. Bintang sebenarnya tidak bertaburan sekata di alam semesta, tapi biasanya bergugusan di dalam galaksi bersama-sama gas dan debu antara bintang.

Secara saintifiknya, bintang adalah sfera gas yang menyala-nyala pada suhu yang amat tinggi. Bintang yang paling panas adalah bintang biru dan suhunya mencecah sehingga 28 000 darjah celcius. Suhu bintang merah adalah lebih rendah iaitu kurang 2800 darjah celcius, manakala matahari dan bintang kuning adalah 5500 darjah celcius.
Selain dari suhu dan warna, jenis-jenis bintang juga boleh dikenali melalui kecerahan, jisim dan ketumpatan, komposisi kimia dan juga saiz. Jika kita lihat, ada bintang yang bersaiz kecil dan ada juga yang amat besar serta mempunyai saiz 1000 kali ganda dari matahari.

Menurut sejarah, orang-orang Arab adalah antara golongan yang terawal menggunakan pelbagai peralatan untuk mengkaji dan mengukur kedudukan bintang dan planet. Tidak dinafikan, memang banyak bintang-bintang yang berasal dari nama arab seperti Algol, Zubenelgenubi, Ar-Rukbah dan lain-lain lagi.

Kerana keindahan bintang, ia juga dikaitkan dengan kata-kata indah, digunakan sebagai perumpamaan dan menjadi sebahagian dari lirik lagu... Contohnya:

" Bagai bulan di pagar bintang" - Seperti seorang gadis, di kelilingi oleh gadis-gadis cantik yang lain.
"Bintang hati" - Orang kesayangan atau kekasih.
"Antara bintang beribu, manakan sama bulan yang satu" - oppss!!..yang ni lebih pasal bulan sebenarnya :D :D
"Twinkle, twinkle little stars, How i wonder what you are, Up above the world so high, Like a diamond in the sky" - yang ni kalau tak tau...memang saje aje tau!

* saya cuba mencari puisi tentang bintang, tapi tak jumpa yang sesuai...kalau nak buat puisi sendiri, memang ke laut la jawab nyer...huhu..

Bintang juga menjalani lingkaran hidup seperti makhluk lain ciptaan Allah. Ia akan bersinar dan semarak sementara. Walau bagaimanapun cahaya bintang akan hilang bila tiba waktunya. Ada juga kajian yang menyatakan bahawa jangka hayat bintang bergantung pada bekalan hidrogen dalam terasnya...Bintang yang sudah tua, akan terpupus, menurut kehendak Allah
"Apabila bintang-bintang telah hilang cahayanya" - Al-Mursalat, ayat 8

Bila semakin banyak kita tahu tentang bintang dan alam semesta, seharusnya kita menjadi semakin kagum dengan kekuasaan dan kebesaranNya.
Saya percaya, penemuan-penemuan tentang bintang yang sedia ada datangnya dari ilmu yang masih terbatas dan pastinya ada banyak lagi perkara yang belum kita ketahui. Sesungguhnya alam langit itu penuh dengan keajaiban....Wallahu'alam

Sekian. Wassalam.



Rujukan utama: 
majalah-I.karangkraf.com (bintang)

Gambar : google/search





47 comments:

  1. besarnya kekuasaan Allah..setiap satu bintang tu walaupun letaknya jauh namun ada manfaat buat manusia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap satu ciptaan Allah ada sebabnya yang tersendiri..
      Walau letaknya jauh..mungkin memberi cahaya atau menjadi penunjuk.jalan..

      Delete
    2. biasanya kalau sudah melihat bintang dimalam hari, pasti sudah yakin bahwa hujan tidak akan turun. karena langit lagi ceria yang dihiasi oleh bintang.

      Delete
    3. Biasanya..di waktu langit cerah..dan bintangnya jelas kelihatan..in Shaa Allah masa tu tidak hujan

      Delete
  2. semua yang diciptaka Allah adalah untuk dipelajari karena semua merupakan bukti Kebesaran Allah dan semua merupakan nikmat yang tiada terhingga. makasih infonya dan salam sahabat blogger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mbah Dinan..
      Setiap satu ciptaan Allah ada fungsi dan hikmahnya yang tersendiri...
      Harus dipelajari dan disyukuri..

      Delete
  3. Subhanallah...hebat dan indah ciptaan Allah...semakin banyak yang kita tahu, sepatutnya semakin tunduk kita padaNya...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...semakin tahu..rasa semakin kerdil diri ini...
      Betapa besarnya kekuasaan Allah..

      Delete
  4. Subnallah makin Kagum saja dengan apa yang diciptakan oleh ALLAH SWT ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ainnul..semakin kagum jadinya...subhanallah

      Delete
  5. Bintang memang indah banget dan selalu menghiasi waktu di malam hari tapi ngga indah kalau udah turun hujan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerana sudah tidak keliatan ditutup hujan..!
      pasti ada maksudnya ya Mba Ai..?

      Delete
    2. Betul tu Miss Ai..
      Bintang di langit memang indah...tapi kalau hujan..sudah tak nampak

      Delete
    3. Siapa itu?..Mba aL atau Kakek?..
      Seperti tau saja masalah orang muda seperti kami :D

      Delete
    4. Jeng Aldini Kak Fidah..! hehehe

      Delete
    5. Hahaha.....takutttt!!!..:D :D
      Mana lampunya??

      Delete
  6. itulah salah satu kuasa illahi

    jadi inget lagunya peterpan kak
    bintang disyurga

    ReplyDelete
    Replies
    1. bintang di langit..kerlip engkau di sana..
      membawa kedamaian.. di setiap insan

      malam yang dingin.. sepertinya mau hujan..hehehe

      Delete
    2. Mas Yan...sudah lama saya tak layan lagu Peter Pan...
      "Bagai bintang disyurga dan seluruh warna"

      Delete
    3. Melihat bintang di langit
      Berkerdipan....berserakan..
      Cahayanya mempesona
      Bukti kebesaran yang Maha Esa..

      Delete
  7. hehe.. saya tau twinkle ituh Kak..!,, Lagu baby Afiq kan..? hehehe

    taburan bintang di angkasa seperti taburan plankton di laut pada malam hari..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau ya lagu tu...ayuh! nyanyi..hehe

      Subhanallah...melihat taburan plankton di laut pada malam hari..pastinya cantik ya Mr Aldino!

      Delete
    2. benar Kak..
      terlihat indah di tempatnya..
      begitu juga bintang..!

      hehehe cuma tau twinkle-twinkle saia Kak..! hehehe

      Delete
    3. terus saya google gambar plankton semalam....memang cantik :)

      Delete
  8. "Bila semakin banyak kita tahu tentang bintang dan alam semesta, seharusnya kita menjadi semakin kagum dengan kekuasaan dan kebesaranNya." Indeed dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga kita sentiasa tunduk dan mengakui akan kebesaranNya...aamiin

      Delete
  9. tanda kebesaran Allah, fakta kita hanya makhluk yang lemah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. antara tanda-tanda kebesaran Allah...
      Kita hanya makhluk yang kerdil dan terbatas pengetahuannya..
      Tq Santika :)

      Delete
    2. tetapi kita diberi kemuliaan diatas mahluk-mahluk ciptaan Allah yang lain,buka begitu cik fidah.?

      Delete
    3. Betul...Manusia mendapat kedudukan yang lebih tinggi berbanding dengan makhluk yang lain. Sebab itu manusia di beri akal dan juga 'mandat' oleh Allah untuk mentadbir alam ini.
      Tapi..kalau dibandingkan dengan 'ilmu' dan kuasa Allah..masih terlalu jauh berbedaannya.

      Terima Kasih Miss Devy...
      Salam kenal & terima kasih sudi ke blog saya :)

      Delete
  10. Bintang itu penghias maya.. mengindahkan rona malam menusuk mata kalbu. Rahsia yg Maha Mencipta buat renungan insan... Subhanallah.. Allahuakbar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manusia yg digelar 'bintang' pun pasti menceriakan alam kehidupan... superstar.. :D

      Delete
    2. Melihat hamparan bintang
      Penghias langit malam
      Di sebalik cahaya yang berkelipan
      Ada tersimpan berjuta rahsia
      Agar insan kerdil ini
      Mengakui tanda kebasaran Ilahi..

      Delete
    3. Kecik2 dulu verangan nak jadik retis...tp, tak ada bakat la pulok!!..
      Hehe....tak dapek den nak nolong

      Delete
  11. masih mencari jawapan...berapakah jumlah bintang yg sebenarnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm biar tak penasaran silahkan di hitung manual wkwkwk :v

      Delete
    2. hehe cinta..!, sudah cuba tak?

      kalau cara sy.. cukup sederhana..

      hey..bintaaang..! bintang cantik dan elok di mata..
      yang merasa bintang cantik ayo berbaris ya..?

      nah pasti semua berbaris tuh cinta.. setelah ini sy ngomong ke mereka..

      Ayo.. bintang2 yg cantik.. cuba berhitung dari depan sampai ke belakang ya..!?
      kita tinggal tunggu sj.. sambil sruput kopi mas Yan to no..hehehehe

      Delete
    3. Ehem!!...bintang yang cantik saja yang di kira...???

      Delete
  12. mampir lagi kak
    mau liat bintang dilangit kat sini,apakah masih sama ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih sama Mas Yan..!, apa tah lagi sambil sruput kopi..!

      Delete
    2. Sedang ukur semula nih...
      Sama tak kedudukannya..hehe

      Delete
  13. Replies
    1. Subhanallah..
      terima kasih sudi ke sini.. :)

      Delete
  14. Indahnya... di atas sana...
    Sungguh pemandangan yang luar biasa... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallah..betapa besarnya kuasa Ilahi
      Tq :)

      Delete
  15. hebat informasi Allah hu akhbar...maha suci Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallah..Maha suci Tuhan yang menjadikan sekelian alam

      Delete