<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Bintang Di Langit

Disember 24, 2014

Bintang Di Langit

Assalamualaikum


"This evening late, i went to the door, and then to the gate, there were more stars...and more"

Biasa melihat bintang di langit?...Cantikkan..

Kalau dulu bintang menjadi petunjuk dalam perjalanan atau pelayaran, kini, kajian ke atas bintang telah menjadi "petunjuk" kepada kebesaranNya.

"Kami telah menciptakan gugusan bintang (di langit) dan Kami menghiasi langit itu bagi orang yang memandangnya" - Al Hijr,16

'Allah jualah yang menciptakan langit dan bumi (dengan segala keindahannya); dan apabila ia berkehendakkan sesuatu, maka ia hanya berfirman kepdanya "Jadilah engkau", lalu menjadilah ia" - Al Baqarah 117

Kalau kita melihat ke langit malam, ada berjuta-juta bintang. Namun, kebanyakannya adalah terlalu jauh untuk dilihat walaupun dengan teleskop. Ianya mungkin hanya kelihatan seperti satu titik yang bersinar di langit malam. Bintang sebenarnya tidak bertaburan sekata di alam semesta, tapi biasanya bergugusan di dalam galaksi bersama-sama gas dan debu antara bintang.

Secara saintifiknya, bintang adalah sfera gas yang menyala-nyala pada suhu yang amat tinggi. Bintang yang paling panas adalah bintang biru dan suhunya mencecah sehingga 28 000 darjah celcius. Suhu bintang merah adalah lebih rendah iaitu kurang 2800 darjah celcius, manakala matahari dan bintang kuning adalah 5500 darjah celcius.
Selain dari suhu dan warna, jenis-jenis bintang juga boleh dikenali melalui kecerahan, jisim dan ketumpatan, komposisi kimia dan juga saiz. Jika kita lihat, ada bintang yang bersaiz kecil dan ada juga yang amat besar serta mempunyai saiz 1000 kali ganda dari matahari.

Menurut sejarah, orang-orang Arab adalah antara golongan yang terawal menggunakan pelbagai peralatan untuk mengkaji dan mengukur kedudukan bintang dan planet. Tidak dinafikan, memang banyak bintang-bintang yang berasal dari nama arab seperti Algol, Zubenelgenubi, Ar-Rukbah dan lain-lain lagi.

Kerana keindahan bintang, ia juga dikaitkan dengan kata-kata indah, digunakan sebagai perumpamaan dan menjadi sebahagian dari lirik lagu... Contohnya:

" Bagai bulan di pagar bintang" - Seperti seorang gadis, di kelilingi oleh gadis-gadis cantik yang lain.
"Bintang hati" - Orang kesayangan atau kekasih.
"Antara bintang beribu, manakan sama bulan yang satu" - oppss!!..yang ni lebih pasal bulan sebenarnya :D :D
"Twinkle, twinkle little stars, How i wonder what you are, Up above the world so high, Like a diamond in the sky" - yang ni kalau tak tau...memang saje aje tau!

* saya cuba mencari puisi tentang bintang, tapi tak jumpa yang sesuai...kalau nak buat puisi sendiri, memang ke laut la jawab nyer...huhu..

Bintang juga menjalani lingkaran hidup seperti makhluk lain ciptaan Allah. Ia akan bersinar dan semarak sementara. Walau bagaimanapun cahaya bintang akan hilang bila tiba waktunya. Ada juga kajian yang menyatakan bahawa jangka hayat bintang bergantung pada bekalan hidrogen dalam terasnya...Bintang yang sudah tua, akan terpupus, menurut kehendak Allah
"Apabila bintang-bintang telah hilang cahayanya" - Al-Mursalat, ayat 8

Bila semakin banyak kita tahu tentang bintang dan alam semesta, seharusnya kita menjadi semakin kagum dengan kekuasaan dan kebesaranNya.
Saya percaya, penemuan-penemuan tentang bintang yang sedia ada datangnya dari ilmu yang masih terbatas dan pastinya ada banyak lagi perkara yang belum kita ketahui. Sesungguhnya alam langit itu penuh dengan keajaiban....Wallahu'alam

Sekian. Wassalam.



Rujukan utama: 
majalah-I.karangkraf.com (bintang)

Gambar : google/search





Label:

47 Ulasan:

Di 12/24/2014 10:56:00 PG, Blogger SalbiahM berkata...

besarnya kekuasaan Allah..setiap satu bintang tu walaupun letaknya jauh namun ada manfaat buat manusia..

 
Di 12/24/2014 11:54:00 PG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

semua yang diciptaka Allah adalah untuk dipelajari karena semua merupakan bukti Kebesaran Allah dan semua merupakan nikmat yang tiada terhingga. makasih infonya dan salam sahabat blogger.

 
Di 12/24/2014 04:36:00 PTG, Blogger mama amir berkata...

Subhanallah...hebat dan indah ciptaan Allah...semakin banyak yang kita tahu, sepatutnya semakin tunduk kita padaNya...^_^

 
Di 12/24/2014 04:49:00 PTG, Blogger Ainnul Yaqin berkata...

Subnallah makin Kagum saja dengan apa yang diciptakan oleh ALLAH SWT ini :)

 
Di 12/24/2014 04:50:00 PTG, Blogger Ai Wida berkata...

Bintang memang indah banget dan selalu menghiasi waktu di malam hari tapi ngga indah kalau udah turun hujan :)

 
Di 12/24/2014 05:14:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

itulah salah satu kuasa illahi

jadi inget lagunya peterpan kak
bintang disyurga

 
Di 12/24/2014 09:18:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

hehe.. saya tau twinkle ituh Kak..!,, Lagu baby Afiq kan..? hehehe

taburan bintang di angkasa seperti taburan plankton di laut pada malam hari..!

 
Di 12/24/2014 09:21:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

kerana sudah tidak keliatan ditutup hujan..!
pasti ada maksudnya ya Mba Ai..?

 
Di 12/24/2014 09:23:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

bintang di langit..kerlip engkau di sana..
membawa kedamaian.. di setiap insan

malam yang dingin.. sepertinya mau hujan..hehehe

 
Di 12/24/2014 09:39:00 PTG, Blogger Belog Santai berkata...

"Bila semakin banyak kita tahu tentang bintang dan alam semesta, seharusnya kita menjadi semakin kagum dengan kekuasaan dan kebesaranNya." Indeed dear...

 
Di 12/25/2014 12:05:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Salam Mbah Dinan..
Setiap satu ciptaan Allah ada fungsi dan hikmahnya yang tersendiri...
Harus dipelajari dan disyukuri..

 
Di 12/25/2014 12:06:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu...semakin tahu..rasa semakin kerdil diri ini...
Betapa besarnya kekuasaan Allah..

 
Di 12/25/2014 12:08:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu Ainnul..semakin kagum jadinya...subhanallah

 
Di 12/25/2014 12:11:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu Miss Ai..
Bintang di langit memang indah...tapi kalau hujan..sudah tak nampak

 
Di 12/25/2014 12:13:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Siapa itu?..Mba aL atau Kakek?..
Seperti tau saja masalah orang muda seperti kami :D

 
Di 12/25/2014 12:17:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mas Yan...sudah lama saya tak layan lagu Peter Pan...
"Bagai bintang disyurga dan seluruh warna"

 
Di 12/25/2014 12:28:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Tau ya lagu tu...ayuh! nyanyi..hehe

Subhanallah...melihat taburan plankton di laut pada malam hari..pastinya cantik ya Mr Aldino!

 
Di 12/25/2014 12:29:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Semoga kita sentiasa tunduk dan mengakui akan kebesaranNya...aamiin

 
Di 12/25/2014 01:02:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Melihat bintang di langit
Berkerdipan....berserakan..
Cahayanya mempesona
Bukti kebesaran yang Maha Esa..

 
Di 12/25/2014 01:32:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setiap satu ciptaan Allah ada sebabnya yang tersendiri..
Walau letaknya jauh..mungkin memberi cahaya atau menjadi penunjuk.jalan..

 
Di 12/25/2014 08:52:00 PG, Blogger santika fadilah berkata...

tanda kebesaran Allah, fakta kita hanya makhluk yang lemah..

 
Di 12/25/2014 12:24:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

antara tanda-tanda kebesaran Allah...
Kita hanya makhluk yang kerdil dan terbatas pengetahuannya..
Tq Santika :)

 
Di 12/25/2014 01:11:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Bintang itu penghias maya.. mengindahkan rona malam menusuk mata kalbu. Rahsia yg Maha Mencipta buat renungan insan... Subhanallah.. Allahuakbar..

 
Di 12/25/2014 01:12:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Manusia yg digelar 'bintang' pun pasti menceriakan alam kehidupan... superstar.. :D

 
Di 12/25/2014 02:09:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Melihat hamparan bintang
Penghias langit malam
Di sebalik cahaya yang berkelipan
Ada tersimpan berjuta rahsia
Agar insan kerdil ini
Mengakui tanda kebasaran Ilahi..

 
Di 12/25/2014 02:10:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kecik2 dulu verangan nak jadik retis...tp, tak ada bakat la pulok!!..
Hehe....tak dapek den nak nolong

 
Di 12/25/2014 05:30:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

Jeng Aldini Kak Fidah..! hehehe

 
Di 12/25/2014 05:34:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

benar Kak..
terlihat indah di tempatnya..
begitu juga bintang..!

hehehe cuma tau twinkle-twinkle saia Kak..! hehehe

 
Di 12/25/2014 05:35:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Hahaha.....takutttt!!!..:D :D
Mana lampunya??

 
Di 12/25/2014 06:43:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

terus saya google gambar plankton semalam....memang cantik :)

 
Di 12/26/2014 01:04:00 PG, Blogger Devy Indriyani berkata...

biasanya kalau sudah melihat bintang dimalam hari, pasti sudah yakin bahwa hujan tidak akan turun. karena langit lagi ceria yang dihiasi oleh bintang.

 
Di 12/26/2014 01:05:00 PG, Blogger Devy Indriyani berkata...

tetapi kita diberi kemuliaan diatas mahluk-mahluk ciptaan Allah yang lain,buka begitu cik fidah.?

 
Di 12/26/2014 10:17:00 PG, Blogger Khai♥Rin : anies berkata...

masih mencari jawapan...berapakah jumlah bintang yg sebenarnya?

 
Di 12/26/2014 01:21:00 PTG, Blogger Ainnul Yaqin berkata...

hmmm biar tak penasaran silahkan di hitung manual wkwkwk :v

 
Di 12/26/2014 02:13:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

mampir lagi kak
mau liat bintang dilangit kat sini,apakah masih sama ya

 
Di 12/26/2014 09:19:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

masih sama Mas Yan..!, apa tah lagi sambil sruput kopi..!

 
Di 12/26/2014 09:24:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

hehe cinta..!, sudah cuba tak?

kalau cara sy.. cukup sederhana..

hey..bintaaang..! bintang cantik dan elok di mata..
yang merasa bintang cantik ayo berbaris ya..?

nah pasti semua berbaris tuh cinta.. setelah ini sy ngomong ke mereka..

Ayo.. bintang2 yg cantik.. cuba berhitung dari depan sampai ke belakang ya..!?
kita tinggal tunggu sj.. sambil sruput kopi mas Yan to no..hehehehe

 
Di 12/26/2014 11:27:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Biasanya..di waktu langit cerah..dan bintangnya jelas kelihatan..in Shaa Allah masa tu tidak hujan

 
Di 12/26/2014 11:30:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sedang ukur semula nih...
Sama tak kedudukannya..hehe

 
Di 12/26/2014 11:33:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ehem!!...bintang yang cantik saja yang di kira...???

 
Di 12/26/2014 11:44:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul...Manusia mendapat kedudukan yang lebih tinggi berbanding dengan makhluk yang lain. Sebab itu manusia di beri akal dan juga 'mandat' oleh Allah untuk mentadbir alam ini.
Tapi..kalau dibandingkan dengan 'ilmu' dan kuasa Allah..masih terlalu jauh berbedaannya.

Terima Kasih Miss Devy...
Salam kenal & terima kasih sudi ke blog saya :)

 
Di 12/27/2014 05:51:00 PG, Blogger Ojik The Cancer Boy berkata...

subhanallah

 
Di 12/27/2014 05:06:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Subhanallah..
terima kasih sudi ke sini.. :)

 
Di 12/14/2015 03:57:00 PG, Blogger Dedy Akas berkata...

Indahnya... di atas sana...
Sungguh pemandangan yang luar biasa... :D

 
Di 12/14/2015 08:08:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Subhanallah..betapa besarnya kuasa Ilahi
Tq :)

 
Di 12/15/2015 11:30:00 PTG, Blogger Etuza Etuza berkata...

hebat informasi Allah hu akhbar...maha suci Allah

 
Di 6/18/2016 07:08:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Subhanallah..Maha suci Tuhan yang menjadikan sekelian alam

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama