December 16, 2014

Letting Go

Assalamualaikum...

My baby, Afiq...dah 5 hampir tahun umurnya. Dah tiba masanya untuk register ke sekolah tadika. 
Risau sebenarnya nak 'melepaskan' Afiq pergi sekolah. Hati tu...rasa bimbang aje....mana nak fikir pasal keselamatan, pandai ke dia bergaul dengan kawan-kawan baru dan yang paling penting, learning development dia.

Semalam memang busy siket buat survey untuk masukkan ke tadika yang mana... dan semestinya saya mahukan pendidikan terbaik untuk anak-anak. Tapi, kadang-kadang saya rasa, expectation ibu bapa pada anak-anak terlalu tinggi....kesian pulak kat budak-budak...lagipun umur dia baru 5 tahun....
Jadi, saya memilih approach yang sederhana...

Pada saya, perkara yang penting untuk memilih sekolah tadika adalah:
  • Jenis tadika : Pastinya saya akan memilih tadika yang berkonsepkan Islam. Harapnya dapatlah diterapkan dengan nilai-nilai yang terbaik.
  • Lokasi : Faktor ini juga sangat penting supaya senang untuk menghantar dan menjemput anak. Selain itu, 'arrangement' untuk kenderaan pergi dan balik juga penting dan haruslah dikendalikan oleh pihak yang benar-benar dipercayai.
  • Persekitaran kelas : Apa yang anak kita pelajari, kaedah pembelajaran yang diterapkan dan dengan siapa dia berkawan adalah antara faktor-faktor penting dalam perkembangan anak-anak. Pastinya kita tidak mahu anak kita yang masih kecil itu dipengaruhi dengan unsur-unsur yang tidak baik.
  • Budget : Ini juga penting. Ada sesetengah tadika yang mengenakan yuran sampai lebih RM1,000. Dah macam nak masuk universiti pun ada. Nasib baik tak kena jual sawah padi, lembu, kambing bagai....huhu..Tapi nak buat macam mana ya. Sebagai ibu bapa, memang kita mengharapkan pendidikan yang terbaik untuk anak-anak. Cuma pada saya, kita harus memilih tadika yang benar-benar sesuai dan jangan terlalu terpengaruh dengan 'brand' yang ada.
Semoga Afiq dapat menyesuaikan diri dengan 'dunia barunya'....
Isk..isk..mama dia pulak yang berdebar lebih-lebih ni..

Sekian. Terima Kasih


















31 comments:

  1. Semoga afiq akan berjaya menyesuaikan diri ye.tak apa mahal sikit kalau keselamatan anak kita terjamin kak.kalau ramai sangat sekelas akut sussah nak monitor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...
      yang dalam pertimbangan ni..harga yurannya boleh tahan jugak...
      Faktor keselamatan and environment yang ok...adalah antara faktor yang diambil kira.
      Thanks Sal :)

      Delete
  2. Anak SP yang no dua pula baru nak masuk 4 tahun 2015 ni, ingatkan nak let go jugak tapi uminya belum sanggup nak berpisah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 tahun...kecik sgt lagi kot...tapi ada jugak org dah hantar pergi tadika..
      Biar dia main puas2 dulu la..hehe
      Thanks SP :)

      Delete
  3. Waallaikumsalam.
    LETTING GO nya sudah beranjak besar dan bersiapuntuk masuk ke sekolah Tadika yang tentu membutuhkan persiapan mental dan fisik yang lebih kuat untuk menjadi siswa, selamat ya dik semoga kelak engkau menjadi putra kebanggaan keluarga, Agama dan Bangsa...aaamiiiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga menjadi anak kebangaan keluarga...aamiin...

      Terima kasih Uncle Ci :)

      Delete
    2. buwehehee...ada yang salah ya dengan saya sampe ibu Santika ter gkgkgk....?!

      Delete
    3. Mungkin terlalu abstrak Mang....
      hanya yang tertentu aje paham...:D

      tengkyu...

      Delete
    4. hehehe... numpang ketawa ya Kak.. !,

      Delete
  4. anak kecil ni klu blh biarlah penerimaan dia ttg benda baru tu secara normal bkn sbb kena push . yg ptg mrk enjoy ... mmg byk tadika yurannya tinggi tapi proses pembelajarannya lbh krg jer dg tadika lain ... semoga afiq selesa bersama dunia barunya nanti ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah...kadang2 rasa..biar dia main puas2 dulu..tak nak pressure sangat
      tadika hanya untuk persiapan mental dan fizikal supaya tak 'terkejut' dengan alam persekolahan yang sebenar...thanks CM

      Delete
  5. Salam mlam mbak.. semoga anak mbak sukses (y)

    ReplyDelete
  6. Afiq budak laki kak, lucu sangat. i like it.. handsome..

    Tadika tu sekolahan baby..? selamat ya kak afiq masuk sekolahan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tadika itu sepertinya sekolah untuk anak-anak berusia 4 ke 6 tahun...

      Terima kasih Santika :)

      Delete
  7. In shaa Allah... pasti seronok bila dah mula bersekolah nanti. Pengalaman baru, kawan baru hehee. Apa pun, semoga Afiq membesar menjadi insan yg berjaya dan cemerlang di dunia & akhirat... aamiin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin....semoga segalanya dipermudahkan...
      Cepatnya rasa masa berlalu..sekarang dah tiba giliran kita pulak jadi ibu bapa.. :)
      Semoga anak-anak kita semua berjaya dunia & akhirat..aamiin.
      Thanks Khir

      Delete
  8. Salam pagi rabu Fidah. Semoga dipermudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
  9. pening kepala ibubapa nak fikirkan terbaik untuk si anak..semoga dipermudahkan urusan Fidah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu PCL...Ni baru sekolah tadika...esok2 kalau ada rezeki gi sekolah asrama...tak tau la macam mana...

      Delete
  10. Pertimbangan yang bijaksana Kak Fidah..! Terutaman soal Agama..

    Berarti tidak lama lagi Kak Fidah sekolah tadika lagi.. temanin Baby Afiq..:),.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Back to school ni....Ke sekolah kembali..hehe
      Terima kasih Mr Aldino! :)

      Delete
  11. Semoga Di mudahkan yah mbak urusannya dan semoga anak mbak juga betah di dunia barunya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaamiin....semoga dipermudahkan..
      terima kasih Mas Ainnul :)

      Delete
  12. yang paling penting afiq boleh adapt suasana persekitaran... x nangis bla kena hantar..n mama afiq pun x nangis bla ditinggalkan ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada harapan...mama dia yang lebih2 ni..huhu
      thanks anies :)

      Delete
  13. Anak sulung ye Fidah.....biasalah mmg nerbes lebih hihi....Sekarang pun byk tadika yg berkonsepkan Islam dan English mediumkan... Bagus tu...
    Cost anak masuk tadika lebih kurang sama dgn anak masuk asrama tau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang no 2 OKje...tapi masa si abg dulu pun nerbes macam ni jugak...hehe
      Memang nak cari tadika yg berkonsepkan Islamic and english...kalau ada emphasis on public speaking pun ok...
      Pasal cost tu...memang macam tu lah...huhu
      thanks Okje :)

      Delete