Januari 26, 2015

Permaidani

Assalamualaikum



Lagu PERMAIDANI, nyanyian Aris Ariwatan adalah lagu yang menjadi favorite saya..sejak dulu. Kalau kita hayati liriknya betul-betul, lagu ini membawa aspek ketuhanan.


Rimbun dan redup kasihMu
Kau tempat ku berpayung
Di manakah lagi dapat ku rebahkan
Rasa gundah ini

Nun Kau teguh di sana
Pengasih dan penyayang
Pun ku masih terleka
Meneguk ihsan Mu
Walau ku sedari

Oh nyamannya
Bila dipelukan rinduMu
Mengimbaulah sentosa

Bentangkan ku permaidani
Dari baldu berwarna putih
Moga tak ku terasakan
Cubaan yang ku galas ini
Kepada Mu titian ku
Hijrahkanlah diri ini


Kadang kala bila ditimpa masalah, kita sering resah tak menentu. Sudah menjadi fitrah manusia, kadang kala kita terlupa bahawa Allah sentiasa dekat. Allah sentiasa mendengar rintihan hamba-Nya...Allah Maha pengasih, Allah Maha Penyayang.

Sebagai peringatan untuk diri sendiri, sama ada suka, duka, resah, sedih....kembalilah kepada Allah. Apa pun keadaannya....buanglah yang keruh ambil yang jernih, stay strong, always think positive and let's move on... 

 Sekian. Wassalam.

"Everything happens for a reason. Live it, love it and learn from it. Make your smile change the world..and don't let the world change your smile.."

44 ulasan:

  1. "Kadang kala bila ditimpa masalah, kita sering resah tak menentu."
    Apalagi seorang blogger, kalau sudah melihat pengujung/visitornya menurun, sudah resah tak menentu.
    hehehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. ciiyyeee.. berarti blogger galau donk Mas Ridha..! :)

      Padam
    2. Sudah di kunjung ...hehehe :)

      Padam
  2. hehe...ihya ni...terima kasih sudi ke sini..nanti saya akan balas kunjungannya.... :D :D
    Terima Kasih Mr Ridha..

    BalasPadam
  3. lagu ni memang menarik liriknya...betul kata-kata dia.' pun ku masih terleka, meneguk ihsanmu walau kusedari'. kita ni banyak buat dosa pun Allah still bagi macam-macam nikmat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa insaf ni...
      Buat macam2...tapi Allah sentiasa bg keampunan...Subhanallah

      Padam
  4. Tetiba okje lupa macamana lagu dia FS....Yang mana satu ek.....
    Biasalah kita ni FS nama pun manusia....waktu susah jer biasanya kita ingat Allah, selebihnya lupa....apatah lagi time gembira. Moga kita bukan tergolong hamba yg cenggitulah hendaknya....kan FS...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adaaa..lagu Aris Ariwatan..glames lagu ni dulu..
      Kita ni manusia biasa...selalu terlupa..kadang-kadang peringatan tu ada baiknya..walau pun pahit..

      Padam
  5. i like this word Kak..!
    buanglah yang keruh ambil yang jernih, stay strong, always think positive and let's move on...

    semua ada hikmahnya Ya, Kak..?! , jangan sampai duka yang menyelimuti diri mengubah senyum di diri kita.. mohon hijrahkan..

    sehari bersama duka terasa setahun,.. tidaklah mudah melewati inih.. kesemuanya membutuhkan kesabaran dan keihklasan hati saat menjalaninya.. tapi nikmatnya dikala badai itu berlalu.. subhanallah.. seperti ada sayap-sayap kecil di punggung yang mengangkat kita seberangi titian duka..

    di mana ada satu kesusahan di situ ada dua kemudahan.. hhihiihi jadi romantis nih Kak..!

    Dan dengan seringnya diri menemui persoalan hidup, maka semakin bertambah rasa kelapangan hati menerima,. terlebih lagi menjadi bahan renungan untuk kita jalani kehidupan selanjutnya..

    so.. Keep Smile.. hehehe..
    selamat beraktifitas saja Kak..!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Jenk...Keep Smile :D

      Di setiap kesusahan, pasti ada kemudahan
      Dan di setiap perkara yang berlaku, pasti ada sebab...cuma cara kita menerimanya..

      So...move on

      Thanks Mr Aldino..
      Really appreciate the comment :)

      Padam
  6. bugus pulak tu lagu kak,tapi kalau lagu malay saya suka sama ways "keranamu suhaila"

    BalasPadam
    Balasan
    1. Atau dulu ada cewek yang namanya Suhaila?...wkwkwk

      Padam
    2. ku berlayar di lautan tidak bertepian..sesekali disadarkan..ombak yang ;;LUPA by Ella..

      nah klw inih.. si ella ada cewek tapi sudah kahwin Kak huhuhuhu

      Padam
    3. ikut alamak juga...heh..heh..:D

      Padam
  7. lyriknya indah, andai aku pernah dengar lagunya pasti merdu.. kalau yang selalu aku kenang dari lagu malaysia adalah isabela Amy search hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau saya..lagu indonesia yang menjadi faveret adalah lagu citacitata...hehehe
      sakitnya tuh di sini :D :D

      Padam
    2. Ada kawan yang share lagu itu di whatapps group beberapa minggu lalu. Lepas di dengar beberapa kali..ok juga..Jadi, layan aje lah lagu tu

      Padam
    3. hahaha... Kak Fidah..
      asik kan..?

      Padam
    4. ada lagi yg baru goyang dumang kak

      Padam
    5. Ya asik..heh..heh..
      Ada lagi yang baru??..wah..

      Padam
    6. goyang dumang mengajak tuk bergoyang kak,
      asik kalau kakak ikut goyang hehe..

      Padam
  8. saya suka kutipan yang terakhir..
    hiduplah dengan mensyukuri apa yang diberiNya pada kita
    berlaku sebaik-baiknya dalam menjalani kehidupan ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mensyukuri segala nikmat yang diberikan...subhanallah..
      Terima kasih Mba Nove Hasnah :)

      Padam
  9. Walau payah diakui tapi sebenarnya lagi jauh kita dari Allah lagi resah dirasakan.
    Mungkin ada yang sedar mungkin masih ada yang belum sedar dari lamunan.
    Hakikatnya tanpa kembali kepadaNYA hanya menjadikan jiwa resah tidak menentu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semakin jauh..semakin resah sebenarnya walau pada hakikatnya susah untuk mengaku..
      Kita rasa kita hebat...tapi sebenarnya kita ni sangat kerdil...
      Thanks Kak Lynn :)

      Padam
  10. hmmmm betul tu.Penuh makna setiap lirik2 tu.hmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul..penuh makna..
      Thanks Tasha :)

      Padam
  11. baru saya tahu tajuk lagu itu permaidani.. saya suka juga mendengar liriknya.. setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul ituh Cik Zaza..!, semua ada hikmahnya..
      tp ngomong2.. Kak Fidah ke Mana Ya..!

      Padam
    2. Ada nih Jenk...
      Keep smile :D

      Padam
  12. lagu ni Nurul suka Fidah.. tapi tak pernah tau lirik keseluruhannya, cuma hafal bab chorus tu je, baru hari ni Nurul dapat baca kesemua lirik lagu ni.. memang mendalam dan menusuk kehati..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Best kan lagu ni..saya suka
      Thanks Nurul :)

      Padam
  13. suka dengar lagu ni, mendamaikan...ya, semakin kita dekat dengan Allah, Allah bertambah semakin dekat dengan kita...^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sangat mendamaikan...penyerahan sepenuhnya kepada sang pencipta...subanallah

      Padam
  14. lirik yg mendalam maksudnya ... suka sgt dgn lagu ni ... apa pun yg kita lakukan , mesti sentiasa ingat Allah ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu CM..
      Allah sentiasa ada...malahan sangat dekat..
      Salam Jumaat...Thanks CM :)

      Padam
  15. Ada org pernah cakap kat saya yg masalah tu mmg sebahagian dari rencah kehidupan.. klu tak ada masalah tu mmg org tu tak ada kehidupanlah hehee.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. upin ipin kata : Betul..betul..betul.. :D ;D

      Padam

Google+ Followers

Pengikut