<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Permaidani

Januari 26, 2015

Permaidani

Assalamualaikum



Lagu PERMAIDANI, nyanyian Aris Ariwatan adalah lagu yang menjadi favorite saya..sejak dulu. Kalau kita hayati liriknya betul-betul, lagu ini membawa aspek ketuhanan.


Rimbun dan redup kasihMu
Kau tempat ku berpayung
Di manakah lagi dapat ku rebahkan
Rasa gundah ini

Nun Kau teguh di sana
Pengasih dan penyayang
Pun ku masih terleka
Meneguk ihsan Mu
Walau ku sedari

Oh nyamannya
Bila dipelukan rinduMu
Mengimbaulah sentosa

Bentangkan ku permaidani
Dari baldu berwarna putih
Moga tak ku terasakan
Cubaan yang ku galas ini
Kepada Mu titian ku
Hijrahkanlah diri ini


Kadang kala bila ditimpa masalah, kita sering resah tak menentu. Sudah menjadi fitrah manusia, kadang kala kita terlupa bahawa Allah sentiasa dekat. Allah sentiasa mendengar rintihan hamba-Nya...Allah Maha pengasih, Allah Maha Penyayang.

Sebagai peringatan untuk diri sendiri, sama ada suka, duka, resah, sedih....kembalilah kepada Allah. Apa pun keadaannya....buanglah yang keruh ambil yang jernih, stay strong, always think positive and let's move on... 

 Sekian. Wassalam.

"Everything happens for a reason. Live it, love it and learn from it. Make your smile change the world..and don't let the world change your smile.."

Label: ,

44 Ulasan:

Di 1/26/2015 09:48:00 PG, Blogger Ridha Harwan berkata...

"Kadang kala bila ditimpa masalah, kita sering resah tak menentu."
Apalagi seorang blogger, kalau sudah melihat pengujung/visitornya menurun, sudah resah tak menentu.
hehehee

 
Di 1/26/2015 09:52:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

hehe...ihya ni...terima kasih sudi ke sini..nanti saya akan balas kunjungannya.... :D :D
Terima Kasih Mr Ridha..

 
Di 1/26/2015 11:12:00 PG, Blogger SalbiahM berkata...

lagu ni memang menarik liriknya...betul kata-kata dia.' pun ku masih terleka, meneguk ihsanmu walau kusedari'. kita ni banyak buat dosa pun Allah still bagi macam-macam nikmat..

 
Di 1/26/2015 01:27:00 PTG, Blogger hainom OKje berkata...

Tetiba okje lupa macamana lagu dia FS....Yang mana satu ek.....
Biasalah kita ni FS nama pun manusia....waktu susah jer biasanya kita ingat Allah, selebihnya lupa....apatah lagi time gembira. Moga kita bukan tergolong hamba yg cenggitulah hendaknya....kan FS...

 
Di 1/26/2015 01:55:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

i like this word Kak..!
buanglah yang keruh ambil yang jernih, stay strong, always think positive and let's move on...

semua ada hikmahnya Ya, Kak..?! , jangan sampai duka yang menyelimuti diri mengubah senyum di diri kita.. mohon hijrahkan..

sehari bersama duka terasa setahun,.. tidaklah mudah melewati inih.. kesemuanya membutuhkan kesabaran dan keihklasan hati saat menjalaninya.. tapi nikmatnya dikala badai itu berlalu.. subhanallah.. seperti ada sayap-sayap kecil di punggung yang mengangkat kita seberangi titian duka..

di mana ada satu kesusahan di situ ada dua kemudahan.. hhihiihi jadi romantis nih Kak..!

Dan dengan seringnya diri menemui persoalan hidup, maka semakin bertambah rasa kelapangan hati menerima,. terlebih lagi menjadi bahan renungan untuk kita jalani kehidupan selanjutnya..

so.. Keep Smile.. hehehe..
selamat beraktifitas saja Kak..!

 
Di 1/26/2015 01:59:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

ciiyyeee.. berarti blogger galau donk Mas Ridha..! :)

 
Di 1/26/2015 08:18:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sudah di kunjung ...hehehe :)

 
Di 1/26/2015 08:22:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Rasa insaf ni...
Buat macam2...tapi Allah sentiasa bg keampunan...Subhanallah

 
Di 1/26/2015 08:24:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Adaaa..lagu Aris Ariwatan..glames lagu ni dulu..
Kita ni manusia biasa...selalu terlupa..kadang-kadang peringatan tu ada baiknya..walau pun pahit..

 
Di 1/26/2015 11:31:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

bugus pulak tu lagu kak,tapi kalau lagu malay saya suka sama ways "keranamu suhaila"

 
Di 1/26/2015 11:36:00 PTG, Blogger santika fadilah berkata...

lyriknya indah, andai aku pernah dengar lagunya pasti merdu.. kalau yang selalu aku kenang dari lagu malaysia adalah isabela Amy search hehe..

 
Di 1/27/2015 08:17:00 PG, Blogger Ridha Harwan berkata...

Sama-sama Kakak... :D

 
Di 1/27/2015 08:24:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Atau dulu ada cewek yang namanya Suhaila?...wkwkwk

 
Di 1/27/2015 08:28:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau saya..lagu indonesia yang menjadi faveret adalah lagu citacitata...hehehe
sakitnya tuh di sini :D :D

 
Di 1/27/2015 12:10:00 PTG, Blogger nove hasanah berkata...

saya suka kutipan yang terakhir..
hiduplah dengan mensyukuri apa yang diberiNya pada kita
berlaku sebaik-baiknya dalam menjalani kehidupan ini..

 
Di 1/27/2015 01:30:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mensyukuri segala nikmat yang diberikan...subhanallah..
Terima kasih Mba Nove Hasnah :)

 
Di 1/27/2015 04:21:00 PTG, Blogger Lynn Munir berkata...

Walau payah diakui tapi sebenarnya lagi jauh kita dari Allah lagi resah dirasakan.
Mungkin ada yang sedar mungkin masih ada yang belum sedar dari lamunan.
Hakikatnya tanpa kembali kepadaNYA hanya menjadikan jiwa resah tidak menentu.

 
Di 1/27/2015 08:32:00 PTG, Blogger Kyla Pearlisha berkata...

hmmmm betul tu.Penuh makna setiap lirik2 tu.hmmm

 
Di 1/27/2015 09:11:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

kok tau sih kak

 
Di 1/27/2015 09:13:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

bagi tau tak ya...??

 
Di 1/27/2015 10:14:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Eerrmmm :D :D

 
Di 1/27/2015 10:17:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ada kawan yang share lagu itu di whatapps group beberapa minggu lalu. Lepas di dengar beberapa kali..ok juga..Jadi, layan aje lah lagu tu

 
Di 1/27/2015 10:17:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

betul..penuh makna..
Thanks Tasha :)

 
Di 1/27/2015 10:21:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Semakin jauh..semakin resah sebenarnya walau pada hakikatnya susah untuk mengaku..
Kita rasa kita hebat...tapi sebenarnya kita ni sangat kerdil...
Thanks Kak Lynn :)

 
Di 1/28/2015 05:11:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ya Jenk...Keep Smile :D

Di setiap kesusahan, pasti ada kemudahan
Dan di setiap perkara yang berlaku, pasti ada sebab...cuma cara kita menerimanya..

So...move on

Thanks Mr Aldino..
Really appreciate the comment :)

 
Di 1/28/2015 02:34:00 PTG, Blogger Cik Zaza berkata...

baru saya tahu tajuk lagu itu permaidani.. saya suka juga mendengar liriknya.. setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya..

 
Di 1/28/2015 03:36:00 PTG, Blogger Nurul Hidayah berkata...

lagu ni Nurul suka Fidah.. tapi tak pernah tau lirik keseluruhannya, cuma hafal bab chorus tu je, baru hari ni Nurul dapat baca kesemua lirik lagu ni.. memang mendalam dan menusuk kehati..

 
Di 1/28/2015 05:04:00 PTG, Blogger mama amir berkata...

suka dengar lagu ni, mendamaikan...ya, semakin kita dekat dengan Allah, Allah bertambah semakin dekat dengan kita...^_^

 
Di 1/28/2015 10:06:00 PTG, Blogger Cetusan Minda berkata...

lirik yg mendalam maksudnya ... suka sgt dgn lagu ni ... apa pun yg kita lakukan , mesti sentiasa ingat Allah ...

 
Di 1/29/2015 03:08:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

betul ituh Cik Zaza..!, semua ada hikmahnya..
tp ngomong2.. Kak Fidah ke Mana Ya..!

 
Di 1/29/2015 03:10:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

hahaha... Kak Fidah..
asik kan..?

 
Di 1/29/2015 03:12:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

ku berlayar di lautan tidak bertepian..sesekali disadarkan..ombak yang ;;LUPA by Ella..

nah klw inih.. si ella ada cewek tapi sudah kahwin Kak huhuhuhu

 
Di 1/29/2015 03:16:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

alamak..

 
Di 1/29/2015 03:18:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

ada lagi yg baru goyang dumang kak

 
Di 1/29/2015 06:55:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

ikut alamak juga...heh..heh..:D

 
Di 1/29/2015 06:57:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ada nih Jenk...
Keep smile :D

 
Di 1/29/2015 07:55:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ya asik..heh..heh..
Ada lagi yang baru??..wah..

 
Di 1/30/2015 07:24:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Best kan lagu ni..saya suka
Thanks Nurul :)

 
Di 1/30/2015 07:25:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sangat mendamaikan...penyerahan sepenuhnya kepada sang pencipta...subanallah

 
Di 1/30/2015 07:26:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu CM..
Allah sentiasa ada...malahan sangat dekat..
Salam Jumaat...Thanks CM :)

 
Di 1/31/2015 10:06:00 PG, Blogger santika fadilah berkata...

goyang dumang mengajak tuk bergoyang kak,
asik kalau kakak ikut goyang hehe..

 
Di 2/01/2015 09:38:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Ada org pernah cakap kat saya yg masalah tu mmg sebahagian dari rencah kehidupan.. klu tak ada masalah tu mmg org tu tak ada kehidupanlah hehee.. :D

 
Di 2/09/2015 10:00:00 PG, Blogger Cik Zaza berkata...

Keep smile :D

 
Di 2/09/2015 04:51:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

upin ipin kata : Betul..betul..betul.. :D ;D

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama