April 02, 2016

Housewarming : Bila Nak Ke Rumah

Assalamualaikum

Pejam celik, pejam celik, rupanya dah 3 bulan pindah rumah.


Ramai juga kawan-kawan yang bertanya
"Bila nak buat housewarming?"
"Bila nak jemput pergi rumah baru?"
"Dah ready ke rumah kau?...kita orang nak datang ni"

Asal kejadiannya, masa nak pindah rumah dulu, memang nak buat kenduri doa selamat dan sedikit jamuan (kira housewarming jugak lah).  Apakan daya, sejak pindah rumah akhir Disember lalu, belum berkesempatan nak buat apa-apa. Maklum lah...Mak busy...hihi
Ada juga barang-barang kecil dan baju-baju yang tak habis diangkut lagi. Pendek kata, belum habis pindah.

Tapi itu tidak bermakna saya tak terima tetamu. Cuma majlis 'housewarming' nya belum ada.
Kalau ada sahabat-sahabat yang nak singgah ke rumah, jemputlah datang. Jangan bimbang, cawan, gelas, pinggan, mangkuk, periuk dan belanga Mak dah bawak ke rumah baru. In shaa Allah, tetamu akan diraikan.
Kalau berkesempatan, Mak masak. Kalau tak, Mak order aje makanan kat kedai. Maklumlah, rumah sekarang dekat dengan kedai makan. Mamak ada, goreng-goreng ada, nasi arab ada, nak order pizza pun boleh :)


Sekian. Wassalam.
Gambar: google.







14 ulasan:

  1. Tahniah syukur alhamdulillah dpt rezki berpindah rumah baru.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...
      Moga lebih keberkatan utk keluarga kami...aamiin

      Padam
  2. Wahhh.....boleh singgahlah kalau cenggini....
    Tak yah susah susah FS, cukuplah setakat char kuey teow hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom Mak..singgah
      Kita order char kuey teow skrg jugak :D

      Padam
  3. hehee saya dok teruja nak terima kunci ni,
    entah apa waktu dan ketika...

    Merai tetamu cukup penting walau segelas air asal ikhlas
    air tawar terasa manis :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah..best la nak dapat kunci. Mesti plan nak buat renovation macam2..Boleh la share lakaran dan lukisan rumah baru nanti :)

      Padam
    2. Renovation tu kena tunggu ada orang rumah dulu.. hihi
      best sikit bila ada idea bersama

      Padam
    3. In shaa Allah. Sama sama kita doakan..aamiin :)

      Padam
  4. Ok juga 3 bulan, Zumal pindah 10 tahun dah tak buat kenduri doa selamat pun. Majlis2 lain ja

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah...majlis apa tu? :D
      Yang penting ikhlas dan pada masa yg sama silaturrahim dijaga.

      Padam
  5. teringat masa my kakak masuk rumah baru , tetamu yg nak sgt tgk rumah tu sampai menjenguk setiap bilik yg ada ... huhuhuuu

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah... baguslah buat bila2 nnti... ajak jiran2 baru kenal2 juga... semoga ceria sekeluarga di rumah baru ye... aamiin.. :)

    p/s: jemputlah sefamily dtg ke blogger event SBB2016... klu kelapangan boleh daftar sini > http://sbb.my

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah...jika dah ada niat, in shaa Allah, lambat atau cepat, akan tercapai jua..

    BalasPadam
  8. Alhamdulilah. tetamu juga adalah rezeki kan :) Siqah pun tak pernah buat housewarming lagi, cuma pintu rumah sentiasa terbuka untuk sesiapa yang nak datang :)

    BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut