Jun 07, 2015

Cup Cake


"Mama..Afiq nak cup cake. Bila mama nak buat untuk Afiq?" anak bungsu saya menuntut janji. Memang pernah berjanji padanya, tapi belum berkesempatan kerana minggu lepas saya memang sibuk dengan urusan kerja.

Selain sibuk, saya sebenarnya tidak begitu minat dengan bab-bab 'baking' ni...
Teringat zaman muda remaja dulu (baca: sekarang masih muda juga, cuma tak remaja..huhu), kalau arwah mak minta saya menolongnya buat kek, pasti mulut muncung se-depa...

Demi menunaikan janji, petang tadi saya beroperasi. Resipi kek, saya ambil dari resipi Kak Ikin Kasut Tinggi, akak di office yang terkenal dengan kek orennya. Tapi saya modify resipi beliau untuk jadikan cup cake.

Resipi :

Bahan-bahan
  • 250gm butter
  • 160gm gula kastor
  • 4 biji telur
  • 250gm self raising flour (tepung naik sendiri)
  • Parutan kulit oren (dari sebiji oren). Saya gunakan jenama sunkist. Sila pastikan labelnya dicabut dulu. Jangan parut dengan label sekali arrr :)
  • Sedikit jus oren (saya guna 2 sudu sunquick)

Cara-cara:
  • Panaskan oven pada suhu 150c sementara kita beroperasi dengan bahan-bahan kek.
  • Pukul butter dan gula kastor hingga kembang
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji
  • Setelah adunan sebati, masukkan tepung sedikit demi sedikit
  • Setelah adunan sebati, masukkan parutan kulit oren dan jus oren.
  • Susun kertas kek cawan (cup cake) di atas dulang pembakar. Masukkan adunan hingga 3/4 cawan penuh.
  • Bakar selama 25 ke 30 minit pada suhu 150c
Setelah kek masak, sedia untuk dimakan.
Kalau nak tambah icing warna warni kat atas kek tu, boleh cuba resipi icing/buttercream dari coursemate saya masa di kolej dulu, Kak Zana, yang baru saja memenangi pertandingan membuat kek di kawasan jajahannya.. :)


Bahan- bahan:
  • 150mg krimwell (boleh didapati di kedai menjual bahan-bahan kek)
  • 50mg shortening (saya guna butter)
  • 200mg gula icing
  • Pewarna - ikut suka nak warna apa (semestinya saya gunakan warna kegemaran: purple, hijau dan putih..hehe)

Cara-cara:
  • Putar krimwell dan shortening/butter hingga kembang
  • Masukkan gula icing yang telah diayak
  • Putar hingga gebu.
  • Setelah gebu, asingkan mengikut bahagian warna yang diperlukan.
  • Tambahkan warna-warna kegemaran dan hias kek mengikut kreativiti masing-masing.

Selamat mencuba :)
Wassalam.

We make a living by what we get. But we make a life by what we give

25 ulasan:

  1. Wah sudah siap-siap kue buat leabran yah.
    Kue untuk bulan ramadhan yah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Penuhi permintaan anak saya yang mau makan kue.. :)
      Terima kasih Mr Ridha.

      Padam
  2. Sepertinya sedap nih.. apalagi buat bulan Ramadhan nanti ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan dicoba resepnya..
      Terima kasih :)

      Padam
  3. bila dah keperluan ..soal kurang rajin tolak ke tepi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu sudah semestinya. Apa lagi kalau dijadikan sumber rezeki.
      Thanks HB

      Padam
  4. Akhirnya, hilang kempunan si Afiq. Hihi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akhirnya..mak dia dah la tak minat nak buat kek..tapi nak yang DIY...hihi
      Thanks Gee

      Padam
  5. Belum pernah buat sendiri cup cake biasanya suka main beli aja di toko kue. Kalau bikin sendiri takut gak enak rasanya :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun jarang sekali bikin kek macam ni..hihi
      cuma mahu penuhi permintaan anak.
      Terima kasih kunjungannya Miss Wida

      Padam
  6. Ala comel nyer, bunda ni suka makan jer...baking2 ni bunda tak rajin..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe...thanks Bunda. :)
      Saya ni pun sekali sekala aje nak buat kek. Sama lah..tak minat sgt baking. Ni pun sebab dah janji dengan anak. Rajin pulak dia meneman saya buat kek semalam.

      Padam
  7. buat banyak-banyak boleh jual musim ramadahan nanti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak sempat kot nak berjual...
      Thanks mrhanafi

      Padam
  8. SEDAP N CANTIK KEK FIDAH NI...TQ BERKONGSI RESEPI.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Kak Paridah.
      Saya ni memang jarang buat kek...apa lagi nak main icing2 ni..leceh siket nak bersihkan peralatan... :)

      Padam
  9. Wahh sedap ni.. bila nak belanja jamu kek2 nie hehee.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom..raya nanti ajak family datang rumah.. :)
      Thanks Khir.

      Padam
  10. Balasan
    1. Harapnya begitulah. Cuma leceh siket nak bermain main dengan icing ni...(..alasan malas nak basuh peralatan...huhu)
      Thanks CM

      Padam
  11. bisa coba bikin juga nih di rumah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan Miss Ratna Sari.
      Terima kasih kunjungannya & salam kenal :)

      Padam
  12. saya jarang bikin kue kaya gini mba pengen bikin sendiri taoi mamanya engga mau huhuhu jadi ya harus beli deh :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebenarnya beli lagi mudah...cuma yang ini, saya mahu penuhi hajat anak saya yang mahukan kek buatan mamanya :)
      Terima kasih Miss Ipah

      Padam
  13. akak suka baking eh? mak kita suka sangat baking. cuma kita slow sikit bab2 bake ni. heeee.

    BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut