June 03, 2015

Diam Tanda Setuju?

Assalamualaikum.



Selalu dengar orang kata. Diam tanda setuju. Tapi, betul ke?
Tapi, saya rasa tak macam tu.
Setelah dikaji-kaji, ada beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan seseorang itu diam.

Antaranya:
  • Penat 
  • Keletihan yang amat atau orang panggil 'lunyai' kerana terlalu banyak berfikir
  • Sibuk sampai tiada masa untuk bercakap
  • Tak ada apa yang perlu dicakap
  • Terasa jauh hati / merajuk
  • Kesemua perkara di atas

Sebenarnya..itu saja nak share hari ni. Nak release tension siket sebab baru habis satu 'presentation' yang agak mencabar juga. Serious penat, kerana preparationnya macam nak 'rak'....eerrmmmm

Sekian. Wassalam.

p/s : gambar kucing di atas tiada kaitan dengan tajuk. Saja nak abadikan gambar kucing yang selalu duduk di depan rumah sebagai kenangan.


37 comments:

  1. Replies
    1. Cakap dalam hati aje...hihi
      Thanks anies :)

      Delete
  2. Kalau buat cewek sih, rata-rata diam emang tandanya setuju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya sudah banyak pengalaman nih... :):)
      Thanks Mr Ridha

      Delete
  3. diam xsemesti setuju kdg sbb malas nk layan si murai yg berkicau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jugak tu...
      Kalau tgk cerita P.Ramlee..boleh sumbat kapas kat telinga lagi..hihi
      Thanks K.Paridah :)

      Delete
  4. kenangan atas kucing itulah yang justru menjadikan saya setuju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kucing jantan punya tetangga saya mang...hihi..
      Thanks Mr Cilembu Thea :)

      Delete
  5. huu betul..kadang diam tu sebab malas nak cakap hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diam...sebab dah tak kuasa nak layan..huhu
      Thanks Lola. Salam kenal :)

      Delete
  6. diam sbb letih nak layan..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kadang2 ada juga keadaan yang kita letih nak layan.
      Thanks Nohas :)

      Delete
  7. salam fidah... rasanya atie pun klu diam tu adalah sama dengan2 sebab2 fidah di atas.. haha..kdang ada masanya rasa 'malas sgt nak berckp....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Atie.
      Kadang kala, berdiam itu lebih baik....
      Thanks :)

      Delete
  8. Wise man ignore.. klu diam tu tandanya bijak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sometimes, its better to remain silent and be thought a fool
      Than to speak and remove all doubt...
      Thanks :)

      Delete
  9. diam sebab takut tersalah cakap..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dalam meeting, ada jugak terjadi macam tu.
      Atau dengan kawan2, kadang2 takut terasa pulak kalau kita berkata-kata.
      Thanks Sal :)

      Delete
    2. dalam blogging pun sama sebenarnya..hehe

      Delete
  10. Diam tanda setuju
    Atau senyum berarti mau
    Karena ingin bisu
    Sejenak waktu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diam seribu bahasa
      Asal hati bahagia

      Terima kasih Mba Ayu :)

      Delete
  11. saya diam kalau marah..ah..jadi tension jadinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan marah-marah. Nanti cepat tua :D
      Thanks HB.

      Delete
  12. setuju..
    kadang2 diam bkan tanda kita setuju sis..
    kadang diam lebih bagus dri bkata2 pkara yg x sptutnya he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Sobri..
      Kadang2 kalau kata2 yang terlebih sudah..ada pulak yang terasa.
      thanks :)

      Delete
  13. kalau aku diam, selalu nyer aku malas nak bercakap. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga tiba masa2 malas nak bercakap..
      Thanks Aswadz :)

      Delete
  14. diam tandanya setuju itu aku mba :D kalo ada yang menyatakan hatinya sama aku pasti deh jawabannya diam hehehe berarti tandanya setuju ya mba :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu nya begitu...
      Cewek kan pemalu...hihi
      Thanks Miss Ipah :)

      Delete
  15. Replies
    1. Kucing jiran...tapi dh macam kucing sendiri manjanya
      Thanks Lyn :)

      Delete
  16. saya diam bila hati saya terluka ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila hati saya terluka atau rasa disakiti...saya pun akan diam.. :( :(

      Delete
  17. kalau kucim diam, apa maknanya pulak ye.. hehe..
    saya diam bila saya rasa bila nak berkata pun dah tak bawak makna. pengabeh bongeh je. bukan bermakna kita setuju, ia lebih kepada tak setuju langsung sebenarnya. haha.

    ReplyDelete
  18. saya sangat suka bercakap. tapi kalau time diam, maksudnya saya mmg xde mood nak bercakap. kalau sekali saya bercakap masa xde mood, saya boleh jadi sinis dengan orang. siyes

    ReplyDelete