<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Rendang Daging, Hati & Paru

Jun 01, 2015

Rendang Daging, Hati & Paru


Assalamualaikum

Rendang...with xtra daun kunyit bertaburan.. :)

Hari ini saya ingin kongsikan satu lagi resipi kawan saya, Kak Nina, office mate yang memang pakar dalam hal masak memasak. Kalau kat office ada buat pot luck, rendang Kak Nina ni memang menjadi sasaran.

Bahan-bahan:
500 gram daging lembu
250 gram hati
250 gram paru
1/4 cawan kerisik
Santan kelapa (1 kilogram - dah beli siap2 kat kedai, tak sure dari berapa biji...huhu)
1/2 cawan air asam jawa (boleh diganti dengan asam keping)
Gula melaka (ikut suka nak banyak mana. Saya guna 1/4 dari saiz)
Garam secukup rasa
2 sudu makan serbuk ketumbar*
1 sudu makan jintan manis*
1 sudu makan jintan putih*
* Saya tambah...

Bahan kisar:
6 biji bawang merah
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
10 biji cili kering (boleh tambah jika mahu pedas)

Bahan mayang:
4 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit


Cara-cara:
  • Tumis bahan kisar sehingga naik bau
  • Tambahkan serbuk ketumbar, jintan putih dan jintan manis. Tumis lagi.
  • Masukkan daging, hati dan paru. Gaul rata semuanya.
  • Tunggu dalam 3 ke 4 minit
  • Masukkan santan. Masak hingga daging empuk. Boleh tambah sedikit air jika daging belum empuk
  • Masukkan air asam jawa, gula melaka dan garam. Rasa manis dan masinnya
  • Bila daging sudah betul-betul empuk, masukkan kerisik dan gaul rata
  • Masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang sudah dimayang.
  • Tunggu sehingga kuah pekat.
  • Sedia untuk dihidangkan.
**Kalau keluarga saya, suka makan rendang ni dengan pulut kuning...

Sekian. Selamat mencuba.

"Knowledge increases by SHARING, not by SAVING


Label:

33 Ulasan:

Di 6/01/2015 07:15:00 PG, Anonymous mrhanafi berkata...

ternyata macam sedap menu tersebut..jom mencuna

 
Di 6/01/2015 08:13:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan cuba resipinya... :)
Thanks HB

 
Di 6/01/2015 09:29:00 PG, Blogger dear anies berkata...

waduhhhh sedapnya apru...rs mcm dah bertahun x makan ;-)

 
Di 6/01/2015 09:45:00 PG, Blogger paridah berkata...

wah sedap ni boleh simpan resepi utk masak rendanng raya nanti...

 
Di 6/01/2015 10:00:00 PG, Blogger Unknown berkata...

Pingin nyobain rendang daging ayam ah aku mah Miss.. dan terima kasih tipsnya Miss Fidah :)

 
Di 6/01/2015 11:50:00 PG, Blogger Ridha berkata...

Enak euy keliatannya. Bikin lapar lagi. Mana belum sarapan pagi. :D

 
Di 6/01/2015 01:14:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

blh buat menu utk ramadhan nanti juga raya ni ...

 
Di 6/01/2015 06:10:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya pun dah lama tak makan rendang paru..tu yg buat tu.
Thanks Anies :)

 
Di 6/01/2015 06:12:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan tengok gambarnya Mr Ridha..:D :D
Thanks

 
Di 6/01/2015 06:13:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ok jugak nak buat menu Ramadhan. Rendang tahan lama..boleh simpan utk sahur sekali.
Thanks Vee :)

 
Di 6/01/2015 09:06:00 PTG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Wah sajian sedap
Nikmat disantap
Nafsu makin meluap
Rendang hati paru masih berasap...

 
Di 6/02/2015 12:43:00 PG, Anonymous Hero Borneo berkata...

tunggu ada kelapangan waktu..biasa saya cukup sibuk dengan blog dan bisnes sekarang ini

 
Di 6/02/2015 12:29:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan Miss Wida.
Boleh juga digunakan resepnya untuk ayam.
Terima kasih :)

 
Di 6/02/2015 03:22:00 PTG, Blogger Ain Athirah berkata...

Singgah awal june ^^

 
Di 6/02/2015 03:38:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Moga suksess

 
Di 6/02/2015 03:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ya silakan..
Makanan warisan sepanjang zaman

Thanks Mba Ayu :)

 
Di 6/02/2015 03:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima kasih AinAtirah :)

 
Di 6/02/2015 04:12:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan Kak Paridah..
Terima kasih & selamat bercuti bersama keluarga :)

 
Di 6/02/2015 04:39:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Siapa yg tak suka rendang, tak taulah apa nak cakap hehee.. dengar nama je terbuka selera!!.. sedap ni.. :)

 
Di 6/02/2015 07:52:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Rendang...makanan warisan turun temurun.
Tak lengkap raya kalau tak ada rendang :D
Thanks Khir.

 
Di 6/03/2015 02:01:00 PTG, Blogger hasliynda umairah beauty berkata...

sedapnya rendang...
mcm nak raya pulak

 
Di 6/03/2015 04:05:00 PTG, Anonymous Obat Herbal Radang Tenggorokan berkata...

bikin ngiler rendangnya,
ntar deh mau coba bikin

 
Di 6/03/2015 05:31:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ambik mood dulu ni Lin :D

 
Di 6/03/2015 05:31:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan coba :)
Terima kasih atas kunjungan.

 
Di 6/04/2015 01:58:00 PTG, Blogger nohas berkata...

sedapnya...boleh dicuba untuk lebaran..mkn dgn lemang, perghh..menjilat jari..

 
Di 6/04/2015 02:02:00 PTG, Blogger AtieYusof berkata...

wahhh.... sedapnya... peberet hubby sy ni Fidah.. sy klu rendang daging makan lah..klu hati & Paru tu tak makan... hehe..
sesekali je masak rendang ni... :)

 
Di 6/04/2015 10:00:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan Nohas..boleh buat cicih dengan lemang..
Thanks :)

 
Di 6/04/2015 10:01:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Selalu buat daging..ni saja nak try letak benda2 lain.
Thanks :)

 
Di 6/23/2015 01:02:00 PG, Blogger Amelia berkata...

alamak, rendang2 ni, one day nak sangat belajar buat!!! in shaa ALLAH :) doakan ye saya mmpu masak rendang heee

 
Di 7/21/2015 08:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ok adik Amy...moga suksess...

 
Di 3/03/2016 05:11:00 PTG, Blogger hasliynda umairah beauty berkata...

sedapnya,
nak sikit hihi..

 
Di 1/19/2018 09:31:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

Tumis nk tekan apa ye

 
Di 4/06/2018 11:56:00 PG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

Salam sis.. masak rendang daging guna PPC ni kena guna function apa utk bg kering?

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama