<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Sambal Ikan Bilis dan Petai

April 28, 2015

Sambal Ikan Bilis dan Petai




Assalamualaikum

Demi menyahut cabaran kawan di office yang mengatakan ruangan resipi di blog ini terlalu 'sepi', maka hari ini saya akan kongsikan resipi Sambal Ikan Bilis dan Petai. Kebetulan jiran sebelah rumah ada memberikan beberapa papan petai, dapat juga dibuat sambal. Rezeki tu, orang kata...

Resipi:
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis (dibersihkan dan di goreng)
  • 15- 20 tangkai cili kering (dikisar)
  • 3 biji bawang besar (dikisar)
  • 5 biji bawang putih (dikisar)
  • Sedikit halia - dalam 1 cm (optional - dikisar)
  • Petai (ikut suka - saya guna dalam 3 papan petai)
  • Setengah mangkuk kecil air asam jawa
  • 1/4 mangkuk kecil santan (optional - tapi santannya jangan pekat sangat)
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara:
  • Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar (kalau ikut petua arwah emak saya, tumis sampai garing dan terbit minyak)
  • Masukkan sedikit air asam jawa (boleh ditambah air jika sambal terlalu kering)
  • Masukan petai
  • Masukkan ikan bilis yang telah digoreng 
  • Masukan garam dan gula
  • Tunggu hingga masak
  • Masukkan santan (optional)
  • Tunggu hingga masak dan mengikut kepekatan yang disukai.
  • Sedia dihidangkan
Nota : Untuk sambal ini, saya letak gula dan santan supaya ada rasa sedikit manis dan lemak.

Sekian. Selamat Mencuba.
Wassalam

Label:

28 Ulasan:

Di 4/28/2015 09:06:00 PG, Blogger aTieYusof Family berkata...

boleh cuba resepi sis ni nanti... awak tau hari tu masa hubby balik.sy adalah masak sambal petai ni..dia kata tak sedap..hahaha... nti nk cuba yg ni lah...:)

 
Di 4/28/2015 09:16:00 PG, Blogger hainom OKje berkata...

Ohhh FS masak sambal tumis buh santan ngan halia yeh.....
Boleh cuba nanti ni.....

 
Di 4/28/2015 09:40:00 PG, Blogger Wida Zee berkata...

Lebih suka makan jengkol ketimbang pete. Jengkol menurutku lebih enak miss fidah :D

 
Di 4/28/2015 11:39:00 PG, Blogger paridah berkata...

sedapnya sambal petai fidah...kena cuci bilik mandi lepas ni pula ya fidah.

 
Di 4/28/2015 06:22:00 PTG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

ho..ho..macam sedap sahaja tu..

 
Di 4/28/2015 07:17:00 PTG, Blogger Sobri Yaacob berkata...

ruangan blog terlalu sepi sis..
untunglah ada gak kawan opis baca ya.. saya
ni tlis blog fmily n kawan pun x tau,,,
klau tau nasib la tu :P

 
Di 4/28/2015 08:06:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Memang sedap ni.. tak boleh di nafikan.. mmg feveret lah ni.. :)

 
Di 4/28/2015 08:07:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Tak de macam HB... mmg sedap.. :D

 
Di 4/29/2015 12:42:00 PG, Anonymous mrhanafi berkata...

yalah tuan..kuasa gambaran minda itu menyebab tuan dah yakin walaupun belum rasa masakan puan Fidah lagi..

 
Di 4/29/2015 09:00:00 PG, Blogger Mangs Aduls berkata...

Meskipun kata orang petai bau. tapi kenapa saya suka.
cuman g enak kalau sudah asam urat. heheh

 
Di 4/29/2015 11:50:00 PG, Blogger Gee Lion berkata...

amboi.. ni memang sengaja nak memancing selera di kala tengahari buta mcm ni.. =D tunggu saya pulak buat, macam mana jadinya yer kak fidah.. hehe..

 
Di 4/29/2015 12:11:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sila2...
Terima kasih Atie :)

 
Di 4/29/2015 12:12:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Letak santan memang selalu untuk sambal2 yang macam ni..termasuk jugak sambal nasik lemak (untuk hasil lemak berkrim yang double triple..hehe)
Kalau halia tu, ikut mood jugak. Kadang letak, kadang tak...
Thanks Okje :)

 
Di 4/29/2015 12:13:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya suka juga petai ni. Sedap...hehe
Thanks Miss Wida :)

 
Di 4/29/2015 12:14:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Itu kira macam side effect Kak Paridah...hehe
Bersih bilik air lps tu.
Thanks ya :)

 
Di 4/29/2015 12:19:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kawan2 yang rapat aje tau Akak ada blog.
Kadang-kadang tu segan jugak nak bagi tau orang..huhu

 
Di 4/29/2015 12:23:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Dah masuk kategori ibu-ibu, kena lah masak...hehe :)
Thanks

 
Di 4/29/2015 12:24:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sila tengok...:D
Thanks Khir

 
Di 4/29/2015 12:25:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Walaupun bau, sambal petai memang kesukaan kami sekeluarga.
Terima kasih kunjungannya :)

 
Di 4/29/2015 12:26:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jangan lupa jemput akak makan kalau Gee masak nanti. Nak merasa air tangan ni..
Thank Gee :)

 
Di 4/29/2015 08:47:00 PTG, Blogger Cetusan Minda berkata...

cinta hati saya ni . klu mkn kat luar , ada menu ni , mmg order ... teringat pokok petai kat kg ...

 
Di 4/30/2015 12:55:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Feveret family saya jugak. kalau sambal udang petai pun sedap jugak

 
Di 4/30/2015 11:37:00 PTG, Blogger Intan Sudibjo berkata...

saya nyerah deh kalo harus berurusan sama sambel apalagi ditambah ikan huahua

 
Di 5/03/2015 05:28:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

boleh di coba resep nya.
Terima kasih atas kunjungan

 
Di 5/05/2015 07:59:00 PTG, Blogger Khai♥Rin : anies berkata...

Sy ni kalu ada petai kureng sket ;)

 
Di 5/05/2015 09:53:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ada juga org yg tak suka kerana bau nya..huhu
Thanks Anies :)

 
Di 7/02/2015 02:33:00 PTG, Anonymous resep semur jengkol berkata...

waah, terimakasih resepnya mak cik

 
Di 4/04/2016 10:44:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

Dividen ASB. Bagaimana urus cukai.

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama