April 24, 2015

Perjalanan Hidup



Kembara meniti usia
Ibarat sebuah perjalanan
Ada duka ada bahagia
Lumrah alam kehidupan

Semasa kecil ditimang ibu
Kini ditimang badai gelombang
Hakikat hidup yang penuh liku
Jangan tewas di ranjau kehidupan

Antara realiti dan mainan ilusi

Usah khilaf memilih jalan
Tetapkan arah langkah yang pasti
Diiring doa sebagai bekalan

Selagi bernafas di bumi Tuhan
Membawa amanah tergalas di bahu
Tingkatkan takwa tunaikan kewajiban
Demi cinta mu pada Yang Satu



Fidah Shah
@24 April 2015
#maywishcometrue

Pic: google

          
This entry was posted in

34 comments:

  1. puisi indah yg sgt bermakna ..salam jumaat fidah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puisinya indah
      Maknanya petuah

      Delete
    2. @ Kak Paridah : Terima kasih Kak. Salam Sabtu :)

      @ Anisayu : Terima kasih dari ku, Semoga Mba Ayu juga bahagia selalu

      Delete
  2. Salam JUmaat sis..
    indah bait2 kata nya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Atie. Baru-baru nak belajar

      Delete
  3. Perjalanan hidup
    Lumrah naik turun
    Iman jangan sampai redup
    Berkah pasti menuntun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidup ibarat roda
      Kadang naik kadang turun
      Semoga dipermudahkan segalanya

      Thanks Mba Ayu :)

      Delete
  4. semoga cinta kepada Rabb dan Rasulullah melebihi cinta kepada yang lain agar bisa melihatnya di hari Kemudian Amin
    btw new template header khasnya hilang ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin..semoga cinta kepada Allah dan Rasul melebihi segalanya.
      Header khas templatenya saya simpan dulu. Sekali sekali bertukar wajah...:)
      Terima kasih kunjungn dan komennya Ustaz

      Delete
  5. bagaimanapun perjalanan kita , tanggungjawab pada yang SATU tetap didahulukan ... suka dgn template baru ni . ringkas dan kemas .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Vee :)
      Semoga kita tidak pernah lupa pada tanggungjawab dan mengapa kita ada di bumi Allah ini.

      Delete
  6. Perjalanan kehidupan ini, segalanya hanya persinggahan sementara. Namun ada yg menjadikan persinggahan itu tempat mereka bermastautin. Jatuh cinta dgn keindahan kehidupan fana... nauzubillah. Semoga kita semua ttp tabah mengharungi perjalanan hidup ini agar dapat menyampai kepadaNYA kelak... aamiin Ya Rabb...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berpesan pesan ke arah kebaikan...
      Moga tidak alpa dengan segala nikmat dunia. Hidup ini hanya sementara.
      Thanks :)

      Delete
  7. Alhamdulillah bisa singgah sini, kemarin sempat busy.. kak fidah paling pandai buat puisi, izin simak trus izin copy juga xixi.. trims ya..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ Terima kasih Santika. Sudah ke 'Tanaman Berkhasiat' semalam, tapi line nternet saya slow. Jadi tak boleh nak komen. Maaf ya :)

      @ Terima kasih kunjungannya Mangs Aduls :)

      Delete
  8. diantara kembara
    kuceritakan tentang perjalanan
    terjal dan penuh rintang
    yang menyadur lagu lelah dipenghujung malam

    diantara kembara
    aku bisikkan
    tentang rindu yang kian lelah
    mengukir penantian
    dipenghujung waktu tanpa kepastian
    tinggal menatap harapan
    kapankah aku dipertemukan
    cinta yang tulus kepada Tuhan
    yang menyayangku dalam belai kasih sayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ Mbah Dinan:
      Di antara kembara
      Mencari damai sepanjang jalan
      Moga penantian berakhir bahagia
      Bersama tulus cinta kepada Rasul dan Tuhan

      Mbah, puisinya hebat benar. Tak pandai saya nak membalasnya. Terima kasih kunjungan dan puisinya :)

      Delete
    2. @ Mangs Aduls:
      Setuju. Mbah memang jago puisi.

      Delete
  9. puisinya bagus mbak,pilihan katanya juga bagus,mantap deh mbak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Defa Ramadhani.
      Saya baru mau belajar :)

      Delete
  10. Semoga selalu diberikan kebarokahan dan kemudahan dalam menjalani hidup. Tetap istiqomah di jalan-NYA dan hanya mengharap ridha-NYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Mr Ahmad..moga tetap istiqomah di jalan-NYA..aamiin

      Delete
  11. cantik puisi ini

    ps: theme baru yang awesome..saya suka la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih..
      Saya budak baru belajar :)

      Delete
  12. salam singgah pagi Isnin.. pekabar hari ni? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sihat..
      Sorry lambat reply. Dah hari Selasa dah :)

      Delete
  13. indah kata, indah juga maknanya. hari jadi kak fidah ke? huhu

    ReplyDelete
  14. Semoga perjalanan kita lancar menuju destinasi ^-^

    ReplyDelete