<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Kopi dan Peribadi

Februari 03, 2015

Kopi dan Peribadi

Assalamualaikum

Anda penggemar kopi?
Kalau anda pengemar kopi, samalah seperti saya.

Kalau minum kopi di rumah, cara penyediaannya mudah saja, sama ada kopi dicampur gula atau kopi dicampur susu dan dituang air panas atau air sejuk. Sangat mudah untuk disediakan mengikut selera masing-masing. Tapi kalau pergi ke kedai-kedai kopi (jenama mahal), ada banyak pulak jenis dan nama. Contohnya espresso, latte, mocha, cappuccino dan sebagainya.



Percayakah anda, jenis kopi yang anda minum juga melambangkan peribadi anda. Mari kita lihat..BETUL atau SALAH?...

  • Espresso. Merupakan kopi yang sangat pekat dan mengekalkan keaslian kopi. Ia menggunakan kopi yang banyak dan air yang sedikit sahaja. Lebih kurang macam pati kopi juga. Tiada gula, tiada susu. Sekali pekena secawan, kepala boleh berputar-putar dan boleh tahan mengantuk kaw-kaw punya.  Jika anda penggemar kopi ini, ada digolongkan sebagai seorang yang suka berkawan dan pandai menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling.
  • Latte. Kopi ini dibuat dengan campuran espresso dan susu (hot milk). Biasanya disediakan dengan 50% kopi dan 50% susu (bergantung pada pembuat). Kira lebih kurang macam kopi susu. Ada juga yang meletakkan foamed milk dengan jumlah yang sangat sedikit sebagai bahan presentation sahaja...(supaya nampak macam ada buih-buih sedikit di permukaan). Jika anda penggemar kopi jenis ini, anda memang seorang yang gemar berfikir secara mendalam. Anda biasanya akan mengambil keputusan yang lebih selamat tanpa mengambil risiko besar.
  • Cappuccino. Kopi jenis ini disediakan dengan campuran espresso, hot milk dan foamed milk. Nisbahnya lebih kurang 1:1:1. Ada yang mengatakan bahawa cappuccino adalah kopi yang istimewa kerana ada effect buih-buih dipermukaan cawan. (Berbanding dengan latte, penggunaan foamed milk untuk cappuccino lebih banyak, jadi buih dpermukaannya lebih banyak). Penggemar kopi ini disifatkan sebagai seorang yang baik hati dan mudah bersimpati dengan orang lain
  • Mocha. Berbanding dengan espresso, latte dan cappuccino, mocha disediakan dengan mencampurkan espresso, susu dan sedikit coklat. Sikit-sikit macam Neslo (Nescafe + Milo). Jika anda penggemar kopi ini, anda adalah seorang yang kreatif. Anda bukanlah penggemar kopi tegar, tapi dengan sedikit penambahbaikan, anda boleh menikmati kopi. 
  • Americano. Hanya perlu campurkan kopi dan air. Tapi kuantitinya air lebih banyak daripada penyediaan espresso. Lebih kurang macam kopi O. Boleh juga tambah gula kalau terlalu pahit. Penggemar kopi jenis ini digolongkan sebagai seorang yang tenang dan sukakan benda-benda simple.
Kalau di rumah, saya memilih kopi O (americano / kopi hitam). Kalau minum di luar juga saya akan memilih kopi yang sama. Cuma kadang-kadang kalau ke  restoran yang 'up' siket, saya akan memilih honey mocha

Anda pula bagaimana?

Sekian. Wassalam.


Label:

40 Ulasan:

Di 2/03/2015 03:25:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

oh..itu rupanya perbezaan, pastu taulah kalau nak order..hehe.saya suka Mocha.tapi rasanya saya takdelah kreatif sangat...hehe

 
Di 2/03/2015 04:17:00 PTG, Blogger Ainnul Yaqin berkata...

wahh ternyata mbak fidah juga suka kopi yak :v sama donk kaya saya saya juga suka kopi terutama kopi susu :D

 
Di 2/03/2015 05:48:00 PTG, Blogger Aku Penghibur berkata...

oooo mcm tu.. baru tahu perbezaan kopi mcm tu..thanks sharing

 
Di 2/03/2015 06:20:00 PTG, Blogger yanto cungkup berkata...

jadi ingat kat malay dulu kak
biasanya pesen kopi O kat kedai mamak

 
Di 2/03/2015 09:18:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Wahh... semua kopi2 tu adalah kegemaran saya. Semua saya suka... macam mana ek... Boleh jadi kecelaruan personaliti saya ni huhu.. :D

 
Di 2/03/2015 09:20:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Tambahan lagi.. saya bukan shj penggemar kopi.. tapi dah dikira 'hantu kopi' dah ni.. adehh...

 
Di 2/03/2015 09:52:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

pantas sj kalao koment di sin..i mas yanto faseh logat melayu..

 
Di 2/03/2015 09:55:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

hahaha...nda suka kopi sy Kak..!,
tapi,..kalo ada yaa disikaat./...hehehe

 
Di 2/03/2015 10:19:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Dulu pun akak order main hentam kormo aje..
Janji bunyi dia sedap atau itu aje kot yang reti nak sebut..hahaha :D

 
Di 2/03/2015 10:20:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya memang suka kopi..Setiap pagi mesti mengopi dulu..
Thanks Mas Ainul :)

 
Di 2/03/2015 10:21:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Thanks Acik..sudi singgah sini.
Salam Kenal :)

 
Di 2/03/2015 10:25:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

@Aldino : Kan cewek Mas Yan dulu orang malay nama Suhaila...mesti faseh..:D

@yanto cungkup : Bestkan...Mamak!! kopi O ais satu!

 
Di 2/03/2015 10:33:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jangan split personality sudah..hahaha
Uuiitt!! Sanggup tu telan espresso..kompem susah tido

 
Di 2/03/2015 10:35:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Tengok siket macam mana rupa hantu kopi....heh..heh..:D

 
Di 2/03/2015 10:39:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Tak minum kopi?..Habis tu minumnya apa..
Ya udah...pergi belajar sama Mas Yanto, macam mana minum kopi...:D

 
Di 2/03/2015 11:25:00 PTG, Blogger Cetusan Minda berkata...

saya penggemar teh hijau ... klu pi rumah org , barulah minum kopi . tak kan nak mintak teh pulak kan . kenalah minum apa yg ada depan mata ...

 
Di 2/04/2015 05:56:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Teh hijau best jugak CM...kadang2 tu saya minum jugak..
Thanks :)

 
Di 2/04/2015 07:42:00 PG, Anonymous Hero Borneo berkata...

saya suka kopi 3 in 1...macam mana tu!

 
Di 2/04/2015 09:12:00 PG, Blogger Ibrahim M.Pd.I berkata...

dulu saya suka kopi, tapi saat ini saya sudah beralih ke teh manis mbak, sebab hampir saja saya kecanduan kopi :D

 
Di 2/04/2015 11:01:00 PG, Blogger hainom OKje berkata...

OKje baru rasa espresso semalam FS..... cuit cik abe punya sikit. Mak ai pahit sungguh. OKje suka yg jarang, yg tak pekat sangat. Kalau tak mmg boleh peninglah kepala ni. Paling suka buat sendirilah sebab boleh letak banyak kopi mana yg kita nak, manis ke kurang ke.....Tetiba nak minum kopi susu pulak haih!

 
Di 2/04/2015 02:22:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

apa ya..? sdh tak TAHU Kak...hehehe,

Kalau Mas Yanto.. sambil tutup mata juga bisa buat kopinya Kak.. huhuiii..!

 
Di 2/04/2015 03:44:00 PTG, Blogger Kyla Pearlisha berkata...

mcm betul je ni.hehhee

 
Di 2/04/2015 07:08:00 PTG, Blogger Ridha Harwan berkata...

Kalau yang suka Kopi Hitam saja, kira-kira pribadinya apaan yah. :D

 
Di 2/04/2015 08:31:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Haha...tak sure la HB yang mana...Agak2 latte kot..

 
Di 2/04/2015 08:32:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Bahaya tu kalau sampai kecanduan kopi :D

 
Di 2/04/2015 08:34:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mak aii...saya x berani cuba espresso, takut tak boleh tido malam.
Setuju..buat sendiri lagi senang..nak pekat, cair, manis, pahit...semua boleh adjust punya
Thanks Okje :)

 
Di 2/04/2015 08:34:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Yg mana tu Tasha ? :)

 
Di 2/04/2015 08:37:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Tenang dan simple..
Se simple kopi nya... :)

 
Di 2/05/2015 12:36:00 PG, Anonymous Hero Borneo berkata...

ala..belasah je la..janji terasa nikmat kopi

 
Di 2/05/2015 10:35:00 PG, Blogger Lynn Munir berkata...

Saya pilih Cappuchino dan Mocca tapi kalau balik kampung kopi cap bunga ros keluaran
keluarga bugis dari Benut tu la yang paling sedap dan dicari hehehe....
Kopi Kapal Api dan yang lain2 kat atas nu tak boleh lawan kopi kampung tu lagi.

 
Di 2/06/2015 12:10:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Balik kampung kena cari ni Kak Lynn..kopi cap bunga rose

Kopi kampung memang terbaik Kak Lynn....I Like :) :)

 
Di 2/08/2015 12:47:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Hantu kopi dtg singgah lagi.. :D

 
Di 2/08/2015 09:54:00 PTG, Blogger kang jum berkata...

wa'alaikum salam wr wb

kalau saya lebih suka kopi hitam :-)
apalagi minumnya pagi hari sebelum berangkat kerja.

 
Di 2/09/2015 09:47:00 PG, Blogger Cik Zaza berkata...

kalau tak suka minum kopi macam mana pula kak fidah?

 
Di 2/09/2015 09:48:00 PG, Blogger Cik Zaza berkata...

saya pula tak suka minum kopi.. asalnya kalau minum kepala saya rasa pening..

 
Di 2/10/2015 05:27:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

kak fidah...nak alamat boleh.ada benda nak bagi.nanti email sini ek

salbiahm85@gmail.com

thanks kak..

 
Di 2/24/2015 01:13:00 PTG, Blogger Daniel Nagata berkata...

kabarnya kopi baik utuk memperkuat jantung, tapi kebanyakan bisa meningkatkan asam labung juga ya mbak? cara mengatasinya gimana ya biar asam lambung semakin tinggi?

 
Di 6/01/2016 09:02:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Allah...baru terperasan komen ni dik..Sorry arr

 
Di 6/01/2016 09:02:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya suka kopi

 
Di 6/01/2016 09:03:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kopi hitam malah lenih enak

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama