Oktober 27, 2015

Telur Mata Kerbau

Assalamualaikum.

Jangan pandang sebelah mata pada telur mata kerbau. Kalau tak ada telur mata kerbau, mesti sajian harian bagi sesetengah orang tidak lengkap.


Contoh:
  • Hidangan nasi lemak waktu pagi tidak nampak sempurna tanpa telur mata kerbau.
  • Tengah hari pula, ada yang memilih hidangan nasi berlaukkan sambal telur goreng. Atau, kalau tekak nak sentuhan ala western, bolehlah makan benjo atau egg burger katanya.
  • Malam pulak, mana-mana yang rajin makan kat gerai 'goreng-goreng' mesti nak order nasi goreng USA. Rasa tak cukup lengkap pulak kalau tak ada telur mata!
Nama telur mata kerbau ini sebenarnya diadaptasi dari terjemahan bahasa Perancis (Eil de Beouf).
Di sesetengah tempat, ada cara dan etika tertentu untuk menggoreng telur ini, berdasarkan paras 'kemasakan' telur kuning semasa dihidangkan. Antaranya:
  • Over hard atau hard - telur digoreng garing di kedua-dua permukaan.
  • Over medium - Telur digoreng dan dibalik-balikkan sehingga telur kuning tidak lagi 'bergoyang-goyang' tapi masih lagi dalam keadaan setengah masak.
  • Over easy atau juga disebut runny - Telur digoreng, dan hanya dibalik sekali. Telur kuning masih dalam keadaan setengah masak. Ada juga yang memanggil telur ini sebagai sunny side down.
  • Sunny side up - Telur digoreng tanpa dibalik. Telur kuning masih dalam keadaan agak mentah. Seringkali juga minyak masak ditambahkan atau 'disiram' ke tempat telur kuning supaya tidak terlalu mentah.
  • Fried - Telur digoreng dan dibalik-balikkan, bahagian telur kuning dipecahkan dan dibiarkan sehingga betul-betul masak.
Ha...senang tak goreng telur?.. :D

Sekian. Wassalam.


Gambar: Google

56 ulasan:

  1. ramai yg gemar telor mata kerbau ni...semoga urusan fidah esok hari dipermudahkan Allah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aamiin. Thanks Kak Paridah. Memang telur macam ni banyak orang suka.

      Padam
  2. Memang sentiasa ada stok telor kat rumah...penyelamat tika malas :) Salam kenal n done follow sini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Dari telur, macam2 makanan boleh buat. Paling simple, goreng...jadi lauk.
      Salam kenal juga Wa. Done follow sana :)

      Padam
  3. anak saya merupakan pengemar telur mata kerbau..saya pula suka telur dadar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dus dua pun sedap. Kalau anak2 saya, suka telur mata :)

      Padam
    2. emaknya pula macam mana..saje nak tahu

      Padam
    3. Emaknya suka maka omelette...tekak mahal tu

      Padam
    4. pergh..ada klass kau Fidah..he..he..

      Padam
  4. telur mata kerbau makan nasi panas2 pastu boh kicap manis..perghhh!

    tapi mummy paling suka telur goyang, kuning 1/2 cook tu..yummy!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Mummy...makan dengan nasi panas, sedapnya :)

      Padam
  5. sy letak myk byk2 pastu siramkan sbb x nk kasi yg merah tu pecah ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Telur goyang gitew..
      Saya pun suka telur mata yg macam tu. Telur mata masak sebelah kalau bahasa melayu :)

      Padam
  6. Salam Fidah...moga semua urusan fidah di permudahkan ya...
    wah..tak sangka plak telur mata kerbau ni diadaptasi dari terjemahan bahasa Perancis (Eil de Beouf)...hahaha... rajin Fidah buat kajian...
    atie sesekali je makan telur mata kerbau ni... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..macam2 ada kan. Padahal goreng telur aje :).
      Family saya, kalau makan ni, bergantung pada keadaan.

      Padam
  7. wak mamam telor dadar jeer., hehe2

    BalasPadam
  8. telur mata kerbau sedap di makan dengan masakan bergoreng,, macam nasi goreng,mee goreng, bihun goreng & sebagainya. Nampak mudah tapi perlu kepakaran jugak nak buat telur mata kerbau yang cantik & sempurna

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju. Goreng telur senang. Tapi, untuk nampak presentable tu...memang perlukan kemahiran

      Padam
  9. tak suka sunny side up or runny...suka yg hard...sedap dimakan begitu saja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah...meratah telur goreng. Tambah kicap siket..mesti lagi best :)

      Padam
  10. bolak balik bikin enggak pernah jadi mbak :D Hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau begitu jangan di bolak balik. Di biar telurnya di masak dahulu :)

      Padam
  11. Mak ai banyak jenis rupanya nak nenggoreng telur ni yeh..... Ayulah telur kat gambo tu FS.....comey

    Kita padah failed goreng telur tau FS.....mesti jadi tak cantik. Nasiblah pak Jilap bedal je haha....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gambo dari google Mak..telur yg kita goreng x cun macam tu..jadi x tepek sini...hihi

      Padam
  12. Aku mau satu Mak Ngah,,,,xixiiixi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya..silakan ambil gambarnya tu..hihi :D

      Padam
  13. cantik telur tu
    cuma tkleh diamalkan sngt kan kena limitkan jugak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gambar google Kak Noor...hihi
      Tu lah..kadang2 tanpa kita tak sedar, kita dah makan berbiji biji telur dalam sehari.

      Padam
  14. Berbagai cara juga nak goreng telur mata kerbau yer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun baru tau ni Zumal. Selama ni, masak sesuka selera. Baru tau setiap cara ada nama masing2...
      Kalau saya, tak kira lah cara yg macam mana, semuanya dipanggil telur goreng...hihi :)

      Padam
    2. Zumal pun hanya sebut telur goreng je

      Padam
    3. Baru tau..ada banyak jenis rupanya..hihi

      Padam
  15. Moga dipermudahkan urusan kerja Fidah tu yer...

    BalasPadam
  16. Semoga dipermudahkan urusan kerjanya Mbak Fidah Shah. Aamiin..
    Over easy ini selera yang kami suka.

    Kalau di sini kami menyebutnya dengan masakan Telur Mata Sapi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aamiin...terima kasih ya.
      Kalau cara masak over easy pasti enak :)

      Padam
  17. kalo d saya namanya teuls mata sapi. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau di sini jadinya kerbau...:D
      Thanks Mangs Aduls

      Padam
  18. wah, kelihatannya telur mata kerbau sangat pas jadi santapan buat makan malam ne mbak, di saya mata sapi mbak seperti mangs aduls

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan setakat makan malam..kalau di buat hidangan makan pagi pun ok banget.. :)
      Thanks MM

      Padam
  19. mesti dicoba ya mbak, mana tahu berbeda :) saya pesan mbak, wkwkwkwkw

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sila kan ambil gambar nya.. :D
      Thanks again

      Padam
  20. Dapat makan telur mata kerbau dengan nasi berkicap pun sedap kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dapat pulak nasi panas...sedapnya
      Thanks MV :)

      Padam
  21. Makanan febret bila orang rumah hilang mood memasak..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ok jugak tu...makan dengan kicap manis dengan nasi panas2
      Thanks SP :)

      Padam
  22. Great post dear! Have a nice weekend:)

    irenethayer.com

    BalasPadam
  23. Masakan sederhana namun lezat rasanya, apalagi ditambah dengan kecap dan irisan cabe merah.. hmmm. lezat rasanya.

    Semoga dimudahkan urusannya ya Mbak Fidah. Aamiin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Makanan yang sederhana, tapi sedap dan boleh kenyang.
      Aamiin. Moga urusan JS juga dipermudahkan.
      Terima kasih ya :)

      Padam
  24. wah.. memang sedap telur mata kerbau.. masa tengah takde lauk lain pun boleh masak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang dan simple. Makan dengan nasi boleh..roti pun ok :)

      Padam
  25. tapi masih ada yg goreng telur jadi rentung ... hehehee

    BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut