October 16, 2015

Factory Reset


Assalamualaikum

Entri ini tiada kaitan dengan kerja-kerja membuka sebuah kilang. Juga bukan tentang kisah Akak terjumpa dengan saudagar kaya yang mempunyai beberapa buah kilang.

Tapi, ianya hanya ingin menceritakan tentang handphone cap ayam Akak yang telah di 'factory reset' diatas sebab-sebab yang tidak dapat dipastikan. Ini adalah kejadian yang ke 2 untuk tahun ini. Mungkin handphone itu telah pun merajuk kerana isi muatannya terlalu banyak atau mungkin sistem anti virusnya telah 'luput tarikh'. 

Untuk 'berhijrah' kepada handphone baru, Akak tak ada budget lah pulak. Jadi, cubalah apa yang boleh supaya ianya dapat beroperasi seperti biasa. Tak boleh juga nak kutuk lebih-lebih, takut meragam lagi handphone ni karang.

Hasil daripada 'factory reset' ini, handphone Akak telah pun bersih dari segala ntah apa-apa yang selama ini suka suki di install. Namun begitu, segala data-data penting, gambar-gambar kenangan dan juga lagu-lagu pujaan turut hilang kecuali mana-mana yang sempat dibuat backup...:(

Tu aje nak cerita...

Sekian. 
Salam Jumaat dan semoga segala urusan kita dipermudahkan. Aamiin. 


Gambar: Google



36 comments:

  1. Salam JUmaat Fidah....tengok tajuk ingatkan tentang kilang... hihi
    kiranya format HP lah ni ye... reset semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hp kena format balik..yang tak best nya, banyak data esp gambar2 tak sempat buat backup.
      Salam Jumaat Atie. Thanks :)

      Delete
  2. salam jumaat fidah..hp kak pun sentiasa bermasalah juga...biasala org lama tp gajet canggih mmanggih ni nk juga guna heh..heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sebenarnya guna yang penting2 aje..hihi
      Thanks kak paridah :)

      Delete
  3. Handphone juga sama seperti kehidupan manusia, ada masa masa masalah nya :D
    Salam jum'at :) barakallah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Alya. Sudah menjadi satu keperluan.
      Terima kasih :)

      Delete
  4. salam ukhuwah Fidah, memang semua data dalam hp hilang bila kita factory reset ni, tabahlah ye mencari semula data yang ada..singgah pagi jumaat ke sini dari anajingga.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ukhwah.
      memang bertabah sungguh ni..nak cari balik data..huhu
      terima kasih Ana :)

      Delete
  5. saya hari tu terpaksa beli hp baru gara2 hp takmo on terus dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhai...saya ni, kunun2 dah beli yang canggih manggih, kena optimize dulu..haha
      Thanks Raihanah :)

      Delete
  6. Replies
    1. eerrmm...bila HP mula meragam. Sabar aje Mak

      Delete
  7. insyaAllah ade rejeki nnti leh beli henpon cap ayam yg baharu jugakk ., aminn ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin...Thank Wak.
      Kalau cap ayam asyik rosak, Mak beli cap itik pulak lah..haha :)

      Delete
  8. yang penting backup gambar-gambar.. sayang hilang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana yang sempat aje dapat backup..yang lain semua hilang. sabar aje lah
      Thanks Aiza :)

      Delete
  9. Replies
    1. Seperti segala nya baru.
      Thanks WS :)

      Delete
  10. phone pad saya la ni tekan on byk kali baru on . baru nak masuk dua thn ... huhuhuu ... agaknya company tu saja je buat hayat dia pendek sbb suruh kita beli produk barunya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HP saya dibeli end 2013..dah dekat 2 tahun. Macam tau2 aje..huhu
      Thanks Vee :)

      Delete
  11. Besok2 kalau mau nyimpan foto dan data2 lainnya, sebaiknya di memory card saja kak, biar ter backup otomatis, dan kita tidak harus cemas jika suatu saat handphone rusak dan harus direset pabrikan ulang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih tipsnya. Skrg memang lebih harus berhati hati. Jangan sampai data2 penting hilang.
      Thanks RS :)

      Delete
  12. Moga phonenya kembali ok yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin...semoga tak buat hal lagi.
      Thanks Zumal :)

      Delete
  13. Hp kita pun baru ni direset oleh pak Jilap FS...hilang sebahagian contact, terpaksa redho sebabnya camera tak boleh guna. Yg sadis dah reset pun tak boleh jugak. Nak tau ubatnya apa? Huh....bukak bateri, biarkan dlm 5 minit, settle masalah FS...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo..ye ke? Kita tak tau Mak...Memang banyak contact number hilang. Setiap kali orang hantar mesg..kena buat mukkadimah "sorry, phone saya rosak, semua no hilang...boleh saya tau no sape ni?...huh!
      Paling sedih, gambar2 glem kita hilang..Penat posing..huhu
      Thanks okje :)

      Delete
  14. hahaha da berapa kali fikir nak reset tu??

    ReplyDelete
  15. fone my kakak tetiba x blh baca simkad . selepas beberapa bln berlalu , tetiba blh la pulak . fone baru dah beli lak tu ... huhuhuuu

    ReplyDelete