<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Kek Pisang

Julai 28, 2015

Kek Pisang

Assalamualaikum

Perasaan teruja ingin mencuba resipi kek pisang dari blog periuk tanah (periuktanah.blogspot.com) timbul kerana bancuhannya hanya menggunakan 'blender' dan sukatannya menggunakan cawan. Jadi, tak perlu susah-susah nak keluarkan mixer dan alat penimbang. Resipinya juga simple dan sesuai untuk orang yang baru belajar macam saya.


Jom kita tengok resipinya.
Bahan-bahan:
  • 4 biji pisang emas (di potong kecil-kecil dan dilenyek)
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan minyak masak (saya guna minyak jagung)
  • 4 biji telur (gred A)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum. Diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbornat.
  • 1 sudu teh esen vanila atau esen pisang (saya guna esen vanila).
  • Sedikit perahan air limau nipis (saya tak guna sebab tak sempat nak beli limau..huhu)

Cara-cara:
  • Panaskan oven ke suhu 185c - api atas bawah
  • Sediakan loyang 4 persegi. Lenserkan dengan magerine dan alas dengan kertas minyak.
  • Kisar gula, telur dan minyak di dalam 'blender' hingga putih (anggaran dalam 3 ke 5 minit).
  • Tuangkan bahan yang telah diblend ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.
  • Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila. Gaul sebati.
  • Tuangkan bahan ke dalam loyang pembakar. Masak dalam oven selama 45 minit atau kek telah menjadi keperangan. Setelah itu cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk pastikan yang kek telah masak sempurna atau tidak.

Sekian. Selamat mencuba.

Nota: Resipi kek pisang ini adalah benar dan bukan seperti resipi kulit pisang :)

Baca juga resipi cup cake oren dan cerita tentang kulit oren.

Wassalam.






Label:

28 Ulasan:

Di 7/28/2015 08:29:00 PG, Blogger paridah berkata...

SEDAPNYA FIDAH BOLEH BUAT SARAPAN PAGI NI...

 
Di 7/28/2015 08:47:00 PG, Blogger Akhmad Muhaimin Azzet berkata...

Alhamdulillaah..., tampaknya enak sekali ini kek pisang. Bisa dicoba resepnya. Terima kasih banyak telah berbagi yaa...

 
Di 7/28/2015 10:28:00 PG, Blogger Pengedar Shaklee Sri Aman berkata...

Wah...nampak sedap. Boleh juga nak cuba ni nanti. Thanks for sharing

 
Di 7/28/2015 02:39:00 PTG, Anonymous Pengobatan Tradisional TBC berkata...

boleh nih di coba

 
Di 7/28/2015 04:10:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Makan kek pisang dgn teh o waktu petang kat laman rumah.. pehh.. besssttt.. :D

 
Di 7/28/2015 04:20:00 PTG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Hmmm kek pisang
Harum kupandang
Resipinya senang
Mudah dikenang..

 
Di 7/28/2015 05:19:00 PTG, Anonymous Hero Borneo berkata...

mesti sedap sehingga boleh menjilat tapak (pinggan)

 
Di 7/28/2015 05:29:00 PTG, Blogger nohas berkata...

sedap kek pisang...

 
Di 7/29/2015 09:03:00 PG, Anonymous myliferia berkata...

Bestnyer kek pisang. Tambah walnut lagi terangkat. :)

 
Di 7/29/2015 10:01:00 PG, Blogger Deanna Morni berkata...

sedap ni kalau mkn time panas2 hihih

 
Di 7/29/2015 02:33:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Baru2 nak belajar... :)
Thanks Kak Paridah.

 
Di 7/29/2015 02:34:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan dicoba. Peralatan dan bahannya juga mudah didapati.
Terima kasih Akhmad Muhaimin Azzet :)

 
Di 7/29/2015 02:36:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan dicuba...
Rasanya juga enak
Thanks :)

 
Di 7/29/2015 02:36:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan di cuba..
Thanks :)

 
Di 7/29/2015 02:38:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Wah..best..santai2 sambil berkelah di luar rumah.
Thanks Khir :)

 
Di 7/29/2015 02:39:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Cubalah resipi ini
Pasti enak sekali
Boleh dimakan berkali kali.

Thanks Mba Anies :)

 
Di 7/29/2015 02:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Nasib baik bukan tapak kaki.. :D

Thanks HB

 
Di 7/29/2015 02:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Boleh try test resipinya..
Thanks Nohas :)

 
Di 7/29/2015 02:41:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau tambah walnut..lagi terangkat
Thanks :)

 
Di 7/29/2015 02:41:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul...masa beberapa minit keluar oven. Layan pulak dengan teh atau kopi o
Thanks Deanna :)

 
Di 7/29/2015 03:58:00 PTG, Anonymous Aniey Yusoff berkata...

Memang kalau mencari resepi nak cari yg paling senang dan guna sukatan cawan hihi..

Makan minum petang dgn anak2 yg br balik sekolah mmg best ni!

 
Di 7/29/2015 04:12:00 PTG, Blogger Kak Vit berkata...

senang ni guna sukatan cawan dan blender je, sebab rumah saya takde mixer! hihi..

 
Di 7/29/2015 06:54:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Memang syok kalau dapat makan dengan family...buat minum petang.
Thanks Aniey :)

 
Di 7/29/2015 06:56:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silalah cuba resipinya..
Bahan dan peralatannya juga senang cari.
Thanks. Salam Kenal :)

 
Di 7/29/2015 11:24:00 PTG, Blogger Qaseh Vee berkata...

saya ada juga simpan resepi kek pisang guna cawan ni tapi blm buat lagi samoai la ni ...

 
Di 7/31/2015 07:15:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Cer try test..
Boleh saya pi datang beraya :)
Thanks Vee

 
Di 8/17/2015 06:10:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

fav sy ni tp x penah buat sbb tangan sy ni krg mahir bla membuat kek. kalu lauk pauk tu no prob ;-)

 
Di 9/08/2015 09:05:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya pun baru-baru nak berjinak dengan kek..
Masa muda dulu tak minat sangat :)
Thanks Anies

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama