<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Cucur Badak

Julai 12, 2015

Cucur Badak

Assalamualaikum...

Cucur udang nampak udangnya...
Kalau cucur badak, di manakah badaknya?? hihi

Akhirnya berjaya juga menyahut cabaran rakan di office untuk membuat kuih cucur badak. Dah lama berangan nak buat, tapi, tak terbuat buat.
Memang suka kuih ni. Rasanya sedap. Tapi (bagi saya lah) macam remeh juga kalau nak buat.
Lagi pun, kat tempat saya yang konon-konon 'urban' ni, susah nak cari keledek... hahaha..urban la sangat Mak Jemah ooiiiii :D


Cari punya cari, jumpa juga keledek kuning/oren kat Pasaraya Sogo.
Sebab tak biasa sangat dengan kuih ni, saya google resipinya di beberapa blog sebagai rujukan.

Setakat ni, resipi yang paling best adalah dari sahabat blogger, Kak Fiza lgk (sila rujuk sini untuk mendapatkan resipi)

Part nak buat inti kelapa tu ok lagi.
Part nak buat kulit luar?? eeerrrmmm
Memanglah orang kata, untuk kulit luar tu, kalau campur lebih banyak keledek lagi sedap (nisbah 85% keledek, 15% tepung gandum). Tapi nak membentuk campuran keledek + tepung yang tersangatlah lembut tu...alahai

So, teknik yang disarankan oleh Kak Fiza dalam resipinya, memang sangat membantu.
Walaupun saya masih perlu perkemaskan lagi bentuk rupanya, bolehlah untuk di buat juadah berbuka puasa. Dan mungkin sebagai hidangan minum petang pulak di masa masa hadapan.

Ok. Itu saja cerita pasal cucur badak saya.
Saja nak tepek kat sini, buat kenangan..'Ketuk-ketuk Ramadhan'.. :) :)

Sekian. Wassalam.


Label:

34 Ulasan:

Di 7/12/2015 04:57:00 PTG, Blogger paridah berkata...

menjadi dh tu cucur badak fidah..intinya sambal kelapa bercampur udang..sedapnya buat berbuka puasa.

 
Di 7/12/2015 08:32:00 PTG, Blogger Jari Manis berkata...

same to me...suka makan cucur badak tetapi biasa kalau beli keras...tepung byk keledek sikit..pastu intinya hampas kelapa...frust!!!

 
Di 7/12/2015 08:32:00 PTG, Blogger Jari Manis berkata...

psst fidah belum email alamat lagi kan..dah check email x de...plan nk pos esok ...last day pos kad raya

 
Di 7/12/2015 08:45:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sorry JM..tadi dok belek2..kat manalah letaknya email add itew..hihi

Sent alreadi...thanks ya :)

 
Di 7/12/2015 08:48:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau dapat inti hampas kelapa...memang la betul2 hampeh org yg menjual tu..sabo aje la..
Ada tempat dah la letak rega mahal..kalau rasa tak seberapa, memang frust.

Thanks JM :)

 
Di 7/12/2015 08:50:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Dengan rasa keledek yang manis...di tambah effek sambal kelapa yang pedas dan lemak..memang cucur badak antara kuih tradisional terbaik... :)

Thanks Kak Paridah.

 
Di 7/12/2015 10:48:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

kalau tempat saya ini martabak gumpal....aneh ya kalau di malaysia namanya, tapi yang jelas kue ini gurih dan enak...

 
Di 7/12/2015 10:49:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

dimakan pas hangat dan ditemani teh agak manis dan hangat....pasti muantab mbak fidah....jadi laper...kapan diajak admin makan cucur badak nih?

 
Di 7/12/2015 11:16:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul..lebih mantap jika ada teh hangat.
Kuenya dikirim via email ya Mbah.. :D

 
Di 7/12/2015 11:20:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ada juga di sana?..saya baru tau..ingatkan hanya ada di sini.
Tapi namanya di sini agak aneh (cucur badak)..seperti tidak ada kaitan antara kuih dan nama kuihnya..huhu

Thanks Mbah :)

 
Di 7/13/2015 12:07:00 PG, Blogger santika fadilah berkata...

betul juga ya, saya juga sempat bertanya dalam hati, cucur badak tapi mana badaknya hehe.. jika resepnya kumplit, saya coba praktik cara buatnya.. terima kasih kak

 
Di 7/13/2015 09:34:00 PG, Blogger Unknown berkata...

rasanya kangen cucur deh liat cucur bikinan mba fidah jadi inget pengen beli :)

 
Di 7/13/2015 11:11:00 PG, Blogger LadyBird berkata...

Klu sni nmnye mek comey.. tp kitorang letak gula..

 
Di 7/13/2015 11:36:00 PG, Anonymous Syahransyah berkata...

Inilah salah satu makanan andalan saya mba.

 
Di 7/13/2015 12:44:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

Hallo miss Fidah.. bentuk kue di tempat saya tinggal tidak seperti itu bentuknya namun namanya sama yang membedakan bentuk dan hasil jadinya hehe :)

 
Di 7/13/2015 12:54:00 PTG, Anonymous Obat Kanker Prostat berkata...

mantap dah

 
Di 7/13/2015 06:31:00 PTG, Blogger Woro Nur berkata...

mmm kue isi kelapa n gula pastinya sedap gurih.. so delicious, pengin nambah terus makannya buanyaak agar body kuat sehebat "badak"... ahaayy lihatlah kulit kue cucur ini "keriput" seperti kulit "badak" that's why dinamakan "cucur badak".

terimakasih sharing nya .. nak coba kue ini :)

 
Di 7/13/2015 10:05:00 PTG, Blogger Qaseh Vee berkata...

masa mula - mula saya belajar buat cucur badak ni , cikgu saya kata ; " betul besar macam badak ni . " ... bhahahaaa

 
Di 7/14/2015 05:35:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan dicoba Teh...
Untuk buatnya tidak begitu susah..tapi ada banyak step...

Thanks Teh :)

 
Di 7/14/2015 05:43:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau dibeli lagi mudah...Lagi kalau sudah tiba di warung, boleh beli kue2 yang lain juga :)

Thanks Miss Ipah :)

 
Di 7/14/2015 05:45:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ooo..kalau yg letak gula tu, kami di sini panggil kuih che mek molek

Thanks Ladybird :)

 
Di 7/14/2015 06:53:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Rasanya sedap kan...
Terima kasih :)

 
Di 7/14/2015 06:55:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ada juga ya di sana?..
Bagaimana ya rupa bentuknya..tapi yang penting, rasanya enak kan..

Thanks Miss Wida :)

 
Di 7/14/2015 06:56:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Thanks :)

 
Di 7/14/2015 07:03:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan Mbak...terima kasih atas kunjungannya.

Saya juga suka melihat lihat resipi makanan arab di blog sana :)

 
Di 7/14/2015 07:05:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Beso mana tu Vee..?..hihi
Sebenarnya best jugak buat kuih ni...

Thanks Vee :)

 
Di 7/15/2015 11:34:00 PG, Blogger AtieYusof berkata...

Tak pernah lagi buat cucur badak sendiri.. takut failed... hihi

 
Di 7/15/2015 02:01:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Badaknya kat mana hahaa.. mmg best.. dari kecik mmg suka ni.. :)

 
Di 7/21/2015 01:04:00 PG, Blogger nohas berkata...

urban ni..beli keledek kt Sogo..hihi...cucur badak memang sedap..

 
Di 7/21/2015 08:24:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Hahaha...kellaasss kau Maria :)

 
Di 7/21/2015 08:25:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya suka..cuma malas nak buat...huhu

 
Di 7/21/2015 08:26:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ini pun main hentam kromo aje..haha..

 
Di 8/17/2015 07:04:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

laa ni jarang nk dpt keledek yg elok...

 
Di 10/29/2015 07:31:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul. Kalau gi pasar pun susah nak jumpa

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama