July 12, 2015

Cucur Badak

Assalamualaikum...

Cucur udang nampak udangnya...
Kalau cucur badak, di manakah badaknya?? hihi

Akhirnya berjaya juga menyahut cabaran rakan di office untuk membuat kuih cucur badak. Dah lama berangan nak buat, tapi, tak terbuat buat.
Memang suka kuih ni. Rasanya sedap. Tapi (bagi saya lah) macam remeh juga kalau nak buat.
Lagi pun, kat tempat saya yang konon-konon 'urban' ni, susah nak cari keledek... hahaha..urban la sangat Mak Jemah ooiiiii :D


Cari punya cari, jumpa juga keledek kuning/oren kat Pasaraya Sogo.
Sebab tak biasa sangat dengan kuih ni, saya google resipinya di beberapa blog sebagai rujukan.

Setakat ni, resipi yang paling best adalah dari sahabat blogger, Kak Fiza lgk (sila rujuk sini untuk mendapatkan resipi)

Part nak buat inti kelapa tu ok lagi.
Part nak buat kulit luar?? eeerrrmmm
Memanglah orang kata, untuk kulit luar tu, kalau campur lebih banyak keledek lagi sedap (nisbah 85% keledek, 15% tepung gandum). Tapi nak membentuk campuran keledek + tepung yang tersangatlah lembut tu...alahai

So, teknik yang disarankan oleh Kak Fiza dalam resipinya, memang sangat membantu.
Walaupun saya masih perlu perkemaskan lagi bentuk rupanya, bolehlah untuk di buat juadah berbuka puasa. Dan mungkin sebagai hidangan minum petang pulak di masa masa hadapan.

Ok. Itu saja cerita pasal cucur badak saya.
Saja nak tepek kat sini, buat kenangan..'Ketuk-ketuk Ramadhan'.. :) :)

Sekian. Wassalam.


34 comments:

  1. menjadi dh tu cucur badak fidah..intinya sambal kelapa bercampur udang..sedapnya buat berbuka puasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan rasa keledek yang manis...di tambah effek sambal kelapa yang pedas dan lemak..memang cucur badak antara kuih tradisional terbaik... :)

      Thanks Kak Paridah.

      Delete
    2. dimakan pas hangat dan ditemani teh agak manis dan hangat....pasti muantab mbak fidah....jadi laper...kapan diajak admin makan cucur badak nih?

      Delete
    3. Betul..lebih mantap jika ada teh hangat.
      Kuenya dikirim via email ya Mbah.. :D

      Delete
  2. same to me...suka makan cucur badak tetapi biasa kalau beli keras...tepung byk keledek sikit..pastu intinya hampas kelapa...frust!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dapat inti hampas kelapa...memang la betul2 hampeh org yg menjual tu..sabo aje la..
      Ada tempat dah la letak rega mahal..kalau rasa tak seberapa, memang frust.

      Thanks JM :)

      Delete
  3. psst fidah belum email alamat lagi kan..dah check email x de...plan nk pos esok ...last day pos kad raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry JM..tadi dok belek2..kat manalah letaknya email add itew..hihi

      Sent alreadi...thanks ya :)

      Delete
  4. kalau tempat saya ini martabak gumpal....aneh ya kalau di malaysia namanya, tapi yang jelas kue ini gurih dan enak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga di sana?..saya baru tau..ingatkan hanya ada di sini.
      Tapi namanya di sini agak aneh (cucur badak)..seperti tidak ada kaitan antara kuih dan nama kuihnya..huhu

      Thanks Mbah :)

      Delete
  5. betul juga ya, saya juga sempat bertanya dalam hati, cucur badak tapi mana badaknya hehe.. jika resepnya kumplit, saya coba praktik cara buatnya.. terima kasih kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan dicoba Teh...
      Untuk buatnya tidak begitu susah..tapi ada banyak step...

      Thanks Teh :)

      Delete
  6. rasanya kangen cucur deh liat cucur bikinan mba fidah jadi inget pengen beli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dibeli lagi mudah...Lagi kalau sudah tiba di warung, boleh beli kue2 yang lain juga :)

      Thanks Miss Ipah :)

      Delete
  7. Klu sni nmnye mek comey.. tp kitorang letak gula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo..kalau yg letak gula tu, kami di sini panggil kuih che mek molek

      Thanks Ladybird :)

      Delete
  8. Inilah salah satu makanan andalan saya mba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya sedap kan...
      Terima kasih :)

      Delete
  9. Hallo miss Fidah.. bentuk kue di tempat saya tinggal tidak seperti itu bentuknya namun namanya sama yang membedakan bentuk dan hasil jadinya hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga ya di sana?..
      Bagaimana ya rupa bentuknya..tapi yang penting, rasanya enak kan..

      Thanks Miss Wida :)

      Delete
  10. mmm kue isi kelapa n gula pastinya sedap gurih.. so delicious, pengin nambah terus makannya buanyaak agar body kuat sehebat "badak"... ahaayy lihatlah kulit kue cucur ini "keriput" seperti kulit "badak" that's why dinamakan "cucur badak".

    terimakasih sharing nya .. nak coba kue ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan Mbak...terima kasih atas kunjungannya.

      Saya juga suka melihat lihat resipi makanan arab di blog sana :)

      Delete
  11. masa mula - mula saya belajar buat cucur badak ni , cikgu saya kata ; " betul besar macam badak ni . " ... bhahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beso mana tu Vee..?..hihi
      Sebenarnya best jugak buat kuih ni...

      Thanks Vee :)

      Delete
  12. Tak pernah lagi buat cucur badak sendiri.. takut failed... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini pun main hentam kromo aje..haha..

      Delete
  13. Badaknya kat mana hahaa.. mmg best.. dari kecik mmg suka ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya suka..cuma malas nak buat...huhu

      Delete
  14. urban ni..beli keledek kt Sogo..hihi...cucur badak memang sedap..

    ReplyDelete
  15. laa ni jarang nk dpt keledek yg elok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Kalau gi pasar pun susah nak jumpa

      Delete