<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Belajar Dari Pengalaman

Jun 26, 2015

Belajar Dari Pengalaman


Untuk pertama kalinya saya mencuba resipi agar-agar cendol.
Sila kasi chance saya tepek gambar kat sini sebagai kenangan.
Sebab saya juga refer pada blog lain utuk mendapatkan resipinya, sila ke link ini untuk mendapatkan resipi asal.

Selama ni, berkali-kali nak buat, cuma tak ada kesempatan. Malas pun ada...haha :)
Nasib baik dapat juga beroperasi. Walaupun suami dan anak-anak kata rasanya sudah menepati piawai (dalam erti kata lain, agar-agar habis dimakan dan tiada orang sakit perut...huhu) tapi saya rasa ada bahagian-bahagian lain yang masih boleh diperbaiki.

Selain daripada dapat makan agar-agar cendol, apa yang penting bagi saya juga adalah mendapat pengalaman baru. Kalau tidak cuba membuatnya, pastinya saya masih tidak tahu cara-cara membuat agar-agar cendol (secara praktikal) dan tidak dapat mengkaji apakah kekurangan yang ada serta bagaimana caranya untuk memperbaiki kelemahan tersebut di masa hadapan.

Mungkin kerana itu juga sesetengah orang menyuruh kita belajar sendiri dari pengalaman. Walaupun ini hanya satu pengalaman kecil, tidak mustahil jika ianya boleh menjadi titik permulaan kepada sesuatu yang lebih besar.

Moral of the story:
  • Jangan takut untuk mencuba. Remember..every accomplishment starts with the decision to try.
  • Jangan takut atau kecewa jika tersilap melakukannya. Belajar dari pengalaman dan kesilapan, mungkin itu lebih baik. Remember...mistakes are the stepping stones to learning.
  • Bersedia untuk menerima kritikan yang membina dan cuba untuk memperbaikinya. Manalah ada manusia yang sempurna dan tidak semua orang boleh berjaya pada percubaan kali pertama.
  • Sentiasa positif...walau kadangkala susah nak buat.
Sebagai peringatan untuk diri saya sendiri. Moga yang lain juga mendapat manafaatnya.

Sekian. Wassalam.

Label:

18 Ulasan:

Di 6/26/2015 09:31:00 PG, Blogger sitirohaida berkata...

kena rajin mencuba..kalau tak kita tak tau samada kita boleh lakukannya atau tak..mencuba tidak semestinya sekali je..mesti kena berkali-kali untuk menghasilkan yang terbaik kan..

 
Di 6/26/2015 09:34:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu Aida...kena rajin nak cuba..ni pun nasib baik ok jugak..boleh dimakan..haha :)
Thanks ya..

 
Di 6/26/2015 10:02:00 PG, Blogger paridah berkata...

MUSIM PANAS NI SEDAP KALAU MKN AGAR2/PUDING TIKA BERBUKA PUASA KAN...CANTIK MENJADI PUDING FIDAH WALAU PERTAMAKALI MENCUBA...KENA IKUT RESEPI DGN BETUL...TAPI YG DH BIASA KEDAPUR RESEPI TU CUMA ASASNYA YG PENTING PERLU TAHU..

 
Di 6/26/2015 11:20:00 PG, Blogger SalbiahM berkata...

betul tu sis, kita belajar dari pengalaman, walaupun setakat perkara-perkara kecik macam ni. all the best..nanti boleh cuba lain pulak

 
Di 6/26/2015 11:27:00 PG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

jangan takut melakukan kesalahan. karena dari sana kita di didik menjadi dewasa dan memahami apa yang kita lakukan.

 
Di 6/26/2015 11:48:00 PG, Blogger Unknown berkata...

aduuuh mba bikin ngiler jadi pengen nyobain hehehe boleh dong mba aku mencoba buat menu buka puasa nanti hehe

 
Di 6/27/2015 11:17:00 PG, Blogger nohas berkata...

trial n error...cantik puding tu..

 
Di 6/27/2015 11:29:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Thanks K.Paridah...
Sebagai salah satu experiment..sebenarnya banyak lagi kuih atau jenis masakan yang saya kena belajar dan pebaiki.
Bila dah rasa tua ni tiba-tiba minat pada masak memasak ni timbul..haha :)

 
Di 6/27/2015 11:31:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu..pelan-pelan belajar. Kalau tak cuba tak tau.
Thanks Sal :)

 
Di 6/27/2015 11:32:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Pengalaman sendiri adalah antara guru yang terbaik. Moga terus belajar dari kesalahan dan dapat membaiki kelemahan yang ada.
Terima kasih Mbah :)

 
Di 6/27/2015 11:33:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Di coba Miss Ipah.
Sesuai untuk buka puasa dan juga lebaran.
Terima kasih kunjungannya :)

 
Di 6/27/2015 11:41:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sesekali...hehe
Alhamdulillah..boleh dimakan.
Thanks Nohas :)

 
Di 6/30/2015 04:36:00 PG, Blogger LadyBird berkata...

Nmpk sgt sedap... đź’™ :D

 
Di 6/30/2015 02:09:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

x cuba x tau kan...da cuba dah terer...boleh laa hulur2 ke sini sikit agr2 tu hahahha

 
Di 7/02/2015 06:51:00 PG, Blogger sobri yaacob berkata...

ha..ha..ha.. setuju sis..
point dia kena brani mencuba sesuatu yg baru..
gagal atau berjaya itu lain cerita..
yg penting kita belajar sesuatu yg baru!

 
Di 7/02/2015 07:31:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

nak cuba buat la nanti . teruja lak . sblm ni terfikir pun nak buat agar2 cendol ...

 
Di 7/04/2015 09:00:00 PG, Blogger OKje berkata...

Okje pun tak pernah cuba buat agar agar cendol FS ... menjadi nampaknya tu.

Betul...betul ....buat kuih ni mmg kena cuba sendiri dulu barulah jadi perfect....

Okje pun jenis mls FS nak buat kuih ni kecuali tekak sendiri yg teringin hihi

 
Di 7/05/2015 02:08:00 PTG, Blogger Jari Manis berkata...

betul...dari pengalaman kita akan buat yg lebih baik

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama