June 18, 2015

Tips Berbelanja Di Pasar Ramadhan

Assalamualaikum

Ada orang panggil Pasar Ramadhan...ada juga orang dah ringkaskan namanya menjadi Param
Namun apa yang penting, apakah tujuan orang ke sana. Mestilah untuk mencari juadah berbuka puasa. Pasti banyak makanan, kuih muih dan segala jenis air di jual di sana. Tapi jangan terlebih berbelanja pulak ya...sebab sebelum berbuka puasa, memang semuanya nampak best. Cuba kita pergi pasar Ramadhan selepas berbuka puasa..

Berikut adalah tips berjimat belanja jika ke Pasar Ramadhan:
  • Tetapkan budget. Bawa sejumlah wang yang diperlukan sahaja. Secara tidak langsung akan mendisiplinkan diri untuk membeli makanan yang betul-betul perlu dan mahu sahaja.
  • Fokus pada makanan yang hendak dibeli. Contohnya nasi ayam atau nasi bariyani. Jadi tidaklah kita melencong ke gerai soto, mee bandung, mee rebus, nasi lemak atau kambing golek...
  • Buat survey dulu..kalau larat, buat satu pusingan di Pasar Ramadhan pilihan anda. Mungkin nasi ayam kedai paling hujung lebih sedap dari kedai paling depan. Kan dan menyesal tak tengok dulu..
  • Mana yang sedang berdiet tu..lagilah kena beringat. Selalu-selalulah tengok baju kebaya idaman yang hendak dipakai di waktu hari raya nanti sebelum ke Pasar Ramadhan. Pasti akan menambah motivasi supaya tidak membeli makanan berlebihan...huhu
Kalau nak mudah bawa barang-barang, boleh ikut tips brother ni :D

Sebenarnya, saya jarang ke pasar Ramadhan. Bukanlah sebab rajin sangat nak memasak, tapi sebab tak sempat. Selalunya sampai rumah dah agak lewat...mana nak berebut ambik anak di rumah pengasuh (selalunya di bulan Ramadhan pengasuh pesan supaya ambil anak awal) dan kalau pergi pun, pilihan dah tak berapa menarik.
Jadi, untuk judah berbuka puasa, kalau sempat masak, saya masaklah apa yang termampu. Kalau rasa-rasa tak sempat, beli ajelah makanan di cafe tempat saya bekerja...hihi..senang juga kan :)

Sekian. Wassalam.
Selamat Berpuasa.

Gambar : whatsapp.

28 comments:

  1. saya ga sempat belanja, masih sibuk masak buat buka puasa, saya save tips belanjanya buat praktek nanti.. trims ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kunjungannya Teh Santi.
      Saya juga baru habis masak....
      Selamat berbuka puasa ya :)

      Delete
  2. saya lbh suka masak sendiri . lebih sihat tanpa minyak berlinang, lebih sedap dan jimat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak sendiri lebih bagus sebenarnya..lebih sihat dan jimat..Rasa pun boleh adjust2 ikut citarasa sendiri
      Thanks Vee :)

      Delete
  3. Sangat bermanfaat, bisa saya bilangin nanti ke ibu kalo berbelanja ke sana..
    Salam kenal ya bu,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal. Moga bermanafat.
      Terima kasih kunjungannya :)

      Delete
  4. Jarang banget pergi ke pasar lebih sering ke warung yang banyak jual sayur mayur aja lebih deket dan nggak perlu keluarin uang untuk ongkosnya. Paling kalau ke pasar cuma hari untuk menuju lebaran saja soalnya harus ada banyak yang dibeli hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sudah dekat lebaran, mesti lagi banyak barangnnya ya..
      Pastinya meriah kalau pasar di sana...jadinya teringin pergi shopping ni :)

      Delete
  5. boleh tuh tipsnya mas buat belanja ke pasar hehe sekarang saya jarang ke pasar :) nanti deh kalo mama ke pasar saya mau pake tips yang di atas hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan Miss Ipah...
      Moga manafaat. Terima kasih kunjungannya :)

      Delete
  6. ELOK MASAK SENDIRI KALA NAK BERBUKA...KALAU KE PARAM RAMBANG MATA...SEMUA NAMPAK SEDAP N DIBORONG...TQ PERKONGSIAN TIPS FIIDAH...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya suka masak sendiri sebenarnya....lebih sesuai dengan tekak..hihi
      Kalau gi param...mesti macam-macam nak beli.
      Thanks Kak Paridah :)

      Delete
  7. Tipsnya boleh dicoba nih, terima kasih buat tipsnya mbak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga manafaat.
      Terima kasih kunjungannya. Salam kenal :)

      Delete
  8. Dari tahun 2003 hingga 2007 saya tak pernah missed jual pasar ramadan.. jadi org perantara ambil dalal jual kuih2 dan lauk2 di kawasan sri gombak. Lumayan & ramai yg saya kenal dari pasar Ramadan ni. Cash is king.. Tp sejak dah kaya ni tak lagi berniaga di pasar Ramadan huhu.. perasan je lebih walhal dah tak larat dah hahaa.. tulah org melayu meniaga :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa......baru nak invest 20%...hihi
      Menarik jugak berniaga pasar ramadhan ni kan...tapi kena ada product power la kot...
      Thanks Khir ..

      Delete
  9. Betul tu begitulah sepatutnya....jangan rambang mata ikut nafsu lapar... bila dah berbuka tak termakan.. membazir...

    Bunda jarang ke Param...pergi pun cari makanan biasanya kuih muih yang teringin jer... kadang tu kirim kat anak2 jer 2 3 macam kuih dan lauk....tak rambang mata kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun jarang ke param Bunda..sebab takut rambang mata..
      Thanks Bunda :)

      Delete
  10. Tq for the tips fidah... tips 1 tu atie dah mula guna..hihi..bawa duit cukup2 dan beli apa yg dah di set di minda.. menjadi.. kurang pembaziran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang tu..boleh hilang focus jugak..esp bila nampak makanan yg sedap2..
      Thanks Atie :)

      Delete
  11. bagus tips ni jika x cukup jari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...kadang2 tu sakit juga jari bila dah angkat banyak sgt.
      Thanks JM :)

      Delete
  12. salam ramadhan, jgn tergantung beg duit kat ampaian tu pulak., hakhak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konfem menjadi sasaran pencuri...dah tak payah panggil penyeluk saku dah..haha :)

      Delete
  13. bazar Ramadhan ni masa zaman belajar dulu memang menjadi pilihan.sekarang pun kalau pergi untuk kuih-muih dan air.main course prefer masak sendiri.thanks for the tip, sis.kurangkan juadah, tingkatkan ibadah.Selamat berpuasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah.
      Thanks Sal & selamat berpuasa :)

      Delete
  14. Thanks 4 sharing...

    Seigt sy dlm sethn cuma sekali dua je sy g bazar...lain2 msk kt umah... sbb nyer tkt food poisoning

    ReplyDelete
  15. tapi kalo pempuan ni, kalo dah menghadap benda dia suka, semua benda kompem dia beli juga hahahahahhaha. tu kita la. adoi

    ReplyDelete