<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Ketupat

Julai 18, 2015

Ketupat

Assalamualaikum..

Selamat hari raya.
Banyak makan ketupat?
Bagi sesetengah orang, kalau tak ada ketupat, macam tak berseri hari raya..betul ke?.

Kebetulan tahun ini balik kampung agak awal, jadi sempat juga buat ketupat sendiri sambil-sambil mengajar anak cara menganyam ketupat.
Sebab skill mama dia orang pun dah makin kelam dan pudar, harus juga diperturunkan kepada anak-anak.

Ketupat separuh siap
Teringat masa belajar menganyam ketupat dulu. Kisah bermula bila 'membuat ketupat' dijadikan salah satu pelajaran dalam pendidikan seni. Cikgu kata, kalau tak boleh buat ketupat sampai jadi, tak boleh dapat 'A' untuk mata pelajaran tersebut. Aduhai...

Malam tu, bukan main gigih lagi practise membuat ketupat, sampai hampir tak tidur malam..takut-takut tak dapat 'A' untuk pelajaran pendidikan seni.. :(
Alhamdulillah..akhirnya berjaya juga. Tapi hanya 2 jenis saja, iaitu ketupat bawang dan ketupat sate.

Dulu-dulu, rasa geram juga dengan cikgu sebab paksa anak murid belajar buat ketupat. Tapi bila dah dewasa macam ni (baca : tua), rasa berterima kasih sangat pada cikgu tu. Kalau tak kerana paksaan cikgu tersebut, mungkin semangat saya untuk belajar buat ketupat langsung tak ada...huhu

Ok..sekian sahaja untuk kali ini.
Hanya sebagai catatan kenangan dan moga menjadi inspirasi kepada anak-anak saya untuk terus berusaha belajar buat ketupat sampai jadi.
So, tahun depan, sehari sebelum raya,
mama boleh duduk relax sambil kilat kan kuku atau pergi ke salon set rambut....hahaha :D

Sekian. Wassalam.


Label:

31 Ulasan:

Di 7/18/2015 10:42:00 PG, Blogger Mang Lembu berkata...

ketupa di makan dengan opor ayam, makannya di beranda rumah.
dimana-mana tentu ada ketupat lebaran dong

SELAMAT HARI RAYA IDUL FITRI 1 SYAWAL 1436 H.
TAQABBAL ALLAHU MINNA WA'MINKUM

 
Di 7/18/2015 12:07:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau di sini makannya sama rendang dan kuah kacang.
Pasti enak juga jika dimakan dengan opor ayam...dicobalah nanti

Terima kasih kunjungannya Mang. Selamat hari raya aidilfitri. Taqabbal Allahu Minna Waminkum.

 
Di 7/18/2015 12:57:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

saya pandai ketupat sate je, dah bertahun nak buat ketupat bawang, tak jadi-jadi..geram!

 
Di 7/18/2015 04:32:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ok jugak tu Sal..dapat jugak buat ketupat...
Best jugak kalau dapat makan ketupat anyaman sendiri.

Thanks Sal :)

 
Di 7/19/2015 12:14:00 PTG, Blogger Qaseh Vee berkata...

bagus gak idea cikgu tu . byk generasi sekrg x pandai doh buat ketupat ...

 
Di 7/19/2015 07:04:00 PTG, Blogger paridah berkata...

kak yg dh tua ni pun xreti nak anyam ketupat nasi tapi ketupat palas tahu...salam idilfitri maaf zahir batin fidah.

 
Di 7/20/2015 07:20:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Baguskan...patutnya masih ada usaha yang macam tu sekarang.
thanks Vee...selamat hari raya aidilfitri.

 
Di 7/20/2015 07:22:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Baru tadi makan ketupat palas pemberian jiran tetangga..sedap :)
Saya tak pandai buat ketupat palas...kena belajar dengan Kak Paridah ni.
thanks Kak Paridah. Selamat Hari Raya Aidilfitri.

 
Di 7/21/2015 12:55:00 PG, Blogger nohas berkata...

belum makan ketupat lagi hari raya ni..huhu..

Selamat Hari Raya Aidil Fitri..maaf zahir dan batin..

 
Di 7/21/2015 01:07:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Alah kesiannya...Mesti dok pulun makan lemang ni :D
Selamat hari raya aidil fitri. Maaf Zahir & Batin
Taqobbal Allahu Minna WaMinkum Wa Ja'alana Minal 'Aidin Wal Faizin

Thanks Nohas :)

 
Di 7/21/2015 01:57:00 PG, Blogger Unknown berkata...

Ajarin dong cara menganyam ketupat nya :D

Minal 'Aidin Wal Faizin mohon maaf lahir dan batin ya

 
Di 7/21/2015 07:38:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Bayar! :D:D

Selamat hari raya aidil fitri.
Taqobbal Allahu Minna WaMinkum Wa Ja'alana Minal Aidin Wal Faizin

Thanks Mr Ojik :)

 
Di 7/21/2015 11:26:00 PG, Anonymous Salman bluepakerid.com berkata...

Selamat Idul Fitri, Mohon Maaf Lahir Batin
Mohon dikirim donk ketupatnya hehehe

 
Di 7/21/2015 11:29:00 PG, Blogger Unknown berkata...

menu makanan yang pasti ada di hari raya ya mba hehe
mama aku suka buat ketupat tapi lebaran tahun ini mama gak bikin ketupat sendiri hehe soalnya bahan yang bikin nganyamnya engga ada udah jarang jadi ya beli deh hehehe
minal aidzin wal faidzin mohon maaf lahir batin..

 
Di 7/21/2015 11:41:00 PG, Blogger Unknown berkata...

Minal aidzin walfa idzin miss fidah.. di hari raya saya nggak bikin ketupat seperti itu :(

 
Di 7/22/2015 06:22:00 PG, Anonymous mrhanafi berkata...

ketupat kalau masak dengan berat pulut..memang sedap banget dan pasti terangat gitu

 
Di 7/22/2015 06:49:00 PG, Blogger maszie71@gmail.com berkata...

akk tak pandai mengayam ketupat bahagian tu serah pd en.cyg...kami bergotog royong en. cyg ayam akak isi beras dlm sarung ketupat dan buat rendang ...hasilnya boleh makan seisi keluarga

SELAMAT HARI RAYA IDUL FITRI

 
Di 7/22/2015 11:47:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Nanti saya email...hihi
Terima kasih atas kunjungan :)

 
Di 7/22/2015 04:21:00 PTG, Blogger Mangs Abdul berkata...

Sebelum terlambat sangat. Saya mau ngucapin selamat hari raya idul fitri mohon maaf lhir dan batin

 
Di 7/23/2015 07:44:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Pernah juga juadah raya saya tempah atau beli jika tidak sempat untuk membuatnya sendiri. Sebenrnya lebih mudah...hihi :)
Terima kasih Miss Ipah.

Selamat hari raya aidilfitri.
Taqobbal Allahu Minna WaMinkum

 
Di 7/23/2015 07:45:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Di sana makannya apa Zee?. Pasti juadah lebarannya enak-enak juga.

Salam aidilfitri.
Taqobbal Allahu Minna WaMinkum

 
Di 7/23/2015 07:47:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Tak pernah cuba...tapi mesti best dengan aroma pulut dan daun kelapa.
Cuba hantar sini :D

Thanks HB

 
Di 7/23/2015 07:49:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau kerja dibuat secara gotong royong mesti best..
Sama-sama ada peranan masing-masing.

Thanks Kak Mas...tak balik Pahang tahun ni? :)

 
Di 7/23/2015 07:50:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima kasih kunjungannya Mangs Aduls.

Selamat hari raya aidilfitri. Maaf zahir & batin
Taqobbal Allahu Minna WaMinkum

 
Di 7/23/2015 09:56:00 PG, Blogger OKje berkata...

Nasib OKje terer buat ketupat FS hihi....
Tp Raya tahun ni mak kampung beli je ketupat yg dah masak FS....senang kerja OKje hihi

 
Di 7/24/2015 09:07:00 PG, Blogger Nove Hasanah berkata...

wah, ternyata pandai mengayam ketupat juga.
tidak gampang itu bikinnya, apalagi pada step-step di awal. Kalau di step akhir, untuk menarik-narik dan merapatkan anyaman saya sih bisa, hehe...
Kalau di tempat saya, ketupat dimakan dengan opor ayam, bagaimana di Malaysia?

 
Di 7/25/2015 08:33:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Tahun ni tak buat ketupat.. kat pontian bnyk tmpt yg jual.. beli je ketupat siap.. :D :D

 
Di 7/26/2015 11:10:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Wahhhh....saya setakat bolehlah siket2 untuk makan sendiri..dah lama tak buat hari tu..rasa slow pulak menganyam. Daun pulak tak berapa panjang, jenuh nak adjust

Thanks Okje :)

 
Di 7/26/2015 11:11:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sudah lama tak buat..skill nya sudah makin kelam..hihi

Kalau di sini ketupat dimakan dengan rendang. Teringin juga nak makan opor ayam..nanti mau dicoba buat.

Thanks Mba Nove :)

 
Di 7/26/2015 11:12:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kat pasar sebelah masjid Pontian hari tu jumpa jugak. Tapi saja nak polish skill...hihi.
Cuma burasak aje yg saya beli siap.

Thanks Khir :)

 
Di 8/17/2015 06:31:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

dlm family mama, semua org tahu buat ketupat. tp bla msk opis ni, hanya sy seorg je yg tau menganyam ketupat hehehehehe

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama