<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Quote 1 : Kepercayaan

Mac 04, 2015

Quote 1 : Kepercayaan

Assalamualaikum
Dah lama tak update blog. Berabuk dah....huhu
Masa membelek-belek koleksi quotations yang saya simpan tadi, terjumpa pulak dengan quotation ini. Segalanya tentang kepercayaan atau trust.



Sorry works when a mistake is made, but not when trust is broken.
So in life, make mistakes but never break trust.
Because forgiving is easy, but forgetting and trusting again, is sometimes impossible.



Mahalnya harga sebuah "kepercayaan".
Kepercayaan merupakan satu konsep yang diaplikasikan dalam kehidupan kita sehari-hari. Kita memberikan kepercayaan atau diberi kepercayaan oleh orang-orang disekeliling contohnya pasangan, kawan, boss, pekerja dan sebagainya.
Bayangkan dalam keadaan kita sudah tidak mempercayai atau dipercayai lagi. Tentu sedih kan?
Dan untuk mengembalikan kepercayaan itu, mungkin tidak semudah meminta maaf. Bergantung kepada keadaan, ianya mungkin mengambil masa yang lama atau tiada lagi peluang untuk diberi kepercayaan.
Jadi, hargailah kepercayaan yang diberikan...selagi ada.

"It took years for us to give trust, but it took just a few seconds to destroy it"

Sekian. Wassalam.

Label:

38 Ulasan:

Di 3/04/2015 08:01:00 PG, Blogger Khir Khalid berkata...

Sesungguhnya kepercayaan itu satu anugerah.. Manusia tidak lari dari kesilapan tetapi kepercayaan adalah amanah sesama insan yg perlu kita jaga. Semoga kita semua sentiasa menghargai dan menjaga kepercayaan yg diperolehi.. in shaa Allah..

 
Di 3/04/2015 10:21:00 PG, Blogger Ai Wida berkata...

Ketika tidak di percayai lagi sama orang yang membuat nyaman entah itu atasan, teman, keluarga pacar sekalipun, disitu kadang saya merasa sedih :')

 
Di 3/04/2015 10:55:00 PG, Blogger Aldino Sya berkata...

eiii yg baru bertandang di rumah calon mertua.. oleh2nya mana niih..
sy tau kok..! yeeeee...

 
Di 3/04/2015 11:01:00 PG, Blogger Aldino Sya berkata...

focus and win..!
sedikit curhat..Kak..huhuhu..

dulu kak,. dengan susah payah saya membangun dan mencoba pertahankan sebuah kepercayaan, namun upaya kepercayaan yang saya bangun ini, berujung kecurigaan..
sakitnya tuh di sini Kak,

tak kenal malam.. siang.. saya fokuskan bagaimana yang saya jalani untuk kebaikan bersama.. yaaa tak ape-apelah.. namanya juga manusia.. dimaklumi saja.. mungkin ada hal-hal yang tidak kita ketahui..

 
Di 3/04/2015 11:52:00 PG, Blogger Nurul Hidayah berkata...

Betul tu Fidah... kepercayaan tu tersangat penting.. terasa bosan bila asik dicurigai pada benda yang takde.. tension! huhuu

 
Di 3/04/2015 04:30:00 PTG, Blogger Sylarius Yusof berkata...

Nak dapatkan kepercayaan dari someone tu bukan senang. Perlukan masa yang panjang juga kadang-kadang tu.

 
Di 3/04/2015 09:49:00 PTG, Blogger paridah berkata...

ASSALAM...SEKALI KEPERCAYAAN DIKHIANATI ALAMATNYA TIADA MAAF BAGIMU...

 
Di 3/04/2015 09:50:00 PTG, Blogger paridah berkata...

ASSALAM...SEKALI KEPERCAYAAN DIKHIANATI ALAMATNYA TIADA MAAF BAGIMU...

 
Di 3/04/2015 09:59:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Aaarrrggghhhhh!!!...kejam..huhu

 
Di 3/04/2015 10:01:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kepercayaan satu anugerah..bukan senang untuk mendapat kepercayaan.
Semoga kita sentiasa menghargai kepercayaan yang diberikan

 
Di 3/04/2015 10:03:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

@Ai Wida : memang sedih jika kepercayaan sudah tiada. Apa lagi jika kepercayaan itu datangnya dari orang yang rapat dengan kita.

@Aldino : Mari kita doakan semoga ada berita gembira dari Miss Ai tidak lama lagi...Moga selamat ya...aamiin

 
Di 3/04/2015 10:17:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jangan sedih2..keep smile Jenk Aldini :)

Kita merancang, tapi Allah maha menentukan. Moga akan digantikan dengan yang baik dari apa yang diinginkan dan impikan...aamiin

 
Di 3/04/2015 10:20:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kepercayaan sangat penting...memang stress jika sentiasa dicurigai, buat apa pun tak kena...

 
Di 3/04/2015 10:22:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setuju. Bukan senang utk mendapatkan kepercayaan...harus di bina dan dipertahankan.
Tapi untuk memusnahkannya..sekejap saja..

 
Di 3/04/2015 10:26:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Waalaikumsalam Kak Paridah.
Apa yang paling sedih tentang 'dikhianati' ..... ianya tidak datang dari musuh, tapi datangnya dari orang yang kita percaya dan sayang...

***itu pepatah yang bagi tau..bukan saya..huhu

 
Di 3/05/2015 04:17:00 PG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

hilang kepercayaan adalah punca kepada masalah lain dala setiap hubungan..

 
Di 3/05/2015 08:28:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Nurul, sorry tk dpt komen kat sana buat sementara ni. Hv some problem with my G+ acc.. :( :(

 
Di 3/05/2015 08:29:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setuju. Masalah besar dalam sesebuah perhubungan jika tidak saling memparcayai. Thanks HB

 
Di 3/05/2015 10:25:00 PG, Blogger hainom OKje berkata...

Betul tu FS, bukan mudah memegang status dipercayai ..... sekali tersilap langkah sampai bila bila org tak akan percaya.
So janganlah berani nak buat onar kalau org dah percaya tu hihi....

 
Di 3/06/2015 07:53:00 PG, Blogger Cetusan Minda berkata...

saya sendiri bila org musnahkan kepercayaan yg saya beri , layanan saya padanya jadi hambar . jadi, jagalah kepercayaan yg diberi sebaik mungkin ...

 
Di 3/06/2015 08:58:00 PG, Blogger imm hassan berkata...

salam kenal..singgah blogwalking kat sini ☺

 
Di 3/06/2015 03:29:00 PTG, Blogger Bunda a.k.a KN berkata...

Betul tu, terutama dalam kehidupan berumah tangga...

 
Di 3/06/2015 08:59:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Buat onar jangan sekali...
Kepercayaan tidak boleh dijual beli
Thanks okje

 
Di 3/06/2015 09:01:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

kepercayaan...harus dijaga..
once broken..tampal2 pun tak kan sama..
tq CM

 
Di 3/06/2015 09:01:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Salam kenal juga.
Thanks singgah sini

 
Di 3/06/2015 09:02:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul...harus saling mempercayai
Thanks Bunda :)

 
Di 3/06/2015 09:53:00 PTG, Blogger paridah berkata...

selamat berhujung minggu fidah...

 
Di 3/06/2015 09:55:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Selamat berhujung minggu juga kak paridah..thanks :)

 
Di 3/07/2015 06:58:00 PG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

terlalu percaya susah juga kerana ia memburukkkan lagi keadaan..

 
Di 3/07/2015 10:47:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Perlu ada juga perasaan syak wasangka sekali sekala...bukan suruh jadi polis. Tapi, cemburu...tanda sayang, kannnn
thanks HB

 
Di 3/07/2015 09:54:00 PTG, Anonymous Anisayu Nastutik berkata...

Setia pada kepercayaan
Kunci kesuksesan
Mendapat keinginan
Bernilai harga berlian...

 
Di 3/08/2015 07:01:00 PG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

rasa macam perlu sahaja nasihat ini untuk saya..he..he..

 
Di 3/08/2015 09:30:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kepercayaan sangat berharga
Lebih tinggi nilainya
Dari emas dan permata

Thanks Mba Ayu :)

 
Di 3/09/2015 05:18:00 PTG, Blogger mama amir berkata...

suka quote yang last tu : "It took years for us to give trust, but it took just a few seconds to destroy it"

 
Di 3/09/2015 11:01:00 PTG, Blogger Khai♥Rin : anies berkata...

Hilang kepercayaan pd sy seolah hlg separuh nyawa

 
Di 3/17/2015 10:33:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setuju...
Sakitnya nak hidup kalau orang dah tak percayakan kita

 
Di 3/17/2015 10:35:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kepercayaan yang dibina selama ini, kadang kala boleh musnah sekelip mata hanya dengan satu kesalahan 'bodoh'...sedih kan jika terjadi macam tu..
Thanks MPA

 
Di 8/24/2015 11:38:00 PTG, Anonymous cara merawat payudara berkata...

Semua berita yang ada di website anda sangat menarik perhatian untuk di simak, salam sehat. . . !! Semoga beritanya dapat bermanfaat! share ya gan, thanks nih!!

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama