March 04, 2015

Quote 1 : Kepercayaan

Assalamualaikum
Dah lama tak update blog. Berabuk dah....huhu
Masa membelek-belek koleksi quotations yang saya simpan tadi, terjumpa pulak dengan quotation ini. Segalanya tentang kepercayaan atau trust.



Sorry works when a mistake is made, but not when trust is broken.
So in life, make mistakes but never break trust.
Because forgiving is easy, but forgetting and trusting again, is sometimes impossible.



Mahalnya harga sebuah "kepercayaan".
Kepercayaan merupakan satu konsep yang diaplikasikan dalam kehidupan kita sehari-hari. Kita memberikan kepercayaan atau diberi kepercayaan oleh orang-orang disekeliling contohnya pasangan, kawan, boss, pekerja dan sebagainya.
Bayangkan dalam keadaan kita sudah tidak mempercayai atau dipercayai lagi. Tentu sedih kan?
Dan untuk mengembalikan kepercayaan itu, mungkin tidak semudah meminta maaf. Bergantung kepada keadaan, ianya mungkin mengambil masa yang lama atau tiada lagi peluang untuk diberi kepercayaan.
Jadi, hargailah kepercayaan yang diberikan...selagi ada.

"It took years for us to give trust, but it took just a few seconds to destroy it"

Sekian. Wassalam.

38 comments:

  1. Sesungguhnya kepercayaan itu satu anugerah.. Manusia tidak lari dari kesilapan tetapi kepercayaan adalah amanah sesama insan yg perlu kita jaga. Semoga kita semua sentiasa menghargai dan menjaga kepercayaan yg diperolehi.. in shaa Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepercayaan satu anugerah..bukan senang untuk mendapat kepercayaan.
      Semoga kita sentiasa menghargai kepercayaan yang diberikan

      Delete
  2. Ketika tidak di percayai lagi sama orang yang membuat nyaman entah itu atasan, teman, keluarga pacar sekalipun, disitu kadang saya merasa sedih :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. eiii yg baru bertandang di rumah calon mertua.. oleh2nya mana niih..
      sy tau kok..! yeeeee...

      Delete
    2. @Ai Wida : memang sedih jika kepercayaan sudah tiada. Apa lagi jika kepercayaan itu datangnya dari orang yang rapat dengan kita.

      @Aldino : Mari kita doakan semoga ada berita gembira dari Miss Ai tidak lama lagi...Moga selamat ya...aamiin

      Delete
  3. focus and win..!
    sedikit curhat..Kak..huhuhu..

    dulu kak,. dengan susah payah saya membangun dan mencoba pertahankan sebuah kepercayaan, namun upaya kepercayaan yang saya bangun ini, berujung kecurigaan..
    sakitnya tuh di sini Kak,

    tak kenal malam.. siang.. saya fokuskan bagaimana yang saya jalani untuk kebaikan bersama.. yaaa tak ape-apelah.. namanya juga manusia.. dimaklumi saja.. mungkin ada hal-hal yang tidak kita ketahui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan sedih2..keep smile Jenk Aldini :)

      Kita merancang, tapi Allah maha menentukan. Moga akan digantikan dengan yang baik dari apa yang diinginkan dan impikan...aamiin

      Delete
  4. Betul tu Fidah... kepercayaan tu tersangat penting.. terasa bosan bila asik dicurigai pada benda yang takde.. tension! huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepercayaan sangat penting...memang stress jika sentiasa dicurigai, buat apa pun tak kena...

      Delete
    2. Nurul, sorry tk dpt komen kat sana buat sementara ni. Hv some problem with my G+ acc.. :( :(

      Delete
  5. Nak dapatkan kepercayaan dari someone tu bukan senang. Perlukan masa yang panjang juga kadang-kadang tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Bukan senang utk mendapatkan kepercayaan...harus di bina dan dipertahankan.
      Tapi untuk memusnahkannya..sekejap saja..

      Delete
  6. ASSALAM...SEKALI KEPERCAYAAN DIKHIANATI ALAMATNYA TIADA MAAF BAGIMU...

    ReplyDelete
  7. ASSALAM...SEKALI KEPERCAYAAN DIKHIANATI ALAMATNYA TIADA MAAF BAGIMU...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak Paridah.
      Apa yang paling sedih tentang 'dikhianati' ..... ianya tidak datang dari musuh, tapi datangnya dari orang yang kita percaya dan sayang...

      ***itu pepatah yang bagi tau..bukan saya..huhu

      Delete
  8. hilang kepercayaan adalah punca kepada masalah lain dala setiap hubungan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Masalah besar dalam sesebuah perhubungan jika tidak saling memparcayai. Thanks HB

      Delete
    2. terlalu percaya susah juga kerana ia memburukkkan lagi keadaan..

      Delete
    3. Perlu ada juga perasaan syak wasangka sekali sekala...bukan suruh jadi polis. Tapi, cemburu...tanda sayang, kannnn
      thanks HB

      Delete
    4. rasa macam perlu sahaja nasihat ini untuk saya..he..he..

      Delete
  9. Betul tu FS, bukan mudah memegang status dipercayai ..... sekali tersilap langkah sampai bila bila org tak akan percaya.
    So janganlah berani nak buat onar kalau org dah percaya tu hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat onar jangan sekali...
      Kepercayaan tidak boleh dijual beli
      Thanks okje

      Delete
  10. saya sendiri bila org musnahkan kepercayaan yg saya beri , layanan saya padanya jadi hambar . jadi, jagalah kepercayaan yg diberi sebaik mungkin ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepercayaan...harus dijaga..
      once broken..tampal2 pun tak kan sama..
      tq CM

      Delete
  11. salam kenal..singgah blogwalking kat sini ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga.
      Thanks singgah sini

      Delete
  12. Betul tu, terutama dalam kehidupan berumah tangga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...harus saling mempercayai
      Thanks Bunda :)

      Delete
  13. selamat berhujung minggu fidah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berhujung minggu juga kak paridah..thanks :)

      Delete
  14. Setia pada kepercayaan
    Kunci kesuksesan
    Mendapat keinginan
    Bernilai harga berlian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepercayaan sangat berharga
      Lebih tinggi nilainya
      Dari emas dan permata

      Thanks Mba Ayu :)

      Delete
  15. suka quote yang last tu : "It took years for us to give trust, but it took just a few seconds to destroy it"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepercayaan yang dibina selama ini, kadang kala boleh musnah sekelip mata hanya dengan satu kesalahan 'bodoh'...sedih kan jika terjadi macam tu..
      Thanks MPA

      Delete
  16. Hilang kepercayaan pd sy seolah hlg separuh nyawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju...
      Sakitnya nak hidup kalau orang dah tak percayakan kita

      Delete
  17. Semua berita yang ada di website anda sangat menarik perhatian untuk di simak, salam sehat. . . !! Semoga beritanya dapat bermanfaat! share ya gan, thanks nih!!

    ReplyDelete