<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Ikan Talapia Cili Hijau

Februari 10, 2016

Ikan Talapia Cili Hijau

Assalamualaikum
Hari ini saya mencuba resipi talapia sambal/cili hijau.
Kebetulan ada ikan talapia fresh dari Sungai Pahang.
Saja nak tepek resipi kat sini. Senang sikit nak refer :)


Resipi ini saya ambil dari blog periuk tanah (www.periuktanah.blogspot.my)

Bahan-bahan:

  • 6 tangkai cili hijau
  • 1/2 sudu teh belacan (saya tak guna belacan sebab allergic...huhu)
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 asam jawa xtra Adabi
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
  • Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kisar cili hijau bersama belacan - Mak tumbuk guna batu lesung aje tadi :). Tapi, bawang dan cili tumbuk asing-asing.
  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu dan berbau wangi. Masukkan cili yang telah dikisar/ ditumbuk bersama sedikit air. Tumis hingga terbit minyak.
  • Masukkan asam jawa, garam dan gula. Kacau sampai berkilat. Matikan api dan tuang sambal ke atas ikan. Sedia dihidangkan
Nota : Mak tuang sedikit aje sambal kat ikan tu. Banyak-banyak nanti takut si kecik tu tak boleh nak makan pulak, takut pedas..




Mana-mana yang bukan budak kecik, boleh tambah sambal sendiri yang Mak dah hidang dalam mangkuk lain. Tak pedas nanti tak 'uummpphh' pulak.

Sekian. Wassalam


Label:

17 Ulasan:

Di 2/10/2016 03:26:00 PG, Blogger Bunda_nora berkata...

Bunda makan jer kalau tak pedas sangat...samalah tak berapa bolih makan belacan ngan cili api juga... resdung... hehe

 
Di 2/10/2016 05:44:00 PG, Anonymous Hero Borneo berkata...

wow..sedapnya..terasa nak cuba makan pulak laptop saya nie..

 
Di 2/10/2016 09:57:00 PG, Anonymous Raihanah Ahmad berkata...

sedapnya fidah, terliur pulak

 
Di 2/10/2016 10:58:00 PG, Anonymous siti hazreen berkata...

Haish...memang terliur dibuatnya...tapi saya tak makan ikan talapia

 
Di 2/10/2016 11:47:00 PG, Blogger paridah berkata...

sedap ikan talapia dari sungai phg ni fidah...langsung tiada bau hanyirnya.

 
Di 2/10/2016 02:54:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

Untuk yang suka ikan sepertinya resep ini bermanfaat. Tapi aku termasuk orang yang tidak suka ikan atau seafood lainnya takuuuut :'D

 
Di 2/11/2016 08:16:00 PG, Blogger Time Traveller berkata...

fuh terbaik.. nasib semalam petang mancing dapat 3 ekor talapia.. boleh la tiru resipi nie :D thanks for sharing

 
Di 2/11/2016 08:32:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sekapal lah kita bunda..resdung..hihi.
Kalau nak makan jugak..kena stand by ubat

 
Di 2/11/2016 08:34:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jangan la sampai macam tu.
p/s : Nanti bg tau..laptop rasa apa :D :D

 
Di 2/11/2016 08:35:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Baru nak mencuba resipi ni..tq

 
Di 2/11/2016 09:30:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

cuba lah..best :)

 
Di 2/11/2016 09:31:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Alhamdulillah..setakat ni, masak tak hanyir

 
Di 2/11/2016 10:15:00 PG, Blogger Khir Khalid berkata...

Fuhh... ni buat makan tengah hari mmg marveles... especially time2 cuti santai2 kat rumah... best2... :)

 
Di 2/11/2016 02:07:00 PTG, Blogger Dunia Zumal berkata...

Talapia nie memang sedap masak apa pun, terliur kita...

 
Di 2/18/2016 11:15:00 PG, Blogger nohas berkata...

favourite ni...suka dua2 - talapia merah & hitam..

 
Di 2/18/2016 03:00:00 PTG, Blogger HAMIDIsP berkata...

Sangat sedap, fuh terliur tengok

 
Di 2/19/2016 01:23:00 PTG, Blogger OKje berkata...

Wah....menjejes air liur mak ni tau FS. I like hokay!!! Ikannya pun suka, menunya pun suka...tak payah ada lauk lain dah..

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama