<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Limau Dan Tahun Baru Cina

Februari 15, 2018

Limau Dan Tahun Baru Cina


Assalamualaikum.
Limau sinonim dengan Tahun Baru Cina.
Biasanya kalau dah nak dekat Tahun Baru Cina, akan dapat buah limau ni.



Apakah simbolik limau kepada masyarakat Cina pada musim perayaan Tahun Baru Cina?
Menurut sumber, fizikal limau melambangkan unsur kekayaan.
Warna terang oren keemasan, memberi simbol emas dan 'prosperity'.
Selain bentuk fizikal dan warna, dari segi istilah sebutan buah limau dalam bahasa cina juga seakan-akan dengan 'luck' atau tuah dari perkataan kam.




Maka tidak hairanlah kalau kita selalu dapat buah limau dari sahabat atau kedai-kedai berbangsa cina pada musim perayaan Tahun Baru Cina ini.


Untuk sahabat-sahabat saya yang berbangsa Cina, saya ucapkan "Selamat Tahun Baru Cina"
Untuk sahabat-sahabat yang Chinese look???...hehe..Selamat bercuti aje lar


Sekian. Wassalam

Saja nak hapdet..petang Khamis lepas hati Akak kembang berbunga-bunga bila dapat minyak oren (orange essential oil) dari young living. Minyak ni adalah sebahagian dari promo package (baca: akak dapat minyak free).


#whitebarley
#oren
#limau

rujukan: belangtarung.com



Label:

11 Ulasan:

Di 2/15/2018 02:03:00 PTG, Blogger Warisan Petani berkata...

Selamat bercuti.

 
Di 2/16/2018 08:49:00 PTG, Blogger White Barley berkata...

Selamat bercuti juga Pak Cik WP

 
Di 2/16/2018 11:01:00 PTG, Blogger Hans berkata...

yes
diorang pun beli sebab jadikan hadiah
yang banyak makan sebenarnya orang melayu
hehehe

 
Di 2/17/2018 07:03:00 PG, Blogger White Barley berkata...

Masa ni lah dapat banyak makan limau free...hihi

 
Di 2/17/2018 05:00:00 PTG, Blogger Hans berkata...

hahahaha
saya beli sendiri 2 kotak
puas sikit makan
haaha

 
Di 2/19/2018 12:27:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

hehe..makan banyak limau pastu batuk. Selamat kembali bekerja kak Fidah!

 
Di 2/19/2018 11:36:00 PTG, Blogger White Barley berkata...

Batuk2 pun layan jugak..esp yg masam2 manis.
Selamat kembali bekerja jugak Sal.

 
Di 2/20/2018 11:38:00 PG, Blogger dear anies berkata...

sejak keje, jarang betul sy dpt limau yg manis. tup tup thn ni dpt limau manis. hmmm ada ong ke tu? hahahaa

 
Di 2/20/2018 06:03:00 PTG, Blogger White Barley berkata...

Mudah mudahhan ada banyak ong...
P/s: jangan lupa kawan2...hihi

 
Di 2/21/2018 11:50:00 PG, Blogger Mrs. A berkata...

Tahun ini paling sikit dapat limau.
Baru dapat 2 biji jer... tu pun bos bagi.

 
Di 2/23/2018 05:45:00 PTG, Blogger Hasliynda Umairah berkata...

bedak tu mmmg guna
masa sek dulu2
saya suka yg pink...
cantiknya bekas limau tu..

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama