Februari 15, 2018

Limau Dan Tahun Baru Cina


Assalamualaikum.
Limau sinonim dengan Tahun Baru Cina.
Biasanya kalau dah nak dekat Tahun Baru Cina, akan dapat buah limau ni.



Apakah simbolik limau kepada masyarakat Cina pada musim perayaan Tahun Baru Cina?
Menurut sumber, fizikal limau melambangkan unsur kekayaan.
Warna terang oren keemasan, memberi simbol emas dan 'prosperity'.
Selain bentuk fizikal dan warna, dari segi istilah sebutan buah limau dalam bahasa cina juga seakan-akan dengan 'luck' atau tuah dari perkataan kam.




Maka tidak hairanlah kalau kita selalu dapat buah limau dari sahabat atau kedai-kedai berbangsa cina pada musim perayaan Tahun Baru Cina ini.


Untuk sahabat-sahabat saya yang berbangsa Cina, saya ucapkan "Selamat Tahun Baru Cina"
Untuk sahabat-sahabat yang Chinese look???...hehe..Selamat bercuti aje lar


Sekian. Wassalam

Saja nak hapdet..petang Khamis lepas hati Akak kembang berbunga-bunga bila dapat minyak oren (orange essential oil) dari young living. Minyak ni adalah sebahagian dari promo package (baca: akak dapat minyak free).


#whitebarley
#oren
#limau

rujukan: belangtarung.com



11 ulasan:

  1. yes
    diorang pun beli sebab jadikan hadiah
    yang banyak makan sebenarnya orang melayu
    hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa ni lah dapat banyak makan limau free...hihi

      Padam
    2. hahahaha
      saya beli sendiri 2 kotak
      puas sikit makan
      haaha

      Padam
  2. hehe..makan banyak limau pastu batuk. Selamat kembali bekerja kak Fidah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Batuk2 pun layan jugak..esp yg masam2 manis.
      Selamat kembali bekerja jugak Sal.

      Padam
  3. sejak keje, jarang betul sy dpt limau yg manis. tup tup thn ni dpt limau manis. hmmm ada ong ke tu? hahahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mudah mudahhan ada banyak ong...
      P/s: jangan lupa kawan2...hihi

      Padam
  4. Tahun ini paling sikit dapat limau.
    Baru dapat 2 biji jer... tu pun bos bagi.

    BalasPadam
  5. bedak tu mmmg guna
    masa sek dulu2
    saya suka yg pink...
    cantiknya bekas limau tu..

    BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut