<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Kalaulah Ada Mesin Lipat Baju

April 11, 2016

Kalaulah Ada Mesin Lipat Baju

Assalamualaikum

Melipat baju...satu tugas harian yang mudah tapi amat malas untuk melakukannya.
Tapi bila melihat kain baju yang sudah dibasuh bertimbun-timbun, sakit mata jugak. Anak cuma 2, tapi baju macam anak 13 orang :D
Nak tak nak harus dilipat dan dikemas juga.



Pernah juga cakap pada Cik Abang...
"Kalau ada orang jual mesin lipat baju, beli la satu...jadi mama ada lebih masa untuk pergi spa..eehh :D"

Jom kita semak tip-tip melipat baju terutamanya bagi yang tidak begitu rajin;
  • Lipatlah setiap hari supaya sekali lipat jumlahnya tidak banyak. Penat juga nak melipat jika yang asalnya tanah rata dah jadi busut, bukit atau gunung ganang.
  • Lipat baju sambil menonton tv. 2 in 1 kata orang. Kerja melipat baju beres, pada masa yang sama segala cerita kat tv baik filem omputeh, cerita hindustan, sinetron atau drama melayu...macam-macam boleh update
  • Ajak ahli keluarga lipat bersama. Berat sama dipikul, baju sama dilipat. Selain itu dapat juga mengajar anak-anak supaya lebih prihatin dan bertanggungjawab.
  • Buat konsep 1 orang, 1 bakul baju. Contohnya baju suami 1 bakul, isteri 1 bakul, anak pertama 1 bakul dan anak ke 2....satu bakul. Jadi baju tidak bercampur-campur dan senang nak cari (in case tak sempat lipat lagi).
  • Menggunakan perkhidmatan melipat baju. Pernah juga tengok iklan ni. Tapi bagi saya, tak perlu kot...Tak best juga kalau kain baju kita dihantar ke kedai atau rumah orang untuk dilipat, especially yang dalam-dalam atau yang kecik-kecik tu....iiiissshh! Lagipun melipat baju bukannya susah...cuma kadang kala ada sedikit malas.
  • Ambil pembantu rumah. Bukan saja kain baju akan dilipat, segala kerja rumah akan dibuat (ikut nasib la). Tapi.... saya tidak begitu selesa jika ada orang asing dalam rumah. Khidmat pembantu rumah bukanlah menjadi satu keperluan buat masa ini. Anak-anak pun dah besar, lagi pun..susah pula nak main kejar kejar dalam rumah nanti...hihi


Sekian. Wassalam.
gambar: Google



Label:

30 Ulasan:

Di 4/11/2016 10:43:00 PG, Blogger paridah berkata...

PENAT JUGA NK MELIPAT BAJU YG BERTIMBUN-TIMBUN TU KAN FIDAH...ADA MESIN LIPAT BAJU OK JUGA KAN HEH..HEH..

 
Di 4/11/2016 02:22:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Alangkah senangnya kalau ada mesin lipat baju..
Boleh tengok tv sambil goyang kaki..hihi
Thanks Kak PI

 
Di 4/11/2016 02:33:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

Betul banget mrs. Fidah hal kecil dan gampang untuk dilakukan tapi terasa berat untuk dilakukan karena malasnya. :(

 
Di 4/11/2016 02:39:00 PTG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Lipat-lipat baju
Kadang hati menggerutu
Mengharap ada mesin membantu
Itu juga aku setuju...

 
Di 4/11/2016 02:53:00 PTG, Blogger Kang Nurul Iman berkata...

Yang sabar aja mbak kan orang sabar itu disayang sang pencipta.

 
Di 4/11/2016 10:56:00 PTG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

idea pembantu rumah bagus tu..kesian pada mr husband dan mrs wife yang asyik masak,kemas rumah dan kemas anak sebelum ke sekolah...nanti ada pembantu rumah mrs wife pula lebih masa untuk mr husband..

 
Di 4/12/2016 12:49:00 PG, Blogger Khir Khalid berkata...

Melipat baju adalah cabaran huhu... mmg mencabar... :D

 
Di 4/12/2016 02:53:00 PG, Blogger Mang Lembu berkata...

hehe....kelelahan sangat rupanya dalam melipat pakaian yang bertumpuk setiap hari....insyaallah tahun depan saya akan ciptakan mesin lipat baju :D

 
Di 4/12/2016 10:30:00 PG, Anonymous Raihanah Ahmad berkata...

ada orang upah je orang rasanya tgk lokasi, ada yang murah sejam perkhidmatan. day maid orang panggil

 
Di 4/12/2016 02:43:00 PTG, Anonymous Padin berkata...

kalau dah ada mesin ni, bagitau ye hihiii

 
Di 4/12/2016 03:33:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

Kaknoor pun tk gemo melipat baju biar memamsak seharian dprd melipat baju hehe

 
Di 4/12/2016 05:23:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

Kita suka lipat baju sambil tengok TV. Hihi ! Tapi memang kan, kita ni girls suka basuh baju. Tapi lipatttttt, haishhhh susah nau. Kuikui. ☺

 
Di 4/12/2016 08:10:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

ini seba ndak ada ya mb, coba kalo ada mesinnya wah, enakan dung plus didalamnya ada mesin nyetrika juga hehehehe, semua jadi berses seketika :D

 
Di 4/13/2016 09:24:00 PG, Blogger SalbiahM berkata...

memang malas lipat baju ni..yup, memang buat time tengok TV.

 
Di 4/17/2016 05:44:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

saya pun malas juga . selalu je pujuk hati buat . Bila dah buat , jap je siapnya . tak sampai 5 minit pun . baju sendiri je ... heheheee

 
Di 4/19/2016 03:16:00 PG, Blogger nohas berkata...

Lipat baju bersama family, salah satu kualiti time..sambil lipat kain, blh sembang2 hal masing2..wahh, so tradisional ..zmn sekrg anak2, bapa2 kyusuk dgn gadget masing2 kt rmh..huhu..sian mak..

 
Di 6/01/2016 12:58:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul...bendanya senang..tapi nak buatnya malas..hihi

 
Di 6/01/2016 12:59:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Baju..
Walau aku malas melipat mu
Tetap ku buat selalu

 
Di 6/01/2016 01:00:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ya..orang sabar di sayangi Tuhan

 
Di 6/01/2016 01:01:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Bestnya kalau ada pembantu rumah...
Tapi saya tak suka sangat kalau ada orang asing..tu yg rela buat sendiri

 
Di 6/01/2016 01:01:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Tau tak pe..
Bukan siket...bertingkek tingkek

 
Di 6/01/2016 01:02:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau ada mesin lipat bajunya di hantar ke sini dong..
Mau order 2 kontena :D

 
Di 6/01/2016 01:05:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Dulu pernah panggil...tapi bila anak dah makin besar ni...saja nak ajar dia org lipat sendiri

 
Di 6/01/2016 01:06:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau ada nanti sy bg tau.. :)

 
Di 6/01/2016 01:06:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau saya pun, lebih rela masak dari lipat baju...hihi

 
Di 6/01/2016 01:07:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Akak kalau lipat baju sambik tgk tv...slow siket..
Sbb nk fokus kat TV...haha

 
Di 6/01/2016 01:08:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau siap dengan sterika...saya mau beli dulu.. :)

 
Di 6/01/2016 01:09:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Akak kalau buat sambil tgk tv...slow jadinya..silap2 tertido sekali..haha

 
Di 6/01/2016 01:10:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Bendanya tak susah..nak start tu yg malas siket

 
Di 6/01/2016 01:11:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mula2 aja duduk sama2..lepas tu, tinggal la Mak sorang nak habiskan...huhu

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama