April 11, 2016

Kalaulah Ada Mesin Lipat Baju

Assalamualaikum

Melipat baju...satu tugas harian yang mudah tapi amat malas untuk melakukannya.
Tapi bila melihat kain baju yang sudah dibasuh bertimbun-timbun, sakit mata jugak. Anak cuma 2, tapi baju macam anak 13 orang :D
Nak tak nak harus dilipat dan dikemas juga.



Pernah juga cakap pada Cik Abang...
"Kalau ada orang jual mesin lipat baju, beli la satu...jadi mama ada lebih masa untuk pergi spa..eehh :D"

Jom kita semak tip-tip melipat baju terutamanya bagi yang tidak begitu rajin;
  • Lipatlah setiap hari supaya sekali lipat jumlahnya tidak banyak. Penat juga nak melipat jika yang asalnya tanah rata dah jadi busut, bukit atau gunung ganang.
  • Lipat baju sambil menonton tv. 2 in 1 kata orang. Kerja melipat baju beres, pada masa yang sama segala cerita kat tv baik filem omputeh, cerita hindustan, sinetron atau drama melayu...macam-macam boleh update
  • Ajak ahli keluarga lipat bersama. Berat sama dipikul, baju sama dilipat. Selain itu dapat juga mengajar anak-anak supaya lebih prihatin dan bertanggungjawab.
  • Buat konsep 1 orang, 1 bakul baju. Contohnya baju suami 1 bakul, isteri 1 bakul, anak pertama 1 bakul dan anak ke 2....satu bakul. Jadi baju tidak bercampur-campur dan senang nak cari (in case tak sempat lipat lagi).
  • Menggunakan perkhidmatan melipat baju. Pernah juga tengok iklan ni. Tapi bagi saya, tak perlu kot...Tak best juga kalau kain baju kita dihantar ke kedai atau rumah orang untuk dilipat, especially yang dalam-dalam atau yang kecik-kecik tu....iiiissshh! Lagipun melipat baju bukannya susah...cuma kadang kala ada sedikit malas.
  • Ambil pembantu rumah. Bukan saja kain baju akan dilipat, segala kerja rumah akan dibuat (ikut nasib la). Tapi.... saya tidak begitu selesa jika ada orang asing dalam rumah. Khidmat pembantu rumah bukanlah menjadi satu keperluan buat masa ini. Anak-anak pun dah besar, lagi pun..susah pula nak main kejar kejar dalam rumah nanti...hihi


Sekian. Wassalam.
gambar: Google



30 ulasan:

  1. PENAT JUGA NK MELIPAT BAJU YG BERTIMBUN-TIMBUN TU KAN FIDAH...ADA MESIN LIPAT BAJU OK JUGA KAN HEH..HEH..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alangkah senangnya kalau ada mesin lipat baju..
      Boleh tengok tv sambil goyang kaki..hihi
      Thanks Kak PI

      Padam
  2. Betul banget mrs. Fidah hal kecil dan gampang untuk dilakukan tapi terasa berat untuk dilakukan karena malasnya. :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul...bendanya senang..tapi nak buatnya malas..hihi

      Padam
  3. Lipat-lipat baju
    Kadang hati menggerutu
    Mengharap ada mesin membantu
    Itu juga aku setuju...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baju..
      Walau aku malas melipat mu
      Tetap ku buat selalu

      Padam
  4. Yang sabar aja mbak kan orang sabar itu disayang sang pencipta.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya..orang sabar di sayangi Tuhan

      Padam
  5. idea pembantu rumah bagus tu..kesian pada mr husband dan mrs wife yang asyik masak,kemas rumah dan kemas anak sebelum ke sekolah...nanti ada pembantu rumah mrs wife pula lebih masa untuk mr husband..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bestnya kalau ada pembantu rumah...
      Tapi saya tak suka sangat kalau ada orang asing..tu yg rela buat sendiri

      Padam
  6. Melipat baju adalah cabaran huhu... mmg mencabar... :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau tak pe..
      Bukan siket...bertingkek tingkek

      Padam
  7. hehe....kelelahan sangat rupanya dalam melipat pakaian yang bertumpuk setiap hari....insyaallah tahun depan saya akan ciptakan mesin lipat baju :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ada mesin lipat bajunya di hantar ke sini dong..
      Mau order 2 kontena :D

      Padam
  8. ada orang upah je orang rasanya tgk lokasi, ada yang murah sejam perkhidmatan. day maid orang panggil

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu pernah panggil...tapi bila anak dah makin besar ni...saja nak ajar dia org lipat sendiri

      Padam
  9. kalau dah ada mesin ni, bagitau ye hihiii

    BalasPadam
  10. Kaknoor pun tk gemo melipat baju biar memamsak seharian dprd melipat baju hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau saya pun, lebih rela masak dari lipat baju...hihi

      Padam
  11. Kita suka lipat baju sambil tengok TV. Hihi ! Tapi memang kan, kita ni girls suka basuh baju. Tapi lipatttttt, haishhhh susah nau. Kuikui. ☺

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak kalau lipat baju sambik tgk tv...slow siket..
      Sbb nk fokus kat TV...haha

      Padam
  12. ini seba ndak ada ya mb, coba kalo ada mesinnya wah, enakan dung plus didalamnya ada mesin nyetrika juga hehehehe, semua jadi berses seketika :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau siap dengan sterika...saya mau beli dulu.. :)

      Padam
  13. memang malas lipat baju ni..yup, memang buat time tengok TV.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak kalau buat sambil tgk tv...slow jadinya..silap2 tertido sekali..haha

      Padam
  14. saya pun malas juga . selalu je pujuk hati buat . Bila dah buat , jap je siapnya . tak sampai 5 minit pun . baju sendiri je ... heheheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bendanya tak susah..nak start tu yg malas siket

      Padam
  15. Lipat baju bersama family, salah satu kualiti time..sambil lipat kain, blh sembang2 hal masing2..wahh, so tradisional ..zmn sekrg anak2, bapa2 kyusuk dgn gadget masing2 kt rmh..huhu..sian mak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mula2 aja duduk sama2..lepas tu, tinggal la Mak sorang nak habiskan...huhu

      Padam

Google+ Followers

Pengikut