April 11, 2016

Kalaulah Ada Mesin Lipat Baju

Assalamualaikum

Melipat baju...satu tugas harian yang mudah tapi amat malas untuk melakukannya.
Tapi bila melihat kain baju yang sudah dibasuh bertimbun-timbun, sakit mata jugak. Anak cuma 2, tapi baju macam anak 13 orang :D
Nak tak nak harus dilipat dan dikemas juga.



Pernah juga cakap pada Cik Abang...
"Kalau ada orang jual mesin lipat baju, beli la satu...jadi mama ada lebih masa untuk pergi spa..eehh :D"

Jom kita semak tip-tip melipat baju terutamanya bagi yang tidak begitu rajin;
  • Lipatlah setiap hari supaya sekali lipat jumlahnya tidak banyak. Penat juga nak melipat jika yang asalnya tanah rata dah jadi busut, bukit atau gunung ganang.
  • Lipat baju sambil menonton tv. 2 in 1 kata orang. Kerja melipat baju beres, pada masa yang sama segala cerita kat tv baik filem omputeh, cerita hindustan, sinetron atau drama melayu...macam-macam boleh update
  • Ajak ahli keluarga lipat bersama. Berat sama dipikul, baju sama dilipat. Selain itu dapat juga mengajar anak-anak supaya lebih prihatin dan bertanggungjawab.
  • Buat konsep 1 orang, 1 bakul baju. Contohnya baju suami 1 bakul, isteri 1 bakul, anak pertama 1 bakul dan anak ke 2....satu bakul. Jadi baju tidak bercampur-campur dan senang nak cari (in case tak sempat lipat lagi).
  • Menggunakan perkhidmatan melipat baju. Pernah juga tengok iklan ni. Tapi bagi saya, tak perlu kot...Tak best juga kalau kain baju kita dihantar ke kedai atau rumah orang untuk dilipat, especially yang dalam-dalam atau yang kecik-kecik tu....iiiissshh! Lagipun melipat baju bukannya susah...cuma kadang kala ada sedikit malas.
  • Ambil pembantu rumah. Bukan saja kain baju akan dilipat, segala kerja rumah akan dibuat (ikut nasib la). Tapi.... saya tidak begitu selesa jika ada orang asing dalam rumah. Khidmat pembantu rumah bukanlah menjadi satu keperluan buat masa ini. Anak-anak pun dah besar, lagi pun..susah pula nak main kejar kejar dalam rumah nanti...hihi


Sekian. Wassalam.
gambar: Google



30 comments:

  1. PENAT JUGA NK MELIPAT BAJU YG BERTIMBUN-TIMBUN TU KAN FIDAH...ADA MESIN LIPAT BAJU OK JUGA KAN HEH..HEH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alangkah senangnya kalau ada mesin lipat baju..
      Boleh tengok tv sambil goyang kaki..hihi
      Thanks Kak PI

      Delete
  2. Betul banget mrs. Fidah hal kecil dan gampang untuk dilakukan tapi terasa berat untuk dilakukan karena malasnya. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...bendanya senang..tapi nak buatnya malas..hihi

      Delete
  3. Lipat-lipat baju
    Kadang hati menggerutu
    Mengharap ada mesin membantu
    Itu juga aku setuju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju..
      Walau aku malas melipat mu
      Tetap ku buat selalu

      Delete
  4. Yang sabar aja mbak kan orang sabar itu disayang sang pencipta.

    ReplyDelete
  5. idea pembantu rumah bagus tu..kesian pada mr husband dan mrs wife yang asyik masak,kemas rumah dan kemas anak sebelum ke sekolah...nanti ada pembantu rumah mrs wife pula lebih masa untuk mr husband..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya kalau ada pembantu rumah...
      Tapi saya tak suka sangat kalau ada orang asing..tu yg rela buat sendiri

      Delete
  6. Melipat baju adalah cabaran huhu... mmg mencabar... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak pe..
      Bukan siket...bertingkek tingkek

      Delete
  7. hehe....kelelahan sangat rupanya dalam melipat pakaian yang bertumpuk setiap hari....insyaallah tahun depan saya akan ciptakan mesin lipat baju :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada mesin lipat bajunya di hantar ke sini dong..
      Mau order 2 kontena :D

      Delete
  8. ada orang upah je orang rasanya tgk lokasi, ada yang murah sejam perkhidmatan. day maid orang panggil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu pernah panggil...tapi bila anak dah makin besar ni...saja nak ajar dia org lipat sendiri

      Delete
  9. kalau dah ada mesin ni, bagitau ye hihiii

    ReplyDelete
  10. Kaknoor pun tk gemo melipat baju biar memamsak seharian dprd melipat baju hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau saya pun, lebih rela masak dari lipat baju...hihi

      Delete
  11. Kita suka lipat baju sambil tengok TV. Hihi ! Tapi memang kan, kita ni girls suka basuh baju. Tapi lipatttttt, haishhhh susah nau. Kuikui. ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak kalau lipat baju sambik tgk tv...slow siket..
      Sbb nk fokus kat TV...haha

      Delete
  12. ini seba ndak ada ya mb, coba kalo ada mesinnya wah, enakan dung plus didalamnya ada mesin nyetrika juga hehehehe, semua jadi berses seketika :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau siap dengan sterika...saya mau beli dulu.. :)

      Delete
  13. memang malas lipat baju ni..yup, memang buat time tengok TV.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak kalau buat sambil tgk tv...slow jadinya..silap2 tertido sekali..haha

      Delete
  14. saya pun malas juga . selalu je pujuk hati buat . Bila dah buat , jap je siapnya . tak sampai 5 minit pun . baju sendiri je ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bendanya tak susah..nak start tu yg malas siket

      Delete
  15. Lipat baju bersama family, salah satu kualiti time..sambil lipat kain, blh sembang2 hal masing2..wahh, so tradisional ..zmn sekrg anak2, bapa2 kyusuk dgn gadget masing2 kt rmh..huhu..sian mak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 aja duduk sama2..lepas tu, tinggal la Mak sorang nak habiskan...huhu

      Delete

Google+ Followers

Followers