<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Tips Mencari Idea Baru

Mac 19, 2015

Tips Mencari Idea Baru

Assalamualaikum.


Mencari idea-idea baru untuk melakukan sesuatu?
Apa kata kalau kita cuba tips-tips ini. Manalah tahu, kalau-kalau boleh membantu....

  • Mencari Inspirasi. Carilah sumber inspirasi anda. Inspirasi penting untuk kita terus bersemangat dan memberikan idea-idea kreatif yang baru.
  • Cuba melihat masalah dari perspektif yang berbeza. Cara kita berfikir dan melihat sesuatu akan memberikan solusi yang berbeza. Cubalah. Mungkin ada idea-idea lain yang datang mencurah dan boleh membantu kita untuk menyelesaikan masalah dengan cara yang lebih kreatif.
  • Belajar. Educate yourself. Ada banyak caranya. Belajar di kelas formal, mencabar (challange) pendapat atau idea orang lain...tapi, tidaklah sampai berdebat, membaca buku dan yang paling mudah...baca blog rakan-rakan anda..huhu.
  • Berbincang dengan rakan. 2 heads are better than 1. Lebih banyak orang, lebih banyak idea.  Maka dengan itu, tidak salah kalau selalu mengadakan perbincangan bernas dengan rakan-rakan.
  • Get away from familiar places. Pergilah ke tempat lain.Sesetengah orang tidak suka duduk sepanjang masa di pejabat. Kalau diberikan flexilibility, boleh saja bekerja di luar pejabat, misalnya di cafe-cafe atau pun di rumah. Mana tau, dengan melihat suasana baru, akan menambahkan idea dan kerativiti.
  • Carilah Mentor. Carilah orang yang berpengalaman dan pakar dalam bidang yang cuba anda lakukan. Pasti ada banyak tips-tips yang bagus yang boleh dikongsi. Banyak pengalaman, luas pandangan...tak gitu?
  • Mencari inspirasi dari pesaing. 'Pesaing' tidak semestinya menjadi musuh. Berbincanglah tentang apa saja topik. Secara tidak langsung ada boleh lihat cara pemikiran mereka dan juga menganalisa apa yang perlu anda perbaiki.
  • Disconnet and clear your mind. Bebaskan diri anda dari masalah yang membebankan untuk sementara waktu. Berehatlah. Tenangkan fikiran. Pergi jauh kalau perlu. Ambillah masa. Dan ada banyak caranya...seperti pergi melancong, berjalan-jalan, bershopping, memanjakan badan di spa dan sebagainya.
  • Eksperimen. Sesetengah orang takut untuk mencuba sesuatu yang baru kerana takut gagal. Tapi, kegagalan akan memberikan pengalaman and pelajaran baru. Lebih banyak mencuba, lebih banyak kita belajar dan pastinya akan muncul idea-idea baru untuk menyelesaikan masalah dengan pelbagai cara.
  • Bersukan. Bersukan akan meningkatkan tahap adrenaline. The adrenaline boosts your energy and creativity. Lebih kreatif, maka lebih banyak idea. Jadi apa lagi..carilah pakaian dan kasut sukan anda......pergilah bersukan.
Itu saja tips untuk kali ini. Semoga bermanafaat.

Sekian. Wassalam
pic : google.

Label:

51 Ulasan:

Di 3/19/2015 10:56:00 PTG, Blogger Aldino Sya berkata...

Assalaamu 'alaikum..! Kak Fidah dari mana saja baru update postingan.. he.he.he

dari apa yang Kak Fidah jabarkan di atas saya tarik satu kesimpulan mendasar:

tapi, tidaklah sampai berdebat: yes
dengan melihat suasana baru: Yes
Pesaing: Yes
berpengalaman dan pakar dalam bidang: Yes

bershopping:? addoii.. Kak Fidah,.. ! ini kebiasaan kaum hawa kalau lagi pusing juga ..he.he.he

mencuba sesuatu yang baru: Yes

Bersukan ini apa Kak?.. tak tau... hihihihi..

Maap , baru sempat bertandang ke tempat Kak Fidah, soalnya lagi susun template baru..

 
Di 3/19/2015 11:04:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Salam Mr Aldino...saya sudah lihat template baru tu... :)
Shopping.. paling saya suka. Kadang-kadang, tak beli pun. Dapat lihat2 pun, sudah jadi terapi...huhu.
Alamak..bersukan = olahraga..Saya lupa di panggil olahraga di sana...
Terima kasih kunjungannya :)

 
Di 3/19/2015 11:17:00 PTG, Blogger Khai♥Rin : anies berkata...

Tang belajar tu mmg setuju.. bkn shj dpt ilmu br tp jg dpt tgkt kn kemahiran.lg 1 nk belajar ni x ssh lbh2 lg skrg seme berada d hjg jari ;-)

 
Di 3/19/2015 11:31:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setuju. Kalau nak belajar..macam2 cara ada sekarang..Kesemuanya mudah dan dihujung jari.
Thanks Anies :)

 
Di 3/20/2015 12:36:00 PG, Blogger Cilembu thea berkata...

akhir-akhir ini memang sedang mati gaya hingga ide juga ikutan mati, dengan membaca artikel mengenai tips mencari ide baru, ide-ide yang diharapkan akan muncul dengan senang hati.

 
Di 3/20/2015 12:40:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Moga akan bertambah idea-idea nya ya Mang...
Saya tunggu posting seterusnya
Terima kasih kunjungan dan komennya :)

 
Di 3/20/2015 06:44:00 PG, Anonymous mrhanafi berkata...

saya nak cuba disconnect problem lepas ini..semangat boleh lemah juga kerana mind not clear...ahh stress tulis rojak macam nie,

 
Di 3/20/2015 08:08:00 PG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Ide datang baru
Dari segala penjuru
Karena hati tak ragu
Mendapatkan ilmu

 
Di 3/20/2015 10:38:00 PG, Blogger Rianda Prayoga berkata...

Saya sepakat tuh sama tips :Disconnet and clear your mind. Jiwa dan raga ini perlu juga di rehatkan, agar pikiran kembali fresh. Dan ide2 baru muncul kembali..

 
Di 3/20/2015 11:57:00 PG, Blogger Nurul Hidayah berkata...

Kadang2 ketuk2 kepala ni bagi idea kuar.. kadang tu idea banyak, masa plak takde.. hahaa

 
Di 3/20/2015 03:28:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Setuju.. cara2 ni semua mmg boleh menyeru idea baru dtg.. idea baru ni mmg penting. Klu tak, jadi kurang kick apa2 yg kita nk lakukan kan.. :)

 
Di 3/21/2015 12:00:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mendapat kan ilham baru
Juga ilmu
Sangat penting bagi ku
Terima kasih Bu Guru :)

 
Di 3/21/2015 12:01:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setuju juga..kadang2 perlu berehat sebentar..dan selepas itu boleh memulakan sesuatu yang baru...start fresh
Terima kasih kunjungan dan komennya :)

 
Di 3/21/2015 12:03:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ikut2 nasib jugak kan Nurul...
Moga2 lepas ni..bertambah idea2 baru dan segar..
Thanks :)

 
Di 3/21/2015 12:07:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jangan stress Bro..
Mungkin juga perlu rehat2 kan minda dulu..lepas tu boleh start fresh
Moga suksess & thanks :)

 
Di 3/21/2015 12:09:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Menyeru idea baru..penting tu
Betul...kadang2 tu memang perlukan kelainan, baru boleh dpt idea2 yang berbeza siket kot...huhu
Thanks Khir :)

 
Di 3/21/2015 06:12:00 PG, Blogger Aldino Sya berkata...

.. dipegang-pegang juga pasti tenang ya Kak..walau tak beli.. huhuhu

jangan bilang-bilang ya Kak.., 'Bersukan'
Kak Fidah diam saja... hihihihhi

 
Di 3/21/2015 08:45:00 PG, Blogger santika fadilah berkata...

paling sering saya dapat inspirasi dari point 4 dan 5 diatas, banyak bercakap sesama rekan, or berkunjung rakan bloger menghasilkan idea baru.. yang lainnya saya coba terapkan, makasih kak..

 
Di 3/21/2015 07:29:00 PTG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

ya,,stress handle banyak blog la tu..

 
Di 3/22/2015 02:23:00 PG, Blogger Aidil Cakep berkata...

ane paling susah ini sob kalau cari idea, untung saja ane nemuin tips ini, makasih banyak sob buat info nya

 
Di 3/22/2015 08:12:00 PG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Ilham baru itu ilmu
Penting untuk bumbu
Senyum-senyum idemu
Jadi senyum terimakasih juga untukmu

 
Di 3/22/2015 09:55:00 PG, Blogger paridah berkata...

dlm mimpi juga kdg kita mndpt ilham yg mmberikn ide yg boleh dikembangkn...tapi bukan selalu kan fidah..heh..heh..

 
Di 3/23/2015 12:21:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Itu window shopping namanya Mr Aldino...kalau belum jumpa yang boleh di beli..ya shopping lagi...cari lagi. Mudah-mudahan akan jumpa juga...in Shaa Allah

Ini lagi bersukan ni..main game volleyball di handphone.. :)

 
Di 3/23/2015 12:22:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Moga hilang stressnya cepat2 :)

 
Di 3/23/2015 12:23:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Maaf ya
Masih belum ke sana
Internet saya
Slow macam kura-kura :D

 
Di 3/23/2015 12:25:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima kasih kunjungannya Santika :)
Moga2 mendapat ilham..
Maaf belum balas komen di sana

 
Di 3/23/2015 12:25:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Moga2 bermanafaat.
Terima kasih kunjungannya.
salam kenal :)

 
Di 3/23/2015 12:27:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Best jugak kalau dapat macam tu Kak Paridah...Ilham jugak tu
Terima kasih komennya :)

 
Di 3/23/2015 08:57:00 PG, Blogger Cetusan Minda berkata...

saya selalunya selepas bangun tidor di pagi hari ...

 
Di 3/23/2015 11:01:00 PG, Blogger Roli Supiawan berkata...

Makasih banyak buat infonya ya :)
Ohya blog anda sudah saya follow, mohon follow juga blog saya terimakasih

 
Di 3/23/2015 01:00:00 PTG, Blogger Dewi Elsawati berkata...

Mencari mentor itu gampang-gampang susah :D

 
Di 3/23/2015 04:20:00 PTG, Blogger Bunda a.k.a KN berkata...

Kadang tu inspirasi tu datang tanpa diundang...kadang tu inspirasi dicari tapi senang pulak nak menghilang...

 
Di 3/24/2015 02:01:00 PG, Blogger tiga lalat berkata...

Salam. Hhe info terbaik begini ;)

 
Di 3/24/2015 03:34:00 PG, Blogger Taqorrub Ubaidillah berkata...

ide inspirasi ane biasa nya muncul kalau ane lagi merenung sob, kadang pas lagi buang air besar juga tiba-tiba muncul, sehingga ane sering catat ide ide baru tersebut untuk dijadikan sebagai sebuah tulisan keren di blog ane hehee

 
Di 3/24/2015 08:21:00 PG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Semoga kura-kuranya
Melihat burung dara
Dan membantu anda
Lebih cepat kemana-mana

 
Di 3/24/2015 02:03:00 PTG, Blogger Sylarius Yusof berkata...

Nak cari idea untuk menulis pun sama. Dari tercongok depan monitor tanpa sebarang isi, baik pergi buat kerja lain. InsyaAllah time tu idea akan mencurah-curah masuk.

 
Di 3/25/2015 04:48:00 PG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

perbanyakkan baca bulku dan blogwallking...akan ada idelah tu,

 
Di 3/25/2015 04:49:00 PG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

kalau jumpa fidah (opss..baca blog Fidah) boleh hilang stress.

 
Di 3/25/2015 09:46:00 PG, Blogger Maria Firdz berkata...

Nice entry..

 
Di 3/25/2015 02:14:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Thanks Maria :)

 
Di 3/25/2015 02:15:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Yup..good tips
Thanks HB :)

 
Di 3/25/2015 02:17:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kadang2 tengah sapu sampah pun boleh dapat idea...
Thanks Sylarius :)

 
Di 3/25/2015 02:18:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Di situ pun bisa muncul Ilham ya Mas...
Terima kasih kunjungannya :)

 
Di 3/25/2015 02:19:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Fresh tu CM :)

 
Di 3/25/2015 02:20:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

In shaa Alah. nanti saya follow
terima Kasih :)

 
Di 3/25/2015 02:23:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Tapi kalau berjumpa yang bagus..lumayan juga kan..
Thanks Miss. Salam Kenal :)

 
Di 3/25/2015 02:24:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sebab tu perlunya sumber inspirasi...
Terima kasih kunjungannya Bunda :)

 
Di 3/25/2015 02:25:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima kasih.
Salam kenal juga :)

 
Di 3/26/2015 10:02:00 PG, Blogger Abdullah Al Pinrany berkata...

idea memang sering kali kita blank tak tahu nak tulis apa pun

 
Di 3/26/2015 11:10:00 PTG, Blogger Lynn Munir berkata...

Saya memang dah kering idea dan kering semangat ni Fidah.
Tapi nak tinggal rindu, nak dibuang sayang. Jadi sesekali je le buat up date.

 
Di 3/27/2015 08:10:00 PTG, Blogger hainom OKje berkata...

Teringin pulak nak buat entri kat kedai mamak hihi.....mencari suasana baru, mungkin mencurah curah ideanya, sapa tau ye dak....

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama