March 15, 2015

Bintang Malam


BINTANG MALAM

Antara matahari dan juga rembulan
Ku pilih bintang yang berkelipan
Cahayanya terang menghias maya
Tebarkan pesona di cakrawala

Hamparan bintang jauh di langit
Gemilang sinarnya munusuk kalbu
Rona malam indah berkilauan
Betapa agungnya ciptaan Tuhan

Wahai bintang yang beribu

Berikan cahaya mu, terangi malam ku
Bangunkan aku dari lamunan
Mencari hakikat, segunung harapan




Fidah Shah
@15 March 2015

Pic : Google




This entry was posted in

54 comments:

  1. nie lagu ke sajak..?..tapi bait katanya memang best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sajak Bro...huhu
      Baru2 nak belajar...thanks :)

      Delete
    2. wah..baguslah kalau dah boleh tulis sajak..ramai juga yang nak baca tu..

      Delete
    3. Thanks HB...baru2 nak mula ni.

      Delete
    4. ur welcome..teruskan usaha murni Fidah

      Delete
  2. Puitis.. bintang pujaan hatiku.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak..Sifu datang..huhu :D
      Baru nak belajar, Khir. Sambil2 tambah vocab...thanks

      Delete
    2. siapa pujaan hati tuan KK?...ada ape ke nie.

      Delete
    3. Puan Mem dia ler..
      Tak ada apa...Tok Guru saya tu :)

      Delete
    4. oh..nasib baik macam tu..hilang jeles saya.he..he..sekadar bergurau jak bah!

      Delete
  3. amboi! puitis jer...rupanya jenis yang ada taman dalam hati jugak ni yea...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali sekala...hehe..
      Tetiba teringin pulak nak berpuisi. Terima kasih kunjungannya ya :)

      Delete
    2. hu..hu...dalam taman ada hati..
      ada maksudnya tu.

      Delete
    3. Lebih kurang dalam hati ada taman...

      Delete
  4. wah , ada skill bersajak ... saya juga suka melihat bintang . klu blh bumbung bilik tu transparent . blh la tgk bintang sambil terlentang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jugak bumbung tranparent..nampak direct bintang2 di angkasa raya..
      Tapi..jgn nampak benda 'seram' sudah la..atut...huhu :D

      Delete
    2. kalau atap bocor memang nampak bintang pada waktu malam..

      Delete
    3. Kalau hujan...masak lar..Nak cari tempayan kasi tadah..hoho :D

      Delete
  5. Replies
    1. Baru nak belajar Anis..hehe :)
      Thanks

      Delete
  6. wah puisi nan sgt indah baru2 anak2 balik kampung membenang tikar di halaman melihat bintang2 di langit mlm indah sungguh berkerlipan...la ni cuaca cerah mlm trg dgn sinaran bintang2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallah..mesti cantik kan Kak Paridah..Menarik jugak aktiviti macam tu..
      thanks :)

      Delete
  7. puisinya bagus juga kak, kalau kakak buat label kumpulan puisi, saya sangat senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus juga idea tu ya Santika....tapi baru-baru nak mula ni.
      Terima kasih komen dan kunjungannya :)

      Delete
  8. Bintang-bintang pemilik malam
    Aku titip seuntai salam
    Tanda rindu dari hati terdalam
    Buat seorang yang kudamba sejak silam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Mba Ayu
      Juga sifu ku
      Atas kunjungan mu

      Puisi puisi mu selalu
      Menjadi inspirasi ku
      Thank You :)

      Delete
    2. Terimakasih kembali
      Semoga inspirasi
      Selalu bersemi
      Indah dan bahagiakan hati

      Delete
    3. Semoga ilmu diberkati
      Bahagia sekali
      Hati ini...

      Delete
    4. Amin....

      Bahagia pasti terjamin
      Dari ilmu sudah mungkin

      Delete
  9. Replies
    1. Moga tak terlepas dari gengaman...hoho
      Thanks Lin..lama tak dengar cerita. Apa khabar?

      Delete
  10. Semoga maju jaya....puitis betul...ingat lagu tadi...kalau ada rezeki, boleh jadi lagu ni...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin..thanks MPA
      Baru belajar ni :)

      Delete
  11. Replies
    1. Selamat petang kak paridah...semoga sihat2 selalu

      Delete
  12. indahnya susunan puisi tu Fidah.. terbuai perasaan Nurul ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nurul. Sorry lama tak ke sana. Baru activate semula my G+...

      Delete
    2. It sokay Fidah :) harap semuanya ok je.. ^__^

      Delete
  13. Bintang malam cantik nian Ciptaan Allah SWT

    ReplyDelete
  14. Anak sasterawan ke? Manalah tau sedara mara Usman Awang ke kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bau2 bachang pun tak de...huhu
      Jauh perjalanan tu
      Thanks Okje :)

      Delete
  15. Replies
    1. Baru2 nak belajar Yan..hihi
      Thanks :)

      Delete
  16. Ada bakat yg blh di ketengahkan huhuu.. salam kenal.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal. Thanks sudi singgah :)

      Delete
  17. salam cik kak fidah,
    sila emel wak psl Top Commentator boleh?

    3lalat@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Peneman di kala suram
    Penunjuk arah yang hilang

    ReplyDelete
  19. Bintang malam ini lebih indah dari bintang malam kemarin,,,

    ReplyDelete