March 19, 2015

Tips Mencari Idea Baru

Assalamualaikum.


Mencari idea-idea baru untuk melakukan sesuatu?
Apa kata kalau kita cuba tips-tips ini. Manalah tahu, kalau-kalau boleh membantu....

  • Mencari Inspirasi. Carilah sumber inspirasi anda. Inspirasi penting untuk kita terus bersemangat dan memberikan idea-idea kreatif yang baru.
  • Cuba melihat masalah dari perspektif yang berbeza. Cara kita berfikir dan melihat sesuatu akan memberikan solusi yang berbeza. Cubalah. Mungkin ada idea-idea lain yang datang mencurah dan boleh membantu kita untuk menyelesaikan masalah dengan cara yang lebih kreatif.
  • Belajar. Educate yourself. Ada banyak caranya. Belajar di kelas formal, mencabar (challange) pendapat atau idea orang lain...tapi, tidaklah sampai berdebat, membaca buku dan yang paling mudah...baca blog rakan-rakan anda..huhu.
  • Berbincang dengan rakan. 2 heads are better than 1. Lebih banyak orang, lebih banyak idea.  Maka dengan itu, tidak salah kalau selalu mengadakan perbincangan bernas dengan rakan-rakan.
  • Get away from familiar places. Pergilah ke tempat lain.Sesetengah orang tidak suka duduk sepanjang masa di pejabat. Kalau diberikan flexilibility, boleh saja bekerja di luar pejabat, misalnya di cafe-cafe atau pun di rumah. Mana tau, dengan melihat suasana baru, akan menambahkan idea dan kerativiti.
  • Carilah Mentor. Carilah orang yang berpengalaman dan pakar dalam bidang yang cuba anda lakukan. Pasti ada banyak tips-tips yang bagus yang boleh dikongsi. Banyak pengalaman, luas pandangan...tak gitu?
  • Mencari inspirasi dari pesaing. 'Pesaing' tidak semestinya menjadi musuh. Berbincanglah tentang apa saja topik. Secara tidak langsung ada boleh lihat cara pemikiran mereka dan juga menganalisa apa yang perlu anda perbaiki.
  • Disconnet and clear your mind. Bebaskan diri anda dari masalah yang membebankan untuk sementara waktu. Berehatlah. Tenangkan fikiran. Pergi jauh kalau perlu. Ambillah masa. Dan ada banyak caranya...seperti pergi melancong, berjalan-jalan, bershopping, memanjakan badan di spa dan sebagainya.
  • Eksperimen. Sesetengah orang takut untuk mencuba sesuatu yang baru kerana takut gagal. Tapi, kegagalan akan memberikan pengalaman and pelajaran baru. Lebih banyak mencuba, lebih banyak kita belajar dan pastinya akan muncul idea-idea baru untuk menyelesaikan masalah dengan pelbagai cara.
  • Bersukan. Bersukan akan meningkatkan tahap adrenaline. The adrenaline boosts your energy and creativity. Lebih kreatif, maka lebih banyak idea. Jadi apa lagi..carilah pakaian dan kasut sukan anda......pergilah bersukan.
Itu saja tips untuk kali ini. Semoga bermanafaat.

Sekian. Wassalam
pic : google.

51 comments:

  1. Assalaamu 'alaikum..! Kak Fidah dari mana saja baru update postingan.. he.he.he

    dari apa yang Kak Fidah jabarkan di atas saya tarik satu kesimpulan mendasar:

    tapi, tidaklah sampai berdebat: yes
    dengan melihat suasana baru: Yes
    Pesaing: Yes
    berpengalaman dan pakar dalam bidang: Yes

    bershopping:? addoii.. Kak Fidah,.. ! ini kebiasaan kaum hawa kalau lagi pusing juga ..he.he.he

    mencuba sesuatu yang baru: Yes

    Bersukan ini apa Kak?.. tak tau... hihihihi..

    Maap , baru sempat bertandang ke tempat Kak Fidah, soalnya lagi susun template baru..

    ReplyDelete
  2. Salam Mr Aldino...saya sudah lihat template baru tu... :)
    Shopping.. paling saya suka. Kadang-kadang, tak beli pun. Dapat lihat2 pun, sudah jadi terapi...huhu.
    Alamak..bersukan = olahraga..Saya lupa di panggil olahraga di sana...
    Terima kasih kunjungannya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. .. dipegang-pegang juga pasti tenang ya Kak..walau tak beli.. huhuhu

      jangan bilang-bilang ya Kak.., 'Bersukan'
      Kak Fidah diam saja... hihihihhi

      Delete
    2. Itu window shopping namanya Mr Aldino...kalau belum jumpa yang boleh di beli..ya shopping lagi...cari lagi. Mudah-mudahan akan jumpa juga...in Shaa Allah

      Ini lagi bersukan ni..main game volleyball di handphone.. :)

      Delete
  3. Tang belajar tu mmg setuju.. bkn shj dpt ilmu br tp jg dpt tgkt kn kemahiran.lg 1 nk belajar ni x ssh lbh2 lg skrg seme berada d hjg jari ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Kalau nak belajar..macam2 cara ada sekarang..Kesemuanya mudah dan dihujung jari.
      Thanks Anies :)

      Delete
  4. akhir-akhir ini memang sedang mati gaya hingga ide juga ikutan mati, dengan membaca artikel mengenai tips mencari ide baru, ide-ide yang diharapkan akan muncul dengan senang hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga akan bertambah idea-idea nya ya Mang...
      Saya tunggu posting seterusnya
      Terima kasih kunjungan dan komennya :)

      Delete
  5. saya nak cuba disconnect problem lepas ini..semangat boleh lemah juga kerana mind not clear...ahh stress tulis rojak macam nie,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan stress Bro..
      Mungkin juga perlu rehat2 kan minda dulu..lepas tu boleh start fresh
      Moga suksess & thanks :)

      Delete
    2. ya,,stress handle banyak blog la tu..

      Delete
    3. Moga hilang stressnya cepat2 :)

      Delete
    4. kalau jumpa fidah (opss..baca blog Fidah) boleh hilang stress.

      Delete
  6. Ide datang baru
    Dari segala penjuru
    Karena hati tak ragu
    Mendapatkan ilmu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mendapat kan ilham baru
      Juga ilmu
      Sangat penting bagi ku
      Terima kasih Bu Guru :)

      Delete
    2. Ilham baru itu ilmu
      Penting untuk bumbu
      Senyum-senyum idemu
      Jadi senyum terimakasih juga untukmu

      Delete
    3. Maaf ya
      Masih belum ke sana
      Internet saya
      Slow macam kura-kura :D

      Delete
    4. Semoga kura-kuranya
      Melihat burung dara
      Dan membantu anda
      Lebih cepat kemana-mana

      Delete
  7. Saya sepakat tuh sama tips :Disconnet and clear your mind. Jiwa dan raga ini perlu juga di rehatkan, agar pikiran kembali fresh. Dan ide2 baru muncul kembali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju juga..kadang2 perlu berehat sebentar..dan selepas itu boleh memulakan sesuatu yang baru...start fresh
      Terima kasih kunjungan dan komennya :)

      Delete
  8. Kadang2 ketuk2 kepala ni bagi idea kuar.. kadang tu idea banyak, masa plak takde.. hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut2 nasib jugak kan Nurul...
      Moga2 lepas ni..bertambah idea2 baru dan segar..
      Thanks :)

      Delete
  9. Setuju.. cara2 ni semua mmg boleh menyeru idea baru dtg.. idea baru ni mmg penting. Klu tak, jadi kurang kick apa2 yg kita nk lakukan kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menyeru idea baru..penting tu
      Betul...kadang2 tu memang perlukan kelainan, baru boleh dpt idea2 yang berbeza siket kot...huhu
      Thanks Khir :)

      Delete
  10. paling sering saya dapat inspirasi dari point 4 dan 5 diatas, banyak bercakap sesama rekan, or berkunjung rakan bloger menghasilkan idea baru.. yang lainnya saya coba terapkan, makasih kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kunjungannya Santika :)
      Moga2 mendapat ilham..
      Maaf belum balas komen di sana

      Delete
  11. ane paling susah ini sob kalau cari idea, untung saja ane nemuin tips ini, makasih banyak sob buat info nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga2 bermanafaat.
      Terima kasih kunjungannya.
      salam kenal :)

      Delete
  12. dlm mimpi juga kdg kita mndpt ilham yg mmberikn ide yg boleh dikembangkn...tapi bukan selalu kan fidah..heh..heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugak kalau dapat macam tu Kak Paridah...Ilham jugak tu
      Terima kasih komennya :)

      Delete
  13. saya selalunya selepas bangun tidor di pagi hari ...

    ReplyDelete
  14. Makasih banyak buat infonya ya :)
    Ohya blog anda sudah saya follow, mohon follow juga blog saya terimakasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Alah. nanti saya follow
      terima Kasih :)

      Delete
  15. Mencari mentor itu gampang-gampang susah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kalau berjumpa yang bagus..lumayan juga kan..
      Thanks Miss. Salam Kenal :)

      Delete
  16. Kadang tu inspirasi tu datang tanpa diundang...kadang tu inspirasi dicari tapi senang pulak nak menghilang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu perlunya sumber inspirasi...
      Terima kasih kunjungannya Bunda :)

      Delete
  17. Salam. Hhe info terbaik begini ;)

    ReplyDelete
  18. ide inspirasi ane biasa nya muncul kalau ane lagi merenung sob, kadang pas lagi buang air besar juga tiba-tiba muncul, sehingga ane sering catat ide ide baru tersebut untuk dijadikan sebagai sebuah tulisan keren di blog ane hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di situ pun bisa muncul Ilham ya Mas...
      Terima kasih kunjungannya :)

      Delete
  19. Nak cari idea untuk menulis pun sama. Dari tercongok depan monitor tanpa sebarang isi, baik pergi buat kerja lain. InsyaAllah time tu idea akan mencurah-curah masuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 tengah sapu sampah pun boleh dapat idea...
      Thanks Sylarius :)

      Delete
  20. perbanyakkan baca bulku dan blogwallking...akan ada idelah tu,

    ReplyDelete
  21. idea memang sering kali kita blank tak tahu nak tulis apa pun

    ReplyDelete
  22. Saya memang dah kering idea dan kering semangat ni Fidah.
    Tapi nak tinggal rindu, nak dibuang sayang. Jadi sesekali je le buat up date.

    ReplyDelete
  23. Teringin pulak nak buat entri kat kedai mamak hihi.....mencari suasana baru, mungkin mencurah curah ideanya, sapa tau ye dak....

    ReplyDelete