November 08, 2015

Benarkah Putih Lambang Kesucian?

Assalamualaikum



Warna putih sering dikaitkan dengan kesucian dan keamanan. Ia merupakan lambang kedamaian, kesederhanaan, kesempurnaan dan kebersihan.

Warna putih juga dikatakan menjadi salah satu dari warna kegemaran Rasulullah SAW
"Pakailah pakaian yang berwarna putih kerana warna putih itu termasuk daripada sebaik-baik pakaian" - HR Abu Dawud dan Tarmidzi

Maka tidak hairan juga warna putih menjadi pilihan dan kebanggaan umat Islam. Contohnya warna telekung dan jubah biasanya adalah dari warna putih.

Keindahan warna putih memang sudah lama diakui. Bukan sahaja untuk pakaian, bahkan untuk rumah dan juga hiasan interior. Warna putih dikatakan dapat memberikan kesan yang lebih terang, lapang dan bersih. Ruang yang demensi ukurannya agak terbatas, akan kelihatan lebih besar dan luas dengan efek warna putih. Tapi masalahnya, dinding dan hiasan warna putih biasanya akan kelihatan cepat kotor dan memerlukan penjagaan yang lebih rapi.

Sesiapa yang sukakan warna putih biasanya adalah seorang yang tenang dan mudah berkawan dengan sesiapa juga. Malah, ramai juga yang mengkagumi golongan ini kerana sifat anggunnya. Mereka dikatakan tidak sombong dan suka membantu sesiapa yang memerlukan pertolongan.

Gambar : Google

Kalau wanita, pasti dikaitkan dengan bunga. Contohnya bunga mawar. Mawar putih adalah lambang kesetiaan dan ketulusan. Ia dikatakan lambang hati yang penuh keikhlasan dan kejujuran...(eerrmm dalam makna tu). Dan pasti hati menjadi kembang berbunga-bunga sekiranya mendapat sejambak mawar putih dari orang-orang tersayang :)

Kalau BARLI PUTIH? (baca : whitebarley)...itu nama blog akak. Blog picisan ini kadang kala di update dan kadang kala sepi, bergantung pada tahap kerajinan empunyanya...huhu

Kalau SELIMUT PUTIH?. Biasanya dikaitkan dengan kematian. Dengar lirik lagu pun sepatutnya insaf. " Bila Izrail datang memanggil. Jasad terkubur di pembaringan".... :(

Sekian. Wassalam.





68 comments:

  1. Kdg2 suka hitam, tapi putih mmg mendamaikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hitam nampak misteri, putih itu mendamaikan

      Delete
  2. kaknoor pun suka putih jugak
    happy weekend fidah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Isnin Kak Noor. Putih itu menawan..

      Delete
  3. Putih nmpak sangat match kt apa2 warna pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Sesuai di matchkan di mana2

      Delete
  4. putih nampak suci bersih...kata guru sains putih bukan warna...ntahlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah juga dengar orang kata..putih itu warna tanpa warna :)

      Delete
  5. saya sukak dengan warna putih mbak, karena manusia pertama dilahirkan ibarat kertas putih tanpa tanpa noda, artinya suci dari dosa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simbolik kan warna putih. Datang ibarat kertas putih, pergi nanti hanya membawa kain putih.

      Delete
    2. wah, memang sudah begitu ya mbak, lahir ibarat kertas putih begitu pergi juga, sampai di surga pasti pakaian putih juga :)

      Delete
    3. In shaa Allah..
      Terima kasih kunjungannya :)

      Delete
  6. tular, tungu gak lama x updet blog mak nih., tetibe je betimbun entry baru erk ? ., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lately ni tak berapa busy. Bolehlah hapdet entry :)

      Delete
  7. enak sih pakaian putih, gampang masukin ke warna yang lain. ya tapi kayak yang di bahas diatas, gampang kotor. initinya warna putih butuh perawatan lebih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang suci dan terpelihara harus dijaga rapi..selalunya begitu

      Delete
  8. betul...putih lambang kesucian...kalau kotor sikit pun jelas nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dinding rumah kaler putih, memang tercalar hati bila tengok anak conteng...huhu

      Delete
  9. Saya suka warna putih
    Selain suci juga lambang bersih...

    ReplyDelete
  10. Selain biru.. SS pengemar putih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam langit biru ada awan kepul2.... :)

      Delete
  11. warna putih mmg cantik. nampak bersih

    ReplyDelete
  12. hi ☺
    I'm newbie and please support me.
    please visit my blog. have a nice day ♥
    smartiesmoo.blogspot.kr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Done :)
      Thanks for reading my blog.

      Delete
  13. sangat setuju jika warna putih dianggap warna yang suci, coba kalau warna hitam yang suci...serem dan menakutkan dong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warna hitam boleh jadi mistik ya....

      Delete
  14. Dekat manalah sekarang selimut putih kak yan berada ye...hanya Allah yang tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...satu perkara yang kita sering buat2 lupa...takut eh

      Delete
  15. lambang kesucian kot sebab tu orang pakai untuk kematian juga kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin juga. Banyak mana harta sekali pun, pulang nanti hanya bersama kain putih...

      Delete
  16. saya suka kereta berwarna putih dan wanita yang berkulit putih...mana mau cari he..he...?

    ReplyDelete
  17. Warna putih itu bikin nyaman, bikin adem dan nggak bikin panas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Warna putih boleh buat rasa nyaman :)

      Delete
  18. putih nampak cantik..
    kemas dan bersih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putih nampak bersih..akak suka :)
      p/s : dah lama sobri x bersiaran

      Delete
  19. Selain pink..mummy suka putih gakk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kombinasi putih pink pun chantik meletops mummy :)

      Delete
  20. Putih gak lambang seorang yang pembersih... heehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..biasanya gitwe. Sebab putih ni susah siket nak maintain..kena rajin orangnya :)

      Delete
  21. Suka tengok orang bergigi putih... berseri senyuman.....
    Putih lagi...

    ReplyDelete
  22. warna putih kalau dalam cerita seram jadi uniform hantu jer..hehehehehe. apapun putih ni boleh matching dengan semua warna mungkin juga penggemar putih boleh bergaul dengan sesiapa saja.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya penggemar warna putih ni...tulus mulus orangnya...hihi

      Delete
  23. satu masa dulu baju saya byk wana putih ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak banyak baju putih...takut melebar nampak..haha

      Delete
  24. Sekarang ni okje suka pulak warna putih FS....tengok jiran cat rumah dia dengan warna white barley ni mcm cantik pulak. Mmg betul nampak luas rumah jadinya. Tulah, tetiba teringin pulak nak cat rumah sendiri hihi....Tunggulah duit turun dari langit hihi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak....white barly memang cantik...lalala :D

      Delete
  25. Kalau selimut putih tu rasa seram pula.. Hehe.. Warna putih melambangkan kesucian dan keluhuran..

    ReplyDelete
  26. suka warna putih... suci, bersih.. lambang kebersihan...:):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu orang kata putih lambang kesucian...

      Delete
  27. putih - warna yg misteri..boleh absorb semua colour..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu kata...warna putih tak menyerap haba

      Delete
  28. ky suka yg putih..perabut pun kebanyakkannya warna putih..
    tapi cukup tak suka Qu putih..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...marah lak ahkak tu nanti...hihi

      Delete
  29. Putih itu cantik... quputih.. quputih huhu..

    ReplyDelete