<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Kuning Bukan Kerana BERSIH

Ogos 30, 2015

Kuning Bukan Kerana BERSIH



Entri ini tiada kaitan dengan perhimpunan Bersih 4.0 yang diadakan diadakan di Kuala Lumpur.

Saya hanya ingin kongsikan resipi ikan patin tempoyak yang selalu menjadi hidangan kalau balik kampung. Saja nak tepek resipi kat sini sebagai rujukan. Lagipun ni resipi warisan turun temurun :)

Bahan-bahan:

  • Seekor ikan patin (sederhana besar. Anggaran berat dalam 900gm - 1kg)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3 ke 4 sudu tempoyak
  • Segenggam daun kesum
  • 10 biji cili padi (boleh tambah kalau nak lagi pedas)
  • 1 asam keping
  • 4 cawan air
  • Garam secukup rasa

Cara-cara:
  • Tumbuk cili padi dan kunyit hidup. Kemudian masukkan tempoyak dan gaul rata.
  • Masukkan air dan kesemua bahan yang digaul rata tadi ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana.
  • Masukkan ikan. Biar sampai menggelegak. Masukkan daun kesum.
  • Masukkan garam secukup rasa.
  • Tunggu hingga kuah pekat (mengikut cita rasa masing-masing)

Sekian. Selamat mencuba.



Label:

30 Ulasan:

Di 8/31/2015 02:05:00 PG, Blogger Bunda_nora berkata...

Sedapnyer....
ikan patin ni goreng garing2 pun sodap...

 
Di 8/31/2015 07:18:00 PG, Anonymous Ummiseri berkata...

Ikan patin ni mmg sedap, tetapi kekadang ada rasa mcm hanyir sikit dan hanya beberapa kedai yg sy pilih yg mmg tidak mempunyai rasa tersebut. Nak masak ikan ni x berapa reti

 
Di 8/31/2015 07:58:00 PG, Blogger Wak Lat berkata...

wak kureng sikit mamam ikan patin nih., huhu2

selamat hari merdeka 2015, semoga negara akan tetep aman damai sejahtera sentosa senantiasa., aminn

 
Di 8/31/2015 10:40:00 PG, Blogger paridah berkata...

sedapnya patin tempoyak makan bersama keluarga xcukup nasi tentunya.

 
Di 8/31/2015 11:19:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu Bunda..
Kalau goreng pun sodap..nyum2
Thanks Bunda :)

 
Di 8/31/2015 11:21:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Nak basuh ikan air tawar ni memang leceh siket. Selalunya cuci bersih2 especially part kepala. Lepas tu basuh dengan air asam limau...
Thanks Ummiseri :)

 
Di 8/31/2015 11:23:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Aamiin...moga negara kita terus aman makmur.

Mula2 dulu tekak jawa saya ni pun tak berapa nak terima...lama2 dah ok..:)
Thanks Wak :)

 
Di 8/31/2015 11:24:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau ada sambal hitam...nasi pulak panas2...ppeerrgghhh. Terbaek... :)
Thanks Kak Paridah :)

 
Di 8/31/2015 12:06:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

Thanks for the tips, tapi sayang sekali aku nggak suka makan ikan :(

 
Di 8/31/2015 12:22:00 PTG, Blogger Muhammad Albar berkata...

nampak dia aja sudah enak, apalagi makannya

 
Di 8/31/2015 06:28:00 PTG, Blogger ejulz berkata...

perghhh.. sedap.. masak tempoyak..

Entry terkini
1. "Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan"
2. "Lantai Cilik Musim Ke-3"




 
Di 8/31/2015 11:37:00 PTG, Blogger OKje berkata...

Wowww sedapnya patin tempoyak FS..... kalau okje suka buh kuah banjir, last sekali hirup kuah. Pergh....nikmat sungguh....

Tak payah kasi bawang yeh FS....

 
Di 9/01/2015 04:07:00 PG, Blogger Unknown berkata...

hm, enaknya.. hehe

 
Di 9/01/2015 07:58:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Rugi tak makan ikan Zee...sedap :)
Thanks :)

 
Di 9/01/2015 07:58:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Memang enak...lebih lagi kalau pedas...
Thanks Em Albar :)

 
Di 9/01/2015 07:59:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Masak tempoyak sedap..kalau goreng pun sodap.
Thanks ejulz :)

 
Di 9/01/2015 08:03:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kena letak kuah banyak baru best. Kuah pulak kena pekat siket...hihi
Tak payah bawang..cuma tumbuk cili & kunyit + gaul dgn tempoyak.
Thanks Okje :)

 
Di 9/01/2015 08:04:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan cuba resepinya Miss
Thanks Yeni Safira :)

 
Di 9/01/2015 10:51:00 PG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Warna kuah ikan patin keemasan
Kuningnya mengundang makan
Sedap nikmat kenyataan
Aroma tempoyak makin berkesan

 
Di 9/01/2015 12:59:00 PTG, Blogger hasliynda umairah beauty berkata...

sedapnya gulai tempoyak tu,
tapi kita tak mkn ikan patin...

 
Di 9/01/2015 05:55:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

cara nya sangat mudah ya mba boleh nih buat belajar masak di rumah hehe terimakasih info nya mba :)

 
Di 9/02/2015 07:42:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jom makan... :)
Thanks Mbak Ayu

 
Di 9/02/2015 07:43:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Boleh diganti dengan ikan lain Lin...
Thanks :)

 
Di 9/02/2015 07:45:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Caranya memang agak mudah. Boleh dicuba ni Ipah.
Thanks :)

 
Di 9/02/2015 08:10:00 PG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

Wah sangat beruntung dapat isteri yang pandai terutama masakan kampung

 
Di 9/02/2015 01:58:00 PTG, Blogger Dunia Zumal berkata...

Sedap tu... ingatkan Fidah selfie berbaju kuning tadi....

 
Di 9/02/2015 04:37:00 PTG, Blogger HAMIDIsP berkata...

Ahaha..jangan kena tangkap dengan ikannya sekali hehe

 
Di 9/03/2015 09:18:00 PTG, Blogger Nove Hasanah berkata...

berlemak dan gurih.
sedap nya...

 
Di 9/05/2015 06:35:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

saya suka makan, tapi jarang masak..tak pandai, takut berbau nanti orang tak lalu..huhu

 
Di 9/06/2015 09:01:00 PG, Blogger dear anies berkata...

Kecuqqqqqqqqqqqqqq..........

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama