August 24, 2015

Kenapa Perempuan Suka Warna Pink?

Assalamualaikum



Kenapa perempuan suka WARNA PINK?
Cuba akak-akak, adik manis, mak cik-mak cik sekelian tengok almari pakaian masing-masing.
Kalau tak banyak, mesti ada sekurang-kurangnya sehelai baju warna pink. Kalau bukan baju, mungkin tudung, selendang, kasut/sepatu atau handbag warna pink.

Warna pink memang sangat sinonim dengan perempuan. Cuba perhatikan. Semenjak baru lahir lagi, kalau baby girl, mesti baju, tuala, sarung bantal, selimut dan aksesorinya (kebanyakannya lah) warna pink.

Pink atau warna merah jambu melambangkan kelembutan, sifat feminin, romantis dan mungkin juga hati yang berbunga-bunga.

Pernah juga terbaca satu kajian dari Dr Anya Hulbert dari University of Newcastle yang menyatakan bahawa secara semula jadi, seseorang perempuan akan memilih warna-warna yang hampir kepada warna merah. Boleh jadi kerana peranan kaum perempuan sejak dahulu adalah untuk memilih bahan makanan untuk keluarga dan selalunya akan memilih bahan atau buah-buahan yang sudah masak (dilambangkan sebagai warna kemerahan).

Tapi awas, warna pink ni ada banyak juga jenis dan adik beradiknya. Tak percaya? Cuba tengok...


Pesanan untuk abang-abang dan pak cik-pak cik. Kalaulah si dia nak hadiah warna pink, kena tanya betul-betul. Nak pink yang macam mana. Jangan pakai hentam kromo aje. Tersalah beli kalu...rugi ooo

Saya pulak, layan juga warna pink ni. Kalau tak nanti...orang kata bersifat 'kejantanan' pulak...hahaha :D

Tapi kalau ditanya warna kegemaran, saya lebih suka warna purple dan hijau.



Anda pulak bagaimana. Suka tak WARNA PINK?.......

Gambar: Google




31 comments:

  1. Suka sangat. Rasa kalau takde pink tak cukup ceria. Hehe

    Btw kalau nk order Shaklee saya boleh hantarkn ke mana2 yg fida nk di area bangi inshaAllah. Whatsapp saya k 012-2295680

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pink = perempuan. Sinonim... :)

      In shaa Allah..kalau apa2 nanti sy pm. Thanks Nadiah :)

      Delete
  2. saya tak kisah warna apa..janji jangan warna pink..sebab kalau lelaki pilih warna pink macam pelik la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali sekali nampak 'jambu'...tak salah Bro...haha :D
      Thanks HB

      Delete
  3. suka juga pink tapi lbh suka ungu n coklat keperangan...hijau pucuk pisang juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hijau pucuk pisang, kalau kena gayanya..memang nampak exclusive.
      Thanks Kak Paridah :)

      Delete
  4. Wawa suka pink juga, sebab melambangkan kelembutan sebagai seorang wanita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pink menampakkan kelembutan. Memang sesuai untuk wanita.
      Thanks Puan Wawa :)

      Delete
  5. saya suka purple dan pink. now ni macam suka oren pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oren pun comey..nampak ceria aje
      Thanks Raihanah :)

      Delete
  6. Warna pink menunjukkan perempuan, dan saya juga termasuk perempuan yang suka dengan warna pink tapi tidak begitu suka-suka banget :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya juga suka pink dan ada baju warna pink. Cuma lebih sukakan purple dan hijau.
      Thanks Zee :)

      Delete
  7. pink tu labang perempuan . tapi la ni ada gak lelaki yg minat pink ... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga budak-budak gen Y kat tempat kerja saya yang pakai baju kaler pink. Metro sexual katanya...hoho
      Thanks Vee :)

      Delete
  8. Saya suka warna purple, biru..pink kurang sikit.hihi..to ada jgk baju pink.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purple still the best..hihi
      Thanks Afiqah :)

      Delete
  9. Kalau zumal suka pink camne???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rupanya ada taman bunga di sitew... :D
      Thanks Zumal :)

      Delete
  10. Ada banyak variasi warna pink ternyata ya, dan semuanya bernada lembut sehingga disukai perempuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warna2 pastel dan yang sewaktu dengannya.
      Thanks Mba Nove :)

      Delete
  11. sy suka biru dan hijau heeheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warna langit dan rumput dibumi :)
      Thanks Deanna :)

      Delete
  12. Yelahkan okje pun suka gak warna pink ni....nampak sweet gitu hihi..... Paling tak suka warna biru....

    Sebenarnya okje suka warna hitam, warna coklat.....warna org tua ek hihi.... dah banyak pulak warna yg dia suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hitam itu menawan...tak gitew :)
      Coklat pulak sama macam warna mata kita semua kaler hazel ni kan..kan.. :D
      Thanks Okje :)

      Delete
  13. Suka klu wanita pakai baju pink.. eh.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM lah tu sbb JM suka warna pink ahahaha

      Delete
  14. warna pink membangkitkan perasaan yg ceria...suka tengok karton 'pink panther'..

    ReplyDelete
  15. terimakasih banyak, sangat menarik sekali...

    ReplyDelete
  16. me!!me! me! nampak x angkat tangan tinggi2 nih...i'm very fanatik with pink!!! bukan satu tetapi byk baju warna pink dalam almari tu....bila berbaju pink rasa diri ni sweet sangat hihihihihhi

    ReplyDelete