August 17, 2015

Mesin Jahit


Alhamdulillah...Setelah beberapa ketika membuat tabungan, akhirnya si dia idaman kalbu yang berwarna kelabu ini selamat tiba di rumah.

Mesin jahit mudah alih ini mempunyai 32 corak jahitan, jahitan lubang butang 1 langkah, pemasukan benang automatik, lampu LED dan beberapa perkara lain. Memang agak user friendly untuk saya yang baru nak belajar jahit lurus ni.
Nak tulis lebih-lebih pun, saya bukannya pandai sangat pasal mesin jahit. Lagipun entri kali ini tidak ditaja oleh SINGER...hahaha :)

Jadi, weekend lepas memang busy siket. Mana nak belek-belek mesin jahit, nak baca manual dia, nak berangan angan nak jahit apa, nak tengok you tube pasal cara buat beg, nak pergi kedai membeli peralatan jahitan dan pergi open house yang masih berbaki...ehhh

Dan akhirnya terhasilah...

Walaupun potongannya masih sengat benget dan jahitannya bersimpang siur, tapi dalam hati tetap berbunga-bunga dan hidung pun kembang kempis bila anak-anak memuji.."Cantiknya beg yang Mama buat"...hihi..
"Mak siapa???"
"Mak saya"...(teringat kat dialog satu cerita kartun kegemaran anak-anak. :D )
Yang part kualiti jahitan dan yang sewaktu dengannya tu, nanti mama dia boleh develop skill pelan-pelan. In shaa Allah, masih ada masa lagi nak belajar dan terus belajar..... Tak gitew Mak Jah, Kak Leha dan Long Senah...haha

Ok. Sekian saja untuk cerita kali ni. Sorry, tak berapa sempat nak ber bw. Nanti saya singgah kat blog kawan-kawan ya...

Wassalam.








36 comments:

  1. mula menjahit pula..rajin fidah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lately ni rasa nak menjahit pulak..hihi.
      Hobi baru :)
      Thanks Kak Paridah.

      Delete
  2. Replies
    1. Alhamdulillah....memang hebat. Ada pelbagai fungsi..cuma tak reti guna lagi aje :D
      Thanks Zumal

      Delete
    2. Kena banyak belajar kan Fidah ^-^

      Delete
    3. Betul tu..kena rajin practise.
      Thanks Zumal :)

      Delete
  3. Punya mesin jahit sendiri
    Menjahitpun pandai
    Pasti berbunga-bunga dihati
    Hasil karya dipuji-puji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih perlu waktu
      Untuk belajar dahulu
      Tantang mesin jahit itu
      Supaya jahitan ku cantik selalu...:D

      Thanks Mba Ayu :)

      Delete
  4. wahhh best nyerrrr da dpt sebijik.... pasni x yah hntr ke tailor lg kn ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru dapat memang semangat berkobar-kobar.
      Tengok dulu momentumnya lagi 3 atau 4 bulan. Harap masih maintain..hihi
      Thanks Anies :)

      Delete
  5. wah dah ada job baru.....mesti hati berbunga2 seperti bunga2 beg tu kan....
    Tahniah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hati berbunga-bunga, Bunda...tangan gatai aje nak menjahit..hihi
      Thanks Bunda :)

      Delete
  6. Bestnya, saya pun teringin nak ada mesin jahit sendiri... hahhaha padahal tak reti menjahit pun... cuma bila tgk tutorial jahitan berkobar2 pulak semangat nak menjahit tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun bukannya reti sangat...baru nak cuba2 aje. Macam best jugak :)
      Thanks Nora

      Delete
  7. rajinnya fidah . saya yg ada mesin jahit depan mata pun , saya pandang sepi je ... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesin baru...semangat pun berkobar kobar..
      Harap semangat tu maintain dan mesin tu x jadi alat perhiasan...hihi
      Thabks CM :)

      Delete
  8. dah pandai tu boleh la buat produk berdasarkan jahitan untuk dijual la selepas ini.tahniah kerana berjaya mencapai impian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..tercapai hajat nak beli mesin jahit. Cuma perlu practise and belajar lagi supaya hasilnya lebih memuaskan.
      Thanks HB :)

      Delete
  9. Hihihi asiknya punya mainan baru dan rupanya tambah rajin aja dengan alat yang membantu mengasah kemampuan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga semangat dengan mainan baru ku tidak hilang...hihi
      Thanks Zee :)

      Delete
  10. Replies
    1. Baru-baru nak belajar :)
      Terima kasih ya

      Delete
  11. waaa...bestnye ada mesin jahit...sy pun teringin nk bli tp xreti nk menjahit...takut membazir jer beli....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru2 nak belajar. Jahit lurus pun masih bengkang bengkok lagi...hihi
      Thanks Deanna :)

      Delete
  12. kaya nya mba pidah rajin bikin baju dong punya mainan baru di rumah hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harus belajar lagi..belum begitu pandai...Tapi asyik juga punya mainan baru ni... :)
      Thanks Ipah :)

      Delete
  13. Assalamualaikum Fidah Shah,

    Saya pun suka menjahit tapi ikut mood.. Kalau mood menjahit datang, hari2 menjahit.. Kalau xde mood, camtu jer mesin jahit tu terletak.. :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak begitu pandai menjahit sebenarnya..dulu2 masa arwah mak ajar, tak nak belajar betul2..
      Dah tua2 ni barulah nak belajar2 balik...hihi
      Thanks LZ :)

      Delete
  14. amboiii...cantiknya
    bagus pula motif kain yang dipilih sebagai bahan tas tangan itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah kenapa....tiba2 mencari sesuatu yang bewarna merah.. :)
      Thanks Mba Nove.

      Delete
  15. Tahniah..semoga hobi mnjadi satu perniagaan..byk jimatnya kalau pandai menjahit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks...kalau dapat jahit sendiri dan family, kira banyak jugak dpt jimat. Esp kalau time raya...in shaa Allah. Baru nak belajar2 ni..
      Thanks Nohas :)

      Delete
  16. Wahh seronoknya... tahniah Fidah.. :) :)

    ReplyDelete
  17. rajin nya..jgn jadi seperti JM...beli mesin jahit harga RM1K...mesin jahit industri..sudahnya jadi hiasan je

    ReplyDelete