June 23, 2016

All About Potatoes

Assalamualaikum

Tengah hari tadi saya ke pasaraya Aeon Quill CityMall, mencari barang keperluan untuk memasak juadah berbuka puasa. Bila tengok-tengok, ada banyak pulak jenis ubi dan kentang. Macam best jugak kalau diambik gambar. Tapi tak berani nak beriya sangat...takut orang ingat Mak ni Pegawai dari KPDNKK datang nak check harga barang...hahaha :D

Apa pun, jom kita tengok jenis-jenis kentang dan ubi.

Ni namanya ubi Jepun.
Ubi/keledek Jepun ni kaler di purple. Nak rebus boleh, kalau bakar pun sedap.


Sweet potatoes atau keledek
Keledek ni biasanya orang guna untuk buat kuih contohnya keria, cucur badak dan yang sewaktu dengannya. Keledek ni juga adalah bahan penting untuk orang Johor buat kuah mee rebus. Kalau goreng pun sodapppp


Kentang pink

Jarang nampak kentang pink ni. Kena import dari Australia sebab tanam kat tepi paya belakang rumah tak nak hidup :D


Cilembu honey sweet potatoes
Tak pernah makan lagi ubi/keledek spesis ni. Di import dari negara seberang dan saya rasa harganya agak mahal.


Kentang holland. 
Biasa digunakan dalam masakan. Kalau nak buat karipap inti kentang atau begedil pun saya guna kentang ni.


Ubi kayu

Rasanya amat sedap kalau direbus dan dimakan dengan sambal...
Di musim-musim raya ni, peranan ubi kayu juga sangat penting untuk menghasilkan pelbagai jenis kerepek ubi. Macam-macam perisa ada.


Kentang US katanya
Digunakan dalam masakan. Bukan setakat isi, kulit pun berkhasiat :)



Ok. Tu aje mak nak cerita pasal ubi dan kentang...

Baca juga:
Bukan kentang biasa
Manis atau masin


Sekian. Wassalam.


11 comments:

  1. Byk rupanya spesis kentang ni ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada banyak...tu pun tak masuk sepupu dia orang dari keluarga keladi :D
      Thanks cikLa

      Delete
  2. Banyak juga macam ubi sama kentang nya mba :) Itu ubi kayu kalau disini di sebut nya 'Sampe' mba :D

    ReplyDelete
  3. ubi kayu dan keledek ..sama keluarga dengan kentang

    ReplyDelete
  4. Semua makanan diatas akan lebih nikmat kalau di tambahkan bajiur mrs. fidah hehehe

    ReplyDelete
  5. Banyak jenis juga ya Fidah.. rasanya kat sini tak banyak jenis..huhu..
    last awal Ramadhan beli ubi manis tu buat kuih keria... :)

    ReplyDelete
  6. sy suka keledek purple sbb lain drpd yg lain ;-)

    ReplyDelete
  7. Kalau ubi biasanya saya suka di bakar itu rasanya nikmatnya tidak duanya mbak.

    ReplyDelete
  8. Kentang jepun tu sedap juga... saya suka juga makan goreng.. arigato! :)

    ReplyDelete
  9. keledek jepun rebus..huhu..sedapnya dimakan panas2..

    ReplyDelete
  10. Lama tak rebus keledek Jepun.... sedapnya, manis!
    Orang yg nak ambik pekse mesti risau ni FS hihi...nak menghafal segala macam jenis ubi hihi

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers