April 24, 2016

Adakah Usia Hanya Suatu Angka?


Assalamualaikum

Sesetengah orang kata, usia hanyalah suatu angka. Cuma angka atau nombornya tak pernah menurun...setiap hari, setiap bulan dan setiap tahun..usia kita pasti meningkat.

Bagi sesetengah orang..pertanyaan tentang umur adalah sensitif. Contohnya bila orang tanya..."berapa umur you?"..
Nanti dijawab "Rahsia"...huhu

Walau apa pun, peningkatan usia juga merupakan satu peringatan. Bila umur   semakin meningkat, hari kematian juga semakin dekat.
Moga sentiasa menjadi lebih baik dan sentiasa mensyukuri nikmat usia yang diberikan.

Seperti lirik lagu kumpulan Raihan
Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara

Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Apa wish tahun ni?
Moga dipanjangkan usia untuk membuat kebaikan, diberikankan sebanyak rezeki, diberikan kesihatan, dimudahkan segala urusan untuk diri dan keluarga.
Moga boleh terus memberikan komitment untuk berblogging dan semoga silaturrahim dengan sahabat-sahabat sekelian berkekalan....aamiin


Sekian. Wassalam.
1st pic : google



28 comments:

  1. Setiap usia yang bertambah... Menandakan kita semakin menghampiri mati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Angka pada usia juga menjadi tanda aras untuk kamatangan.

      Delete
  2. Peningkatan usia memang hanya satu angka.....tapi angka itu juga mengingatkan kita yang kita semakin berusia....so ingatlah yang lima perkara itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga sentiasa menjadi peringatan...takut juga kalau mengingatinya

      Delete
  3. Peningkatan usia bukan hanya bilangan angka tapi mengingatkan kita langkah kita ke sisi-Nya semakin hampir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...semakin hari semakin hampir. Moga kita semua sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Nya

      Delete
  4. Bertambah usia bermakna bertambah pengalaman yg kita kutip sepanjang kehidupan, dan semakin berkurang pulak usia kita didunnia ini.
    Apa pun HB utk Fidah semoga Allah permudahkan urusan dunia dan akhirat ameenn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin. Thanks Kak Noor :)
      Pengalaman juga membuat kita lebih matang...

      Delete
  5. Happy brithday mrs. Fidah semoga selalu sehat dan selalu memberikan yang terbaik untuk orang-orang terdekat ya. Wish you all the best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin..Thanks :)
      Moga suksess juga untuk Zee

      Delete
  6. Walau usia
    Hanya dianggap angka
    Yang penting sehat bahagia
    Semoga pandang umur dan awet muda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meningkat usia
      Berbagai pengalaman ditimba
      Mengajar menjadi lebih dewasa

      Delete
  7. Peningkatan usia juga menandakan peningkatan daya pemikiran
    ke arah yang lebih rasional dan matang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju...moga kita menjadi lebih matang..Orang kampung saya panggil emotional maturity...hihi

      Anyway..1000 apologies..still hv problem nak komen kat blog sana :(

      Delete
    2. huhuu saya pon tak tahu apa masalahnya..
      malu2 kucing nak timbul agaknya...

      Delete
  8. Usia adalah angka agar kita semua beringat... setiap kita hidup ni pasti mengira angka... Semoga Allah sentiasa memberkati kehidupan dgn kesihatan dan kejayaan dunia dan akhirat... aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin....thanks Khir :)
      Hidup kita penuh dengan angka...Dengan adanya angka juga sepatutnya menjadikan kita lebih sedar tentang hari2 yang masih lagi tinggal.

      Delete
  9. Sanah Helwah sakinah mawaddah barakah warahmah..

    peningkatan usia mmbuat kita semakin matang mengharungi kehidupan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin...thanks Sis :)
      Peringatan untuk diri saya sendiri supaya menjadi lebih matang dan meninggalkan perkara2 lagha..


      Delete
  10. saya selalu ditanya umur dan saya akan menjawab dengan mudah bahawa saya muda 15 tahun dari usia sebenar..kira-kira 25 tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehem...mudanya...hihi
      Ingat 14 tadi :)

      Delete
    2. he..he..nasib baik bukan 41 tahun..

      Delete
  11. Happy Bezday FS....moga sentiasa dlm limpahan rahmat Allah, moga makbul juga harapan dan doa awak tu...
    Lepas ni kalau terserempak rasanya boleh kenal dah ni hihi....

    Psst...tak nak share ke umur tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin....mekasih Mak...

      Bday yang dah berpuluh puluh...wes tua..hihi

      Delete
  12. Wahhhh ! Happy belated birthday Kak fida. :-* Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki sentiasa okay. Sentiasa awet muda gittew ! ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin...thanks Ain...
      Nak jadi awet muda yang penting tu...:)

      Delete
  13. Happy belated birthday yer. Kalau Zumal memang tak ada nak rahsia pun pasal umur. Hehe...

    ReplyDelete
  14. Thanks Zumal..
    Umur dah banyak....haha

    ReplyDelete