February 17, 2016

WW#6 Why You Say Hello


Mengapa kita memulakan perbualan di telefon dengan perkataan 'Hello'?

Tahukah anda bahawa 'Hello' sebenarnya nama seorang wanita.
Sebagaimana yang kita sedia maklum, Graham Bell adalah orang yang mencipta telefon. Perkataan pertama yang disebut oleh Graham Bell setelah mencipta telefon adalah 'Hello', mengambil sempena nama teman wanitanya Margaret Hello...hihi sweet kan :)

Sekian. Wassalam.
p/s : walaupun ini ruangan Wordless Wednesday, rasa rugi pulak kalau tak tulis apa2. Jadi, saya tulis la jugak :D

Lagi pun macam cerita sejarah lah jugak...buat kenang kenangan...jangan sampai
#kelupaan

Gambar: Sumber


26 comments:

  1. Sudah dari tahun kapan ya kalau menjawab telpon dengan sapaan 'hello' miss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari kecil ya..kalau kita membuat panggilan atau menjawab telefon akan dimulakan dengan 'Hello' :)
      Thanks zee

      Delete
  2. Dah terbiasa jwp hello bila dpt panggilan telefon...nk beri salam terus bimbang bukan islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jugak tu...bukan apa, cuma takut tersilap :(

      Delete
  3. Al-kisah Fidah Shah, jadi selama ni bila jwb call kita dok sebut nama makwe Alexander Graham Bell lah yer.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru tau jugak nih. Nama girlfren dia rupanya :)

      Delete
  4. Owh Hello tu awek Graham Bell rupanya

    ReplyDelete
  5. anak kecil juga baru pegang hp kalo nelpon bilang hello yahh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar..dari kecil sudah pandai sebut 'Hello' :)

      Delete
  6. baru tahu, thanks....."hello, is it me you looking for?"..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagu legend ni. Mungkin Otai2 aje tau :D
      tapi...asik banget deh

      Delete
  7. Hello, sungguh ajaib, 1st baca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya juga baru tau...
      Satu kenangan :)

      Delete
  8. Hello.. is it me u looking for... hihii.
    Bagus info ni. Saya pun baru tau... thanks sharing.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru tau. Dulu2 masa kat sekolah..dia org x ada bagi tau part ni :)

      Delete
  9. dah terakam dalam minda kita semua..saya kadang-kadang guna perkataan wei ..

    ReplyDelete
  10. utglah gfnya sbb sampai kiamat namanya diabadikan ...

    ReplyDelete
  11. Mcm dah pernah baca artikel ni, kat mana tak ingat. Kiranya mcm Mumtaz dgn Taj Mahallah ni ek

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers