February 29, 2016

Abang Bangla dan Adik Manis

Assalamualaikum

Tak habis lagi nak cerita pasal kemasukan 1.5 juta warga Bangladesh ke negara kita.
Nampaknya makin bertambahlah 'penduduk' di bumi tercinta Malaysia ini.


Saya percaya, bumi ini milik Allah, dan siapa-siapa saja boleh mencari rezeki, tapi ada banyak juga perkara-perkara lain yang perlu difikirkan.  Walaupun tak semua yang datang itu  jahat atau tidak baik, namun antara kesan-kesan sampingan yang boleh dijangka daripada kemasukan warga Bangladesh ini adalah:

  • Anak tempatan akan lebih sukar untuk mendapat pekerjaan. Terutamanya yang spesis 'malas'....kan. Semakin sengit nampaknya persaingan untuk merebut peluang-peluang pekerjaan terutamanya di sektor pembuatan, pembinaan dan perkhidmatan. 
  • Lebih ramai lagi lah 'teman-teman' yang akan bersama-sama naik komuter. Bukan sikit. 1.5 juta tu!. Lepas ni, mesti berhimpit-himpit kalau naik kenderaan awam. Makin lama semakin rapat, padat dan sendatlah nampaknya....hhuurrmmmmmm
  • Hospital juga akan penuh dan akan melambatkan lagi proses warga tempatan untuk mendapatkan rawatan. Itu belum jenis-jenis penyakit yang mungkin di bawa.
  • Harga barang-barang juga boleh jadi meningkat. Maklumlah, permintaan semakin tinggi kerana ada semakin banyak penduduk. 
  • Gangguan seksual semakin meningkat. Kenyataannya, berapa ramai lelaki boleh tahan nafsu. Pernah juga bersembang dengan seorang rakan. Katanya, ada kemungkinan jumlah pusat hiburan juga akan meningkat, bagi mengurangkan kes-kes cabul dan rogol. 
  • Itu belum lagi kes-kes bercouple. Maklumlah, abang-abang Bangla ni kan 'ayat power'. Siapa tak cair bila Abang Bangla panggil..."Addiiikkkkk Maniiisssss"...hoho. Pesanan untuk adik-adik dan ahkak-ahkak...jangan sampai #kelupaan

Sekian. Wassalam.

Gambar: google/FB

21 comments:

  1. Katanya ditangguh dulu...nak kaji dulu...ke cam ne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katanya macam tu...tak sure yang latest.
      Thanks Bunda :)

      Delete
  2. Replies
    1. Kan...menakutkan sungguh. Pergi mana2, ada muka dia org nih

      Delete
  3. MASALAH ANAK NEGERI PUN PELBAGAINYA YG XMAMPU DITANGANI NI NK TAMBAH LAGI PERMASALAHAN BARU..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kak. Infra yang ada kat negara kita pun tak cukup nak tampung keperluan anak tempatan. Ini kan pula yang berbondong bondong masuk...iskkk

      Delete
  4. Wow banyak juga yang berpindah kesana huft

    ReplyDelete
  5. Dunia pasti berubah... sama ada msykt kita berubah atau kita akan diubah secara paksa... lambat atau cepat, tapi pasti... menteri pun takkan mampu mengawalnya... wallahualam...

    Nak kena bersedia jadi protector utk adik2 manis klu mcm ni huhu... :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehemmm....kena lah jadi abang sado dulu..
      Amacam..boleh ke?..haha :D

      Delete
  6. Cara menyapa bangla cukup romantis
    Adik manis

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhai Abang Bangla..
      Cukup2 lah... :D

      Delete
  7. kalau macam tu saya terpaksa gandakan ayat power supaya mampu bersaing dengan abang bangla nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan Bangla pun nak bersaing ke?...
      Sila..sila.. :D

      Delete
  8. kalau muka mcm shah rukh khan ok juga
    hehehe...

    ReplyDelete
  9. kalo mcm SRK tu memang setuju.. tapi kalo banyak sgt naik muaklah pulok.. biarlah SRK satu je dihati..ehhhh :P

    ReplyDelete
  10. Adik manis ..oh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

    ReplyDelete
  11. tp tak bole salah kan pasal pekerjaan tu jugak.. skrg ramai yg dah memilih kerja.. keja sapu sampah mana mau... kalo kat opis ni offer keje jadi cleaner siap request nak epf, elaun tu elaun ni.. hadoii mcm2..

    ReplyDelete