<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Secawan Kopi

November 11, 2014

Secawan Kopi


Assalamualaikum

Untuk sesetengah orang, memang sudah menjadi kemestian untuk memulakan hari dengan secawan kopi. Begitu juga dengan saya. Saya memang peminat kopi tegar.

Khasiat Kopi:

  • Kopi dapat menyegarkan orang yang mengantuk. Kandungan utama kopi adalah kafein. Kafein sebenarnya berfungsi untuk merangsang saraf otak, sistem pernafasan dan juga jantung. 
  • Kopi dapat mengawal stress. Dengan meminum secawan kopi, ianya dapat merembes endorfin ke dalam badan. Hasilnya? In shaa Allah, akan dapat memberikan mood yang lebih ceria.
  • Kopi dapat mengurangkan sakit kepala jika diambil dalam kuantiti yang tertentu.
  • Kopi boleh menurunkan berat badan. Kopi hitam (sila lihat gambar ya...huhu) boleh meningkatkan metabolisme. Jangan lupa, semakin tinggi proses metabolisme dalam tubuh, maka makanan akan lebih mudah dicerna dan pembakaran kalori akan berlaku dengan lebih cepat.
Jadi apa lagi kawan-kawan. Mulakan hari anda dengan secawan kopi. Tapi ingat, kopi  tidak digalakkan diambil secara berlebihan kerana boleh menyebabkan denyutan jantung menjadi lebih pantas, tekanan darah tinggi meningkat dan menyebabkan otot menjadi lemah. Oleh itu, silalah minum kopi dengan kadar yang sederhana (1 - 3 cawan sehari)

Sekian. Wassalam.


Label:

19 Ulasan:

Di 11/11/2014 10:56:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

so true kak..kalau tak pekena kopi, saya macam 'belum bangun'.

 
Di 11/11/2014 10:58:00 PTG, Blogger Lynn Munir berkata...

Setuju dengan entri ini, kopi memang minuman yang mencetuskan saraf
kecergasan di otak. Teringat kopi yang bonda bancuh, sedap sangat. Tapi bonda sekarang dah tak ada,kenalah akak bancuh sendiri.

 
Di 11/11/2014 11:27:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Akak pun sama...pagi2 kena minum kopi dulu...
Thanks Sal :)

 
Di 11/11/2014 11:28:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Teringin la nak minum kopi Kak Lynn...sambil makan ubi rebus cicah sambal...
Thanks Kak Lynn :)

 
Di 11/12/2014 03:19:00 PG, Blogger TunSha Ayunie berkata...

sha minum 3 in 1 je kak fidah... sangat tak sihat... dulu rajin bancuh & minum kopi kapal api... betul2 kawwww !! tapi dah minum tak boleh stop... huwaaa

 
Di 11/12/2014 07:53:00 PG, Blogger Belog Santai berkata...

Salam Rabu Fidah...

Kopi ni memang baguskan. Cuma kita jarang minum coffee coz maybe kita allergic dengan caffeine kot..

 
Di 11/12/2014 12:45:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Kopi mmg bagus kan.. dah bnyk2 pilihan kopi ni, sesekali pekena kopi kampung juga sedap. Kopi parit sulong.. pehh.. :D

 
Di 11/12/2014 12:47:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Kena cari kopi yg tak de caffeine tu.. cari yg 3 in 1 je.. :D

 
Di 11/12/2014 01:37:00 PTG, Blogger Haslinda Hassan Ali berkata...

kopi o satu

 
Di 11/13/2014 07:30:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mai secawan...
thanks Lin :)

 
Di 11/13/2014 07:31:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kopi kampung memang terbaik...asli
thanks Khir :)

 
Di 11/13/2014 07:32:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya memang suka kopi...tapi kadang2 tu..kalau minum kopi yang 'strong' sangat....boleh weng jugak..hehe..
thanks Raudzah :)

 
Di 11/13/2014 07:33:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Gud suggestion Khir...

 
Di 11/13/2014 07:34:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kopi kapal api...betul2 kawww!!
Thanks Sha :)

 
Di 11/15/2014 04:24:00 PTG, Blogger Gee Lion berkata...

saya pernah cakap yg saya tak suka kopi.
tapi sekarang, saya jadi mcm ketagih pulak lepas pekena kawan buat..
apalah dia taruk sampai tiap2 pagi nak kena hadap kopi sekarang.. ^_^

 
Di 11/15/2014 08:41:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya memang suka kopi...
Pagi2 mesti pekana at least secawan....huhu

 
Di 11/18/2014 10:49:00 PTG, Anonymous da yana berkata...

sy suka kopi..klu sehari tak dpt mesti pening pale...hehe...love much2 kopi..

 
Di 11/18/2014 11:59:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

I love coffee much much too...
thanks da yana :)

 
Di 4/16/2015 02:32:00 PTG, Blogger Khai♥Rin : anies berkata...

tingat dulu time exam minum kopi n nescafe sbb nk stay up utk exam...smpi rs mcm kebal hehehhe

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama