<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Bahayanya Media Sosial

Oktober 28, 2014

Bahayanya Media Sosial



Saya terbaca satu artikel tentang bahayanya media sosial dalam kerjaya kita.
Biasalah, dalam kehidupan sekarang, kita memang tidak terlepas dari pengaruh facebook, whatsapp, instagram dan berbagai-bagai jenis saluran media sosial yang lain.
Tidak dinafikan, saluran media tersebut banyak kebaikannya; terutamanya dalam merapatkan hubungan silaturrahim sesama ahli keluarga dan juga rakan serta penyampaian maklumat terkini.
Tapi, hati-hati ya...jangan sampai pengaruh media sosial ini mengganggu kerjaya kita

Work vs Play
Katakanlah boss anda juga merupakan rakan FB anda. Tiba-tiba pulak, dia update statusnya di FB  pada pukul 10.30 pagi (waktu bekerja). Perlukah anda 'like' atau komen status beliau pada masa itu juga?

Privacy Setting
Fahami bagaimana 'privacy setting' ini berfungsi. Kepada sesiapa yang sudah ter 'add' boss masing-masing (khas untuk golongan yang dapat boss suka 'skodeng' tentang bila dan apa yang anda 'share' atau komen di laman sosial) masih belum terlambat untuk mengawal keadaan. Sila gunakan 'privacy setting' ini dengan sebaiknya.

Hindarkan Perkara Negatif
Seelok-eloknya, hindarkan daripada membuat komplen atau mengomen secara berlebihan tentang kerjaya, majikan atau boss anda dilaman sosial. Ini akan menyebabkan anda dilihat sebagai seorang yang sangat negatif dan suka menimbulkan masalah, bukan saja dari kaca mata majikan..tetapi juga dikalangan rakan-rakan sekerja. Secara umumnya, orang tidak suka bekerja dengan peng 'komplen' tegar. Betul tak?

Oleh itu, sila berhati-hati ya, sebelum 'share', 'like' atau komen apa-apa dilaman sosial..terutamanya yang berkaitan dengan kerjaya anda.

Sekian. Wassalam


Label:

14 Ulasan:

Di 10/28/2014 11:09:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

setuju sangat! tu sebab tak aktif sangat dekat FB.bahaya, walaupun tak add bos, kadang-kadang ada kaki report.

 
Di 10/29/2014 01:07:00 PG, Blogger Saud Karrysta berkata...

Assalamu'allaikum wr wb salam Malam Kak Fidah
Menarik perkongsianya. Media sosial memang masih jadi polemic ya Kak
Sisi baik dan sisi tidak baik nya kita harus pandai dan selektif menempatkanya
Terima kasih sudah berbagi salam santun dari saya $$-Subang Jawa Barat ina

 
Di 10/29/2014 01:10:00 PG, Anonymous Saud Karrysta berkata...

Salam kenal Kak @Salbiah di post Kak @Fidah
Saya sependapat dengan Kak Salbiah menghadapi Sosmed
Kita harus lebih jeli ya Kak? *Salam ceria *senyum

 
Di 10/29/2014 07:47:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu Sal...kadang2 tanpa sedar..banyak rupanya kaki report..
Thanks Sal :)

 
Di 10/29/2014 07:52:00 PG, Blogger Belog Santai berkata...

Salam Rabu Fidah..

Peringatan yang baik ni..he..he

 
Di 10/29/2014 02:28:00 PTG, Blogger Gee Lion berkata...

masa ada facebook dulu, everytime add kawan sekerja saya meletakkan mereka dlm satu grup [privasi]. so senang nak sunting post and privasikan kalau.. ada apa-apa post kita nak mengomel kan.. hehe..

 
Di 10/29/2014 02:30:00 PTG, Blogger Haslinda Hassan Ali berkata...

kadang2 tu terlebih sudah

 
Di 10/29/2014 06:26:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Peringatan yg baik.. media sosial ni mcm jalanraya juga. Bahaya atau tak atas kita yg menggunakannya juga kan.. :)

 
Di 10/29/2014 08:58:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Salam Rabu Raudzah..
Thanks :)

 
Di 10/29/2014 08:59:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu Gee...privacy penting tu..
Thanks :)

 
Di 10/29/2014 09:00:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya selalu gak buat benda2 ni..hehe
thanks Lin :)

 
Di 10/29/2014 09:01:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kena hati-hati..and tgk kiri kanan dulu.. :D
thanks Khir

 
Di 10/29/2014 09:14:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

banyak contoh yang terjerambab berurusan dengan pihak polisi dan hukum gara-gara media sosial, maka mari kita berhati-hati menggunakan semua media sosial agar tidak menyinggung dan menyakiti..maka maen madiea sosialnya, Yangtey kaya di pantey ajah

 
Di 10/29/2014 09:52:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau di media sosial..komennya menjadi sangat terbuka dan boleh dibaca oleh semua orang..jadi kena hati-hati selalu..kerana banyak mata yang memerhati..
t.kasih :)

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama