Oktober 23, 2014

Perut Buncit??


Perut buncit?..memang satu masalah besar. Terutamanya bagi kaum ibu yang sudah berkali kali melahirkan anak...apatah lagi kalau tak berpantang betul2.. :(

Faktor pemakanan sebenarnya adalah penyumbang utama kepada masalah ini. Ditambah pula bila berada dalam keadaan stress..mesti ada yang mengambil kuantiti makanan berlipat ganda...dan mengunyah tanpa henti..huhu

Antara faktor lain adalah tidur selepas makan. Ini akan menyebabkan makanan tidak dapat dihadamkan dengan sempurna. Selain itu, glukosa yang terhasil dari penghadaman tersebut akan terus disimpan sebagai lemak dalam abdomen. Oleh itu, sila elakkan makan makanan berat sebelum tidur, sekurang-kurangnya 2 jam.

Kurang bersenam juga boleh menyebabkan perut menjadi buncit. Tanpa senaman, otot menjadi 'tidak aktif' dan 'lemah'. Otot yang lemah tidak akan dapat membakar kalori dengan baik dan menyebabkan pengumpulan lemak berlebihan terutamanya di bahagian abdomen.

Berikut adalah tips-tips untuk mengurangkan atau mengelakkan masalah perut buncit:


Apa kata kita cuba tip-tips tersebut.
Selamat mencuba dan semoga berjaya..

Sekian. Wassalam.

Sumber gambar : FB, google
Rujukan : Dr Norman's Blog


8 ulasan:

 1. Happy Thursday morning Fidah.. semangat datang dan pergi begitu saje.. hahaa.. disiplin memang tersangatlah penting :)

  BalasPadam
 2. Bagi saya memiliki perut buncit itu adalah suatu yang dapat mengurangi tingkat kepedean saya saat menjalani aktivitas :)

  BalasPadam
 3. Kalau perut buncit boleh stress fidah..he..he..Sok kena selalu buat exercise...

  BalasPadam
 4. Perut saya belum buncit lagi.. tp mmg perlu bersenam juga skrng. Berjaga2 huhu.. :D

  BalasPadam
 5. Perut buncit ? Ohh nooo. Stress weh kalau perut buncit.

  BalasPadam
 6. saya pun x suka perut buncit ...

  BalasPadam
 7. perut saya buncit sekali. bagaimana ini T_T

  BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut