September 28, 2014

Kacang Pool

Assalamualaikum....

Masa bersembang-sembang dengan rakan 'se-negeri' hari Jumaat lepas, termasuk pulak topik kacang pool ni...eemmm...apa lagi, tekak pun teringin la.



Jenuh Mak Jemah cari resipi dan bahan-bahan nak buat..huhu
Alang-alang dah terlajak rajin memasak tadi, saya kongsikan sekali resipinya di sini:

Bahan-bahan :
1. 1 tin kacang foul (toskan dan ramas sehingga hancur)
2. 1 tin kacang panggang
3. 200gm daging lembu kisar
4. 1 biji bawang merah besar (kisar)
5. 5 biji bawang merah kecil (kisar)
6. 5 biji bawang putih (kisar)
7. 1 inci halia (kisar)
8. 1 1/2 sudu besar rempah kari
9. 1 sudu besar serbuk ketumbar
10. Minyak untuk menumis
11. Garam & gula secukup rasa
12. Air secukupnya (boleh masukkan kalau nampak kuah tu pekat sangat)

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga agak-agak garing
2. Masukkan serbuk kari dan serbuk ketumbar
3. Bila dah agak-agak sebati dan garing, masukkan daging kisar (boleh tambah air dan tunggu sehingga daging empuk)
4. Bila daging dah masak, boleh masukkan kacang foul dan kacang panggang (kalau kuah pekat sangat, boleh tambah air lagi)
5. Tunggu sehingga masak dan kuah agak2 pekat
6. Masukkan gula dan garam secukup rasa

Bahan-bahan sampingan:
1. Telur goreng mata kerbau (goreng sampai garing-garing manja gitu)
2. Bawang besar (potong dadu)
3. Lada hijau (hiris kecil-kecil)
4. Limau kasturi (belah 2)

Bahan lain:
1. Roti (saya guna roti gardenia aje tadi) - sapu butter dan bakar siket

Cara hidangan:
Masukkan kacang yang telah dimasak tadi ke dalam mangkuk. Masukkan telur goreng manja dan bahan-bahan sampingan tadi. Makanlah dengan roti yang telah siap dibakar..





Selamat Mencuba.

Sekian. Wassalam.







14 comments:

  1. Tq sharing fida. Teringin nk mkn yg kt larkin tu. Ada jgak resepi huhu .nt leh buat huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya saya pun memang teringin nak mkn yg kat larkin tu...tapi x berkesempatan nak pergi.. :(
      Thanks Tasha..

      Delete
  2. Waallaikumsalam.
    kacang poolnya emang pol banget kan :D
    salam sehat dan ceria selalu kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sebenarnya baru2 nak belajar.
      T.kasih & salam ceria selalu

      Delete
  3. as salam cik fida..
    senangnyer nak buat. antara rajin dgn tak je. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole cuba Gee...sajian ringkas..
      Thanks :)

      Delete
  4. Kalau Kacang yang satu ini enaknya ga ada dua nya Mbak Fidah
    Saya suka sekali, apa lagi kalau di kasih. sukses selalu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole dicuba resipi nya Mas Saud..
      Salam suksess juga :)

      Delete
  5. Pernah dengar pasal kacang ni tapi tak pernah makan lagi...nampak macam sedap je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole cuba try test...
      Ok jugak ni Raudzah..thanks :)

      Delete
  6. Lama tak makan kacang pool ni.. makan tepi swiming pool pun layan ni.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan kacang pool di tepi swimming pool...menarik ni..hehe :) :)

      Delete
  7. Gado-gado atau rujak yah ini. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedua dua pun bukan...
      ia adalah sejenis masakan kacang yang dicampur daging dan sedikit rempah...
      Thanks Mr Ridha :)

      Delete

Google+ Followers

Followers