April 18, 2014

Nombor 4

Assalamualaikum

Pernah dengar orang cerita mengenai nombor 4?



Selain daripada 2+2 = 4 atau 2x2 = 4, ada berbagai tafsiran mengenai nombor 4.

Dari cerita yang kita biasa dengar, kaum cina tidak suka pada nombor ini....kurang bertuah katanya.
No 4 dielakkan oleh masyarakat cina bukan kerana nombor tersebut tetapi kerana ucapannya dalam bahasa cina yang berbunyi "Si" atau "Se" yang membawa maksud mati.

Menurut seorang pakar motivasi terkenal, Dato' Fadhilah Kamsah, sesiapa yang lahir pada bulan 4 (April) adalah seorang yang:

  • Aktif dan dinamik
  • Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal
  • Sangat menarik dan pandai memanjakan diri
  • Punya daya mental yang sangat kuat
  • Suka diberi perhatian
  • Emosi cepat terusik
  • Kecenderungan bersifat dendam
  • Aggressive tapi selalu kelam kabut dalam membuat keputusan
  • Kuat daya ingatan
  • Gerak hati yang sangat kuat
  • Sangat cemburu dan terlalu cemburu...

Bagi saya pula, tiada istilah nombor bertuah atau malang..semuanya mungkin berlaku secara kebetulan. Walau apa pun, tarikh 4 April adalah tarikh yang menggembirakan untuk kami sekeluarga. Anak bungsuku Muhammad Afiq lahir pada tarikh ini....So..happy birthday Afiq..Semoga menjadi anak yang soleh, panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu. Aamiin.

Sekian. Wassalam.


36 comments:

  1. Hampir betul keseluruhannya . . . Memang menarik . . .

    ReplyDelete
  2. bagus mbak (y) Ntar tanggal share dong yang tanggal 18 ya mbak :D hihi.. dan Happy birthday buat Afiq ya mbak :) Tolong sampaikan dari saya "Dindin Rosidin" :D Semoga panjang umur, sehat selalu, dan pokonya +++ ya mbak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah akan saya sampaikan..
      T.kasih Dindin...saya sendiri pun lahir pada tanggal 24..jadi kita semua orang April...:)

      Delete
    2. Oke mbak :)..
      Sama sama.. Saya baru tahu mbak juga lahir dibulan april :D

      Delete
  3. dalm family abg ipar je lahir bulan 4... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam family..saya dan anak saya lahir pada bulan 4...selalunya celebrate sekali...T.kasih Maria..Salam Jumaat

      Delete
  4. Happy birthday Afik..Nway No 4 ni agak baik untuk kita Fidah walaupun ramai yang tak suka..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. T.kasih Raudzah...
      Saya suka jugak no 4 ni...sbb sy sendiri pun lahir pada bulan ni :D

      Delete
  5. Kalau dulu2 mereka yang berbangsa Cina tak suka dengan No.4 ni.. tak tau la kalau zaman henpon slide sekarang ni masih lagi atau pun sudah tak kisah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jugak member saya yg berbangsa cina yg masih particular dgn nombor ni..tapi mungkin sudah lebih open minded kot...
      T.kasih Nurul..Salam Jumaat :)

      Delete
  6. happy birthday afiq.. semoga dipanjangkan usia dan membesar jadi anak yang soleh.. :D

    ramai kawan baik aiza lahir bulan 4 ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin...T.kasih Aiza..
      Salam Jumaat

      Delete
    2. amin.. sama-sama fida.. ramai orang yang lahir bulan 4 berjaya dalam kehidupannya..

      selamat berhujung minggu fida.. :D

      Delete
  7. Happy birthday Afiq.. saya ok je dgn no 4.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Uncle Khir...:D
      Sy pun ok juga dgn no 4...

      Delete
  8. so far saya okay dengan 4 sebab saya lahir bulan 4..hehehesetiap masyarakat ada kepercayaan mereka dan kita yang melayu/islam nie tak boleh terlalu mengikut kepercayaan mereka gak kan??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..tak perlu ikut kepercayaan mereka...
      Salam hujung minggu Strider..thanks :)

      Delete
  9. kebetulan beberapa orang kawan baik aiza dan saudara rapat lahir pada bulan 4.. alhamdulillah mereka berjaya di dalam bidang masing-masing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...sebenarnya dalam Islam..kita tak boleh percaya perkara2 karut tu..
      Salam hujung minggu Aiza..thanks

      Delete
    2. betul tu fida.. semuanya bergantung kepada takdir Allah dan usaha kita untuk mengubah diri menjadi lebih baik..

      Delete
  10. cantik tarikh tu kak... happy bday Afiq :D.. semoga membesar jd anak yg soleh

    ReplyDelete
  11. happy birthday adik afiq... :-)

    ReplyDelete
  12. Orang yang 'akarnya' ber no 4,pada dasarnya adalah seorang yang dekat dengan fakta, pendengar yang setia, teliti dalam perancangan ,ceria dan penyayang. Tapi Afiq lahirnya pada 4hb kan bukan akarnya yang ber no 4. Apa pun Happy Birthday buat Afiq moga jadi anak soleh kebangaan ibu dn ayah. ( Kebetulan nama hujungnya sama dengan anak bungsu akak Wan Daniel Afiq dan anak akak yang ini, akarnya bernombor 4. )

    ReplyDelete
  13. Salam Jumaat Fidah..dah lama tak nampak Fidah singgah kat Blog Santai ..Buzy ya..

    ReplyDelete
  14. banyak kelebihan mereka yang lahir pada bulan 4.. selamat berhujung minggu fida.. :D

    ReplyDelete
  15. bgus la kak... banyak info..sbab bayak kaum cina ckap no 4 x ong...
    rupanya ada simbolik tu...byak kajian

    ReplyDelete
  16. happy besday....
    nasib saya lahir bulan 9,hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Linda...sy tua lagi la nampaknya :D

      Delete
  17. happy bday Afiq :D.. semoga membesar jd anak yg soleh
    betoi tu org cina kalau dpt rumah no.4 atau 40 sanggup xjadi beli...
    mcm2 hal...

    ReplyDelete