<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Nombor 4

April 18, 2014

Nombor 4

Assalamualaikum

Pernah dengar orang cerita mengenai nombor 4?



Selain daripada 2+2 = 4 atau 2x2 = 4, ada berbagai tafsiran mengenai nombor 4.

Dari cerita yang kita biasa dengar, kaum cina tidak suka pada nombor ini....kurang bertuah katanya.
No 4 dielakkan oleh masyarakat cina bukan kerana nombor tersebut tetapi kerana ucapannya dalam bahasa cina yang berbunyi "Si" atau "Se" yang membawa maksud mati.

Menurut seorang pakar motivasi terkenal, Dato' Fadhilah Kamsah, sesiapa yang lahir pada bulan 4 (April) adalah seorang yang:

  • Aktif dan dinamik
  • Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal
  • Sangat menarik dan pandai memanjakan diri
  • Punya daya mental yang sangat kuat
  • Suka diberi perhatian
  • Emosi cepat terusik
  • Kecenderungan bersifat dendam
  • Aggressive tapi selalu kelam kabut dalam membuat keputusan
  • Kuat daya ingatan
  • Gerak hati yang sangat kuat
  • Sangat cemburu dan terlalu cemburu...

Bagi saya pula, tiada istilah nombor bertuah atau malang..semuanya mungkin berlaku secara kebetulan. Walau apa pun, tarikh 4 April adalah tarikh yang menggembirakan untuk kami sekeluarga. Anak bungsuku Muhammad Afiq lahir pada tarikh ini....So..happy birthday Afiq..Semoga menjadi anak yang soleh, panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu. Aamiin.

Sekian. Wassalam.


Label:

36 Ulasan:

Di 4/04/2014 02:23:00 PTG, Blogger Smile berkata...

Hampir betul keseluruhannya . . . Memang menarik . . .

 
Di 4/04/2014 02:26:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

T.kasih kerana sudi ke sini :)

 
Di 4/04/2014 03:42:00 PTG, Blogger Alldent Darzunt berkata...

bagus mbak (y) Ntar tanggal share dong yang tanggal 18 ya mbak :D hihi.. dan Happy birthday buat Afiq ya mbak :) Tolong sampaikan dari saya "Dindin Rosidin" :D Semoga panjang umur, sehat selalu, dan pokonya +++ ya mbak :)

 
Di 4/04/2014 03:51:00 PTG, Blogger Maria Firdz berkata...

dalm family abg ipar je lahir bulan 4... hehe

 
Di 4/04/2014 04:29:00 PTG, Blogger RDZ Z berkata...

Happy birthday Afik..Nway No 4 ni agak baik untuk kita Fidah walaupun ramai yang tak suka..he..he

 
Di 4/04/2014 06:00:00 PTG, Blogger Nurul Hidayah berkata...

Kalau dulu2 mereka yang berbangsa Cina tak suka dengan No.4 ni.. tak tau la kalau zaman henpon slide sekarang ni masih lagi atau pun sudah tak kisah..

 
Di 4/04/2014 08:00:00 PTG, Blogger Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

happy birthday afiq.. semoga dipanjangkan usia dan membesar jadi anak yang soleh.. :D

ramai kawan baik aiza lahir bulan 4 ini..

 
Di 4/04/2014 08:16:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

In Shaa Allah akan saya sampaikan..
T.kasih Dindin...saya sendiri pun lahir pada tanggal 24..jadi kita semua orang April...:)

 
Di 4/04/2014 08:18:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Dalam family..saya dan anak saya lahir pada bulan 4...selalunya celebrate sekali...T.kasih Maria..Salam Jumaat

 
Di 4/04/2014 08:20:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

T.kasih Raudzah...
Saya suka jugak no 4 ni...sbb sy sendiri pun lahir pada bulan ni :D

 
Di 4/04/2014 08:29:00 PTG, Blogger Alldent Darzunt berkata...

Oke mbak :)..
Sama sama.. Saya baru tahu mbak juga lahir dibulan april :D

 
Di 4/04/2014 08:39:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ada jugak member saya yg berbangsa cina yg masih particular dgn nombor ni..tapi mungkin sudah lebih open minded kot...
T.kasih Nurul..Salam Jumaat :)

 
Di 4/04/2014 08:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Aamiin...T.kasih Aiza..
Salam Jumaat

 
Di 4/04/2014 11:19:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Happy birthday Afiq.. saya ok je dgn no 4.. :)

 
Di 4/04/2014 11:36:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Thank you Uncle Khir...:D
Sy pun ok juga dgn no 4...

 
Di 4/06/2014 10:16:00 PG, Blogger Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

amin.. sama-sama fida.. ramai orang yang lahir bulan 4 berjaya dalam kehidupannya..

selamat berhujung minggu fida.. :D

 
Di 4/06/2014 08:02:00 PTG, Blogger Azlan Strider berkata...

so far saya okay dengan 4 sebab saya lahir bulan 4..hehehesetiap masyarakat ada kepercayaan mereka dan kita yang melayu/islam nie tak boleh terlalu mengikut kepercayaan mereka gak kan??hehehe

Regards,
-Strider-

 
Di 4/06/2014 10:23:00 PTG, Blogger Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

kebetulan beberapa orang kawan baik aiza dan saudara rapat lahir pada bulan 4.. alhamdulillah mereka berjaya di dalam bidang masing-masing..

 
Di 4/06/2014 11:03:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Alhamdulillah...sebenarnya dalam Islam..kita tak boleh percaya perkara2 karut tu..
Salam hujung minggu Aiza..thanks

 
Di 4/06/2014 11:04:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu..tak perlu ikut kepercayaan mereka...
Salam hujung minggu Strider..thanks :)

 
Di 4/07/2014 10:30:00 PG, Blogger ain diyana berkata...

cantik tarikh tu kak... happy bday Afiq :D.. semoga membesar jd anak yg soleh

 
Di 4/08/2014 12:15:00 PG, Blogger Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata...

betul tu fida.. semuanya bergantung kepada takdir Allah dan usaha kita untuk mengubah diri menjadi lebih baik..

 
Di 4/08/2014 12:39:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Aamiin...thanks Ain

 
Di 4/08/2014 03:52:00 PTG, Blogger cahaya nur berkata...

happy birthday adik afiq... :-)

 
Di 4/08/2014 06:31:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Tq Nur...

 
Di 4/15/2014 05:25:00 PTG, Blogger Lynn Munir berkata...

Orang yang 'akarnya' ber no 4,pada dasarnya adalah seorang yang dekat dengan fakta, pendengar yang setia, teliti dalam perancangan ,ceria dan penyayang. Tapi Afiq lahirnya pada 4hb kan bukan akarnya yang ber no 4. Apa pun Happy Birthday buat Afiq moga jadi anak soleh kebangaan ibu dn ayah. ( Kebetulan nama hujungnya sama dengan anak bungsu akak Wan Daniel Afiq dan anak akak yang ini, akarnya bernombor 4. )

 
Di 4/18/2014 09:24:00 PTG, Blogger RDZ Z berkata...

Salam Jumaat Fidah..dah lama tak nampak Fidah singgah kat Blog Santai ..Buzy ya..

 
Di 4/19/2014 04:37:00 PTG, Blogger Mizz Aiza berkata...

banyak kelebihan mereka yang lahir pada bulan 4.. selamat berhujung minggu fida.. :D

 
Di 4/20/2014 11:39:00 PTG, Blogger Sobri Yaacob berkata...

bgus la kak... banyak info..sbab bayak kaum cina ckap no 4 x ong...
rupanya ada simbolik tu...byak kajian

 
Di 4/21/2014 07:11:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Thanks Sobri...
Salam Isnin

 
Di 4/21/2014 07:12:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Salam Isnin Aiza

 
Di 4/21/2014 07:12:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Salam Isnin Raudzah

 
Di 4/24/2014 12:50:00 PTG, Blogger Haslinda Hassan Ali berkata...

happy besday....
nasib saya lahir bulan 9,hihi

 
Di 4/24/2014 06:11:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Thanks Linda...sy tua lagi la nampaknya :D

 
Di 4/25/2014 05:22:00 PG, Blogger Maszie Fatah berkata...

happy bday Afiq :D.. semoga membesar jd anak yg soleh
betoi tu org cina kalau dpt rumah no.4 atau 40 sanggup xjadi beli...
mcm2 hal...

 
Di 5/24/2014 07:00:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Thanks Maszie :)

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama