<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Bijan

Jun 28, 2018

Bijan

Apa yang korang tahu tentang bijan?
Bijan adalah sejenis herba. Ianya tiada kaitan langsung dengan 'bohjan'.
Nama saintifik bijan adalah sesamun indicum. Bijan juga dikenali sebagai 'lenga'.


  • Roti Bijan - Roti yang ditabur bijan dipermukaannya nampak lebih menarik. Jadi, tidak hairan jika bijan juga menjadi salah satu bahan penting dalam pembuatan roti


  • Kuih Bijan - Kuih atau biskut bijan ini memang popular sepanjang zaman, tidak kira masa raya atau masa-masa lain. Nak buat mudah (cuma.malas tak malas ajelah) dan bahan-bahannya juga senang untuk didapati. Rasanya pun sedap.


  • Minyak bijan - Ada yang menggunakan minyak bijan untuk memasak. Tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai penambah rasa  dalam makanan. Di sesetengah tempat, minyak bijan digunakan dalam perubatan.


  • Beg bijan - Sejujur jujurnya, saya baru tahu tentang kewujudan jenama ini. Bukan bijan biasa tau. Nampak jenamanya bermula dengan huruf 'B'...tapi tak sama dengan jenama Bonia yang korang jumpa kat shopping complex. Harganya memang tidak terjangkau dan hanya orang ada-ada saja mampu memilikinya. 

Apa lagi tentang bijan yang korang tau?

Sekian. Wassalam.


Sumber : pelbagai
Gambar: google




Label:

18 Ulasan:

Di 6/28/2018 08:41:00 PTG, Blogger nohas berkata...

sapalah org ada2 kt Msia ni yang beli beg Bijan tu ya...huhu..bijan hitam dibuat jem..sesame spread..

 
Di 6/28/2018 08:58:00 PTG, Blogger White Barley berkata...

Ni ada-ada tahap tinggi. Bukan biasa2..hihi
Sedap jem tu..

 
Di 6/29/2018 04:30:00 PG, Blogger Siti Yang Menaip berkata...

naik mendadak terus saham Bijan ehhe..

 
Di 6/29/2018 10:00:00 PG, Blogger dear anies berkata...

kalu ikut sebutan sebenar (jenama ni) tergeliat jg lidah ni hahahaha

 
Di 6/30/2018 06:34:00 PG, Blogger White Barley berkata...

Dari tak pernah dengar langung nama bijan ni, terus golongan marhain ni tau dah.

 
Di 6/30/2018 06:35:00 PG, Blogger White Barley berkata...

Hari tu...siap google lagi nak tau macam mana nk sebut.

 
Di 6/30/2018 10:09:00 PG, Blogger Kak Wawa berkata...

bijan familiar dengan kuih je. tak tau plak ade beg jenama bijan.. hehe

 
Di 6/30/2018 11:55:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Teringin nak pakai beg Bijan tu hehee :D

 
Di 7/01/2018 07:32:00 PG, Blogger White Barley berkata...

Saya pun baru tau ada beg bijan...

 
Di 7/01/2018 07:34:00 PG, Blogger White Barley berkata...

Kalau beli, nak kirim satu. Warna merah...hahaha

 
Di 7/01/2018 11:09:00 PG, Blogger paridah berkata...

BISKUT BIJAN SEDAP JUGA

 
Di 7/01/2018 12:05:00 PTG, Blogger White Barley berkata...

Sedap Kak...krup krap krup krap tak perasan dah abih setengah balang.

 
Di 7/03/2018 09:36:00 PG, Anonymous Padin berkata...

kartunis Bijan kat majalah Ujang satu masa dulu ehehehe

 
Di 7/04/2018 05:37:00 PTG, Blogger adianiez AIDA berkata...

hi hi hi hi aida tau dah, mesti ada citer pasal beg bijan at the end of entry.

first time terjah blog ni.
pepetang ni, free... just klik memana link yg ternampak oleh mata.
done follow u.

 
Di 7/09/2018 05:48:00 PTG, Blogger White Barley berkata...

Ada eh...lama dah tak baca ujang.

 
Di 7/09/2018 05:49:00 PTG, Blogger White Barley berkata...

Thanks Aida. Done follow blog sana juga.
Beg bijan ni saya baru tau.

 
Di 7/11/2018 07:59:00 PG, Anonymous Jaja | Youth Skincare berkata...

Hahaha..bijan sudah viral :D

 
Di 7/12/2018 11:46:00 PG, Blogger hainom OKje berkata...

Brand apa yg ada kat AEON je yang saya tau FS hihihi.... Apa lagi Bijan ni.... Tak sangka cenggitu harganya ek. Beg tak delah lawo sangat pun

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama