<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Nilai Ucapan Terima Kasih

November 26, 2014

Nilai Ucapan Terima Kasih

Assalamualaikum..

Dalam satu hari, berapa kali anda ucapkan terima kasih?



Terima kasih adalah satu ungkapan yang sering kita dengar dan sebut. Namun, mungkin kerana sudah menjadi terlalu biasa, sesetengah orang menganggap ianya tidak memberi apa-apa makna......

Sebenarnya ucapan terima kasih dapat memberi kesan positif pada si pemberi dan penerima. Si pemberi akan dapat membentuk moral yang lebih baik dalam perhubungan sosial manakala  si penerima akan merasa dirinya lebih dihargai.

Ucapan terima kasih selalu dikaitkan dengan aspek adab dan kesopanan. Sebab itu, sejak dari kecil lagi kita telah diajar untuk memberikan ucapan terima kasih kepada sesiapa pun yang telah menolong atau memberikan sesuatu kepada kita. 

Namun begitu, kadang-kadang kita terlupa untuk mengucapkan terima kasih kepada sesuatu yang dianggap kecil, tetapi besar maknanya dalam kehidupan seharian. Contohnya kepda orang-orang yang secara tidak langsung telah melancarkan urusan harian kita seperti baby sitter anak, kakak cleaner di office, security guard dan penjaga parking. Walaupun mereka menerima bayaran di atas pekerjaan yang mereka lakukan, dengan ucapan terima kasih, sekurang-kurangnya akan membuat mereka rasa lebih dihargai.

Mungkin juga kerana sudah terlalu biasa untuk mengucapkan terima kasih kepada orang lain, kita terlupa untuk mengucapkan terima kasih pada orang-orang yang paling hampir dengan kita seperti ayah, ibu, suami, isteri, anak dan sebagainya. Usahlah menganggap apa yang mereka lakukan itu hanya sekadar memenuhi tanggungjawab atau melaksanakan rutin harian. Pandanglah ia sebagai satu penghargaan dan seharusnya diucapkan dengan jutaan terima kasih.

Dan akhir sekali, jangan lupa untuk mengucapkan terima kasih dan syukur kepada Allah SWT kerana telah menjadikan kita dan membolehkan kita masih terus bernafas hingga ke hari ini.
Syukur Alhamdulillah

Sekian. Wassalam.

p/s : saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada para pembaca dan kawan-kawan yang sudi singgah di sini..... :)

Sumber: pelbagai










Label:

47 Ulasan:

Di 11/26/2014 07:30:00 PG, Blogger Umie Amirain berkata...

Sama-sama...^_^
Masa sekolah dulu, saya dan kawan-kawan sekelas pernah kena marah disebabkan tak cakap terima kasih pada cikgu tersebut...tapi hasil marah cikgu, Alhamdulillah ingat selalu untuk ucap terima kasih...

 
Di 11/26/2014 07:40:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima kasih kerana sudi singgah dan baca..
Teringat saya masa zaman sekolah2 dulu...setiap kali habis waktu satu2 subjek..semua murid akan bangaun dan ramai2 ucap "terima kasih cikgu"....

 
Di 11/26/2014 07:42:00 PG, Blogger Blog Santai berkata...

Kalau kita selalu berterima kasih pada manusia, pastinya ada ganjaran untuk kitakan fidah..perkataan yang ringkas tapi besar maknanya...

 
Di 11/26/2014 08:21:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

betul tu Raudzah...
ucapan ringkas, tapi bermakna...
Kalau dapat ucapan terima kasih tu...rasa dihargai..
Terima kasih :)

 
Di 11/26/2014 08:49:00 PG, Blogger santika fadilah berkata...

seseorang yang selalu mengucapkan terima kasih sangatlah santun.. terkadang hal kecil macam ucap terima kasih dapat menjadikan saudara..

 
Di 11/26/2014 09:50:00 PG, Blogger Cinta Teknologi berkata...

nahhh pas banget ini komentarnya jujur tadinya saya mau komen ini yapi udah keduluan ama mbak santika

 
Di 11/26/2014 11:54:00 PG, Blogger Unknown berkata...

Salam siang Kak Fidah :) Orang yang pandai mengucapkan Terima kasih secara tidak langsung telah menghargai orang lain yang sudah berbaik hati pada kita ya Kak. Dan itu sebuah sikap yang Mulia apalagi kita orang Muslim/Muslimat :)

 
Di 11/26/2014 01:46:00 PTG, Anonymous Tanpa Nama berkata...

makasih atas pencerahannya mbak, sangat inspiratif tulisannya, super sekali

 
Di 11/26/2014 02:47:00 PTG, Blogger Crecester berkata...

bener sekali kang saud, wah matap kata2nya colong dimana ya, wakakaka

 
Di 11/26/2014 05:28:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima kasih :)
Salam kenal..terima kasih sudi ke sini..

 
Di 11/26/2014 05:33:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mr Em Albar, salam kenal

 
Di 11/26/2014 05:51:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Teh Santika..betul..nampak kecil..tapi maknanya besar
Terima Kasih :)

 
Di 11/26/2014 05:53:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima kasih Ainul Yaqin atas komennya :)
Bermula dengan ucapan kecil seperti terima kasih...moga-moga silatur rahim nya berkekalan..

 
Di 11/26/2014 08:00:00 PTG, Blogger Mang Lembu berkata...

maaf telat berkunjung, sama-sama saya juga mengucapkan banyak terimakasih atas segalanya

 
Di 11/26/2014 09:08:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sama-sama Mang Lembu :)
Terima kasih kembali

 
Di 11/26/2014 11:05:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Mengucap terima kasih secara tak langsung membuatkan kita bersyukur atas sesuatu yang diperolehi. Semoga sentiasa diberkati Allah swt... aamiin. Terima kasih Fidah.. :)

 
Di 11/26/2014 11:49:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu Khir..secara tidak lansung..kita bersyukur dengan apa yg diperolehi..
Terima Kasih Khir :)

 
Di 11/27/2014 12:47:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mr Saud & Mr Em Albar : Terima kasih :)

 
Di 11/27/2014 06:50:00 PG, Anonymous walidin berkata...

kepada anak kecil sendiri pun seharusnya selalu mengucapkan terima kasih.
betul sekali terima kasih memang kadang dianggap sepele..

 
Di 11/27/2014 10:47:00 PG, Blogger Cinta Teknologi berkata...

iya sama sama mbak fidah :)
amin ya rob :)

 
Di 11/27/2014 12:34:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

aamiin..

 
Di 11/27/2014 12:35:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

terima kasih itu..nampak kecil pada sesetengah orang..
tapi nilainya besar
terima kasih ya..salam kenal :)

 
Di 11/27/2014 02:35:00 PTG, Blogger hasliynda umairah beauty berkata...

terima kasih
sama-sama

 
Di 11/27/2014 03:20:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Terima Kasih Lin :)

 
Di 11/27/2014 05:19:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

Orang yang mengucapakan terimakasih atau rasa syukurnya mencerimakan orang yang tidak sombong. Salam kenal dari kota tasikmalaya mbak :)

 
Di 11/27/2014 10:10:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Salam kenal Miss Ai.. :)
terima kasih singgah di sini..
nanti saya melawat ke blog Miss Ai..untuk belajar macam-macam tips di sana

 
Di 11/27/2014 11:02:00 PTG, Blogger Yanto cungkup berkata...

ucapan terimakasih kadang memang terlupakan yakak.
padahal besar sangat nilainya.terimakasih kerana mengingatkan saya

 
Di 11/27/2014 11:04:00 PTG, Blogger Yanto cungkup berkata...

saya ikut berterimakasih

 
Di 11/27/2014 11:55:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Bagus lagi bahasa melayu nya ni Mas Yan.... :)
Untuk mengingatkan saya juga sebenarnya...
Terima kasih singgah sini :)

 
Di 12/01/2014 12:59:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

sama - sama . suka tgk org putih yg sentiasa ucapkan thank you pd org lain . bertrimakasih pd Allah itu yg utama ...

 
Di 12/03/2014 05:59:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu...paling2 utama..berterima kasih pada Allah

 
Di 12/04/2014 10:56:00 PTG, Blogger lynmunir berkata...

Paling utama berterima kasih kepada Allah, dan seterusnya kepada ibu bapa, suami/isteri,
anak-anak,kawan2,saudara mara kerna menjadikan hidup ini lebih bermakna dan berwarna-warni.
Terima kasih Fidah kerana selalu datang berkunjung ke blog akak dan kunjungan/komen Fidah amat dihargai.

 
Di 12/06/2014 04:04:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sama sama kak lynn..:)
Terima kasih juga sbb support blog saya dari dulu...

 
Di 10/10/2015 12:38:00 PG, Blogger iryantyismail berkata...

Ucapan terima kasih dan ucapan maaf sama penting..tapi zaman sekarang dah jarang sangat diguna orang..

 
Di 10/10/2015 01:09:00 PG, Blogger Dunia Zumal berkata...

Terima kasih selalu bermain dibibir Zumal, maklum la berniaga ^-^

 
Di 10/10/2015 11:09:00 PG, Blogger suria lekatlekit berkata...

anak saya sekarang ni obses dengan ucapan terima kasih sampai walau dia tolong kita buat sesuatu perkara pun dia ucap terima kasih. Kalau dia minta apa2 walau kita belum buat untuk dia.. tapi dia terlebih dulu ucap terima kasih. Kena didik benda ni dari kecik untuk buat terbiasa mengucap terima kasih pada setiap pertolongan orang bagi tapi anak saya terpengaruh dengan kartun je banyak hehehe

 
Di 10/10/2015 12:00:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

ucapan terimakasih memang terlihat udah umum tapi padahal kalo sering di ucapkan membawa dampak yang postif ya

 
Di 10/10/2015 04:28:00 PTG, Blogger Rubiah Kadir berkata...

Terima kasih cikgu!!!!

Selalu buat dulu kan ...

Tapi mmg betul, walaupun simple je words tu...terima ksh..kdg2 lupa nk ckp..

Abang, terima ksh sebab tlg mandikan anak2...

Abang, terima ksh bwk kami anak beranak keluar jln2...

Hehehhe...

 
Di 10/17/2015 03:16:00 PTG, Blogger Wahab Saputra berkata...

Ucapan terima kasih lebih berharga dari imbalan apapun,,

 
Di 4/10/2017 04:33:00 PTG, Blogger Hanafi Abdullah berkata...

wah..terima kasih kerana menulis artikel berkaitan terima kasih..s

saya betul-betul berterima kasih kerana ucapan terima kasih atas penghargaan dan kesyukuran

 
Di 10/27/2017 08:04:00 PG, Blogger WhiteBarley berkata...

Sama sama :)

 
Di 10/27/2017 08:05:00 PG, Blogger WhiteBarley berkata...

Betul. Ianya satu penghargaan

 
Di 10/27/2017 08:06:00 PG, Blogger WhiteBarley berkata...

Kadang2..benda yg simple2 ni lah kita selalu terlupa...:(

 
Di 10/27/2017 08:06:00 PG, Blogger WhiteBarley berkata...

Betul tu Devina. Terima kasih.

 
Di 10/27/2017 08:07:00 PG, Blogger WhiteBarley berkata...

Lama dah kak yan tak bersiaran....

 
Di 10/27/2017 08:07:00 PG, Blogger WhiteBarley berkata...

Sama sama...
Terima kasih zumal

 
Di 10/27/2017 08:09:00 PG, Blogger WhiteBarley berkata...

Budak2 ni kalau ajar dari kecik senang nak ikut...atau pun bila dia tengok cikgu and kawan2 dia kat sekolah buat..
Thanks Suria

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama